FRANCUZI OD NAS UČILI KAKO DA SE VRBUJU KRIMOSI! Na operativnom radu tokom devedesetih ZAVIDELE nam i mnogo razvijenije države

Autor:

Hronika

24.09.2023

21:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iskusniji policajci držali su na vezi poznate mafijaše i na taj način uvek imali uvid u stanje na terenu za koji su bili zaduženi.

FRANCUZI OD NAS UČILI KAKO DA SE VRBUJU KRIMOSI! Na operativnom radu tokom devedesetih ZAVIDELE nam i mnogo razvijenije države

Foto: Printscreen

U burnim devedesetim policija je u operativnom radu koristila i saradnike iz kriminalnog miljea, a i pored napetih političkih odnosa s Zapadom, kontakti s policijama iz EU, posebno nemačkom i francuskom, nisu gubili na intenzitetu.

Penzionisani pukovnik policije Mile Novaković kaže da je krajem prošlog milenijuma u Beogradu održan sastanak s kriminalističkim policajcima iz Francuske. Razlog sastanka je bio hapšenje trgovaca heroinom, među kojima je bilo i naših državljana koji su živeli na jugu Srbije. On kaže da da je u to vreme zbog izmena ZKP (Zakon o krivičnom postupku) policiji uskraćena mogućnost trodnevnog pritvora i uvedena nova obaveza prisustva branioca na samom početku isleđivanja privedenog izvršioca.

Foto: Printscreen

Mile Novaković

ZAVISILI OD DB

- Francuski policajci su se iznenadili tolikoj demokratičnosti pošto je kod njih u to vreme policija imala mogućnost četvorodnevnog pritvora. Čak su u šali prokomentarisali: "Možete slobodno da zaključate kancelarije i idete kući, suočićete se s ozbiljnim problemima u radu." Kolege su se začudile i kada smo im izneli i drugi, dugogodišnji problem, da još nemamo mogućnost samostalnog tajnog praćenja i direktnog prisluškivanja telefona, već to radimo dosta ograničeno i usporeno uz odobrenje nadležnog sudije preko prislušnog centra Državne bezbednosti - kaže Mile Novaković.

On je tada od Francuza čuo da su se oni, zahvaljujući modernizaciji tehnike tajnog praćenja i prisluškivanja, toliko oslonili na taj način rada da su maltene zanemarili operativni rad.

- Prekinuli su stvaranje operativne mreže, saradnika i informatora i trenutno nisu imali kontrolu nad ozbiljnim kriminalnim grupama. Sada njihova policija traži način da se vrati starom oprobanom radu, kada su imali svoje ljude-informatore u mafijaškim grupama - otkrio je Novaković.

U tadašnjoj policiji, naročito u Gradskoj kriminalističkoj policiji (stanica 29. novembar), radili su policajci koji su svojim radom stekli legendarne statuse. Oni su prema Novakoviću imali zadatak da stvaraju kontakte i operativne veze s tadašnjim najpoznatijim kriminalcima.

- Da mi ne bi neko zamerio, pomenuću samo one koji nisu među nama: Sima, Biža, Ratko, Anđić, Toma, Špira... Kada se u gradu prethodnog dana ili noći dogode upucavanje, razbojništvo, masovnija tuča, već sledećeg jutra, ovi policajci su preko svojih veza iz kriminalnog miljea dolazili do podataka o mogućim izvršiocima. Nešto slično je bilo i po odeljenjima policije, opštinama, gde su iskusniji policajci držali na vezi lokalne kriminalce i na taj način uvek imali uvid u stanje kriminala na svom terenu - objasnio je bivši visoki oficir policije.

JASNA SAZNANJA

Novaković kaže da današnji policajci imaju problem jer služba unutrašnje kontrole preduzima rigorozne mere za policajce za koje se čuje da se viđaju s kriminalcima.

- Zapitao sam se: "A s kim treba da se viđaju, biznismenima lokalnim političarima, doktorima, inženjerima..." Od njih neće saznati ko deci prodaje drogu, ko je dedi oteo penziju, ko obija i krade automobile. Kad bi naš šef video da besposleni sedimo u kancelariji, odmah bi nas terao na ulicu da obiđemo mesta gde se okupljaju izvršioci krivičnih dela, gde troše oteti novac. Uvek se može nešto videti ili čuti u kafani, kladionici, na pijaci, buvljaku... Prikupljanje i operativni rad su se posebno cenili i nagrađivali kroz varijabilni deo plate.

Pored svega ovoga, na nivou Ministarstva unutrašnjih poslova je svake godine organizovan operativni kurs.

- Godinama sam s kolegama na Višoj kriminalističkoj školi u Zemunu, u okviru predmeta operativa, držao praktičnu nastavu studentima koji su imali priliku da čuju kako to što im profesori predaju o operativnom radu izgleda u praksi - kaže Novaković.

Izostao poziv za predavača

Mile Novaković ne krije da je očekivao da će posle odlaska u penziju nastaviti da drži predavanja na Višoj kriminalističkoj školi.

- To bi mi pričinjavalo zadovoljstvo, neke dodatne prihode, a studentima omogućilo neka novija saznanja pored onih suvoparnih profesorskih predavanja. Očekivani poziv nikada nije došao - kaže Novaković.

Druga su vremena bila

Novaković kaže da je srpska policija u to vreme držala naše kriminalce pod kontrolom i da nije bilo takvog organizovanog kriminala s kakvim su se kasnije suočili.
- Već dugo su druga vremena i to svakako treba prihvatiti, ali zakon, način policijskog rada, instrukcije o operativnom radu ostali su isti sa daleko većim finansijskim i tehničkim mogućnostima nego što je to nekad bilo - ističe penzionisani pukovnik.

Uputstva za prekid saradnje s vezama

Policajci su imali precizne instrukcije koje su važile od 1976. do 2002, a propisivale su pravila operativnog rada. U njima su jasno bila data uputstva kada se prekida saradnja s doušnicima:

- Kada ne postoji odnos poverenja policajac-saradnik
- Kada se saradnik nije pridržavao datih naloga
- Kada je doušnik drugim osobama prenosio podatke
- Ako je angažovanje prestalo da bude svrsishodno

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading