RASPISAN KONKURS: Bira se 307 sudija u 110 sudova

Autor: Tanjug

Hronika

02.03.2018

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konkurs za izbor sudija koji je nedavno raspisao Visoki savet sudstva (VSS) do sada je najmasovniji konkurs za sudije u Srbiji, rekli su u VSS za "Politiku".

Foto: Ilustracija

Od 2009. kada je sproveden opšti izbor, nije bilo tako velikog konkursa u pravosuđu. Konkurs je raspisan za ukupno 307 sudija potrebnih u 110 sudova.

Reč je o nepopunjenim sudijskim mestima u gotovo svim sudovima opšte i posebne nadležosti, u sva četiri apelaciona suda i u dva suda republičkog ranga - Upravnom i Prekršajnom apelacionom.

Upravnom sudu nedostaje deset, a Prekršajnom apelacionom sedam sudija. U beogradskoj apelaciji slobodna su četiri sudijska mesta, u apelacionim sudovima u Kragujevcu i Nišu po tri i jedno mesto u Apelacionom sudu u Novom Sadu.

U višim osnovnim sudovima raspisan je konkurs za 200 sudijskih mesta (55 u višim i 145 u osnovnim sudovima), a za ove sudove se očekuje i najveći broj kandidata, naročito iz redova sudijskih pomoćnika. Najviše sudija nedostaje u Prvom osnovnom sudu u Beogradu (22).


U sudovima posebne nadležnosti - privrednim i prekršajnim, takođe je znatan broj slobodnih sudijskih mesta. U deset privrednih sudova slobodna su 22 sudijska mesta, a za 28 prekršajnih sudova biraće se 57 sudija.

Prema odluci o broju sudija u sudovima iz oktobra 2015. Srbija treba da ima ukupno oko tri hiljade sudija, tako da konkurs za 307 mesta znači da pravosuđu nedostaje skoro deset odsto od potrebnog broja sudija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading