ŽELJKO RUTOVIĆ OPET BOLESTAN! Suđenje stiglo do kraja, završne reči u novmebru!

Autor:

Hronika

22.09.2023

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudjenje Željku Rutoviću u Višem sudu u Beogradu danas je odloženo za 10. novembar jer mu je jutros pozlilo. Medjutim, i tada je neizvesno da li će se održati jer je njegov advokat sud obavestio da u oktobru ide u Italiju na terapije.

ŽELJKO RUTOVIĆ OPET BOLESTAN! Suđenje stiglo do kraja, završne reči u novmebru!

Foto: printskrin

Za danas je bilo zakazano izlaganje završnih reči na ponovljenom suđenju Rutoviću optuženom da je pucao na biznismena Predraga Rankovića i ranio ga u noge 22. marta 2017. godine u hotelu "Park".

U ovom slučaju su veštaci psihijatri rekli da je Rutović za vreme pucnjave bio u stanju afekta straha visokog intenziteta, što je moglo da dovede do sužene svesti. Do tog stanja je, kako su objasnili veštaci, došlo jer se plašio za svoj i život svog saradnika.

Kazali su i da je terapija koju je Rutović tada pio zbog zdravstvenog stanja mogla da destabilizuje njegovo psihičko stanje, odnosno da ti lekovi mogu da pojačaju agresiju, depresiju i anksionznost.

Ratko Kovačević, stručni savetnik odbrane kazao je da se u potupnosti slaže sa zaključcima veštaka i dodao da Rutović, usled privremene duševne poremećenosti nije mogao da shvati značaj svog dela i nije mogao da upravlja svojim postupcima. Rutović je na jednom od prethodnih suđenja precizirao da ima potpunu amneziju o toku sukoba, usled teške bolesti od koje boluje.

Tokom suđenju je prikazan snimak sigurnosnih kamera iz hotela u kom je ranjen biznismen, a na kom se vidi da Rutović u jednom trenutku prilazi oštećenom držeći crni predmet, kako je konstatovala sudija nalik na pištol. 

Rutović je kazao da se on nalazi na snimku, ali je osporio da drži pištolj, navodeći da je možda držao flašu ili čašu u ruci. Nakon sukoba, na snimku se vidi kako Rutović uzima čaše i flaše sa stola i baca ih na Rankovića.

Rutović je bio u bekstvu više od četiri godine, do hapšenja krajem juna 2021. godine, a na početku ponovljenog suđenja, 23. septembra, postupajući sudija Višeg suda mu je ukinuo pritvor i pustio ga da se brani sa slobode, nakon čega je Apelacioni sud preinačio tu odluku i odredio mu kućni pritvor sa nanogicom.

Bio je pravosnažno osuđen u odsustvu na dve godine i četiri meseca zatvora zbog ovog obračuna, nakon kojeg je bio u bekstvu do hapšenja krajem juna prošle godine, a posle čega je tražio da mu se suđenje ponovi.

Njegov telohranitelj koji je uhapšen posle incidenta, Neđeljko Mumin, bio je osuđen na dve godine zatvora. On je pušten sa izdržavanja kazne na uslovni otpust.

Rutović se tereti za krivična dela nanošenje teških telesnih povreda, nasilničko ponašanje i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja.
Prema presudi kojom je osuđen u odsustvu, on je 22. marta 2017. godine, uz pomoć telohranitelja koji je Rankovića onesposobio udarajući ga pištoljem u glavu, pucao u noge Rankoviću i teško ga telesno povredio.

Potom su sa još jednim NN licem nastavili da ga tuku čašama i flašama i drugim predmetima, pošto je Ranković pao na pod. Ranković, koji u ovom postupku ima status oštećenog, nije se pridružio krivičnom gonjenju, niti je istakao zahtev za odštetu od Rutovića i Mumina.

Prilikom incidenta u hotelu "Park", upucan je u obe noge. Ranković je vlasnik Hepi televizije i kompanije Imvej u okviru koje posluju brojna preduzeća.

Rutović je jedan od retkih preživelih aktera filma "Vidimo se u čitulji", koji se bavio fenomenom "žestokih momaka" iz kriminalne sredine u Srbiji početkom 1990-ih.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading