SUMNJA SE DA JE POLICAJKA IZ VALJEVA SLIKALA POVERLJIVA DOKUMENTA, KOJA SU ZAVRŠILA NA TVITERU: Može biti kažnjena zatvorom

Autor:

Hronika

07.07.2023

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ranije danas, tužilaštvo je predložilo sudu da Katarini P. ukine pritvor jer je otpao razlog iz kojeg joj je pritvor bio odredjen, a to je da ne ponovi krivično delo u kratkom vremenskom periodu, budući da je PU Valjevo protiv nje pokrenula disciplinski postupak i da je okrivljena suspendovana, te nema više pristup poverljivim informacijama.

SUMNJA SE DA JE POLICAJKA IZ VALJEVA SLIKALA POVERLJIVA DOKUMENTA, KOJA SU ZAVRŠILA NA TVITERU: Može biti kažnjena zatvorom

Foto: Shutterstock

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je danas Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv policijske službenice u Policijskoj upravi u Valjevu Katarine P. (41), zbog sumnje da je izvršila krivično delo iz člana 98. Zakona o tajnosti podataka, jer je neovlašćenom licu dostavila dokumenta koji su joj povereni i predstavljaju tajne podatke sa oznakom tajnosti “poverljivo” iz pomenutog zakona.

Prethodno je ovo tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Katarine P. za krivično delo Zloupotreba službenog položaja iz Krivičnog zakonika Srbije.

Tužilaštvo je takodje predložilo Višem sudu u Beogradu da se oglasi mesno nenadležnim i da predmet ustupi nadležnom Višem sudu u Valjevu.

Postoji opravdana sumnja da je Katarina P. 14. juna ove godine, u radno vreme, najpre preko svoje pristupne šifre, pristupila JIS MUP RS, aplikaciji “Dnevnik događaja“ koji sadrži podatke označene oznakon tajnosti “POVERLJIVO“ prema Zakonu o jajnosti podataka i Obaveznoj instrukciji o pravilima i postupcima u korišćenju informacionog sistema MUP-a i izvršila pregled evidentiranog dogadjaja.

Zatim ga je odštampala i fotografisala svojim mobilnim telefonom i te fotografije izvoda iz JIS MUP RS putem društvene mreže “Twitter“, prosledila M.T, koja ih je 18. juna objavila na svom “Twitter“ nalogu.

Na ovaj način je, kako se sumnja, Кatarina P. poverljive podatke učinila dostupnim neovlašćenom licu M.T.

Tužilaštvo je u optužnom aktu predložilo sudu da okrivljenu oglasi krivom i da joj izrekne uslovnu osudu od sedam meseci zatvora sa rokom proveravanja od dve godine.

Ranije danas, tužilaštvo je predložilo sudu da Katarini P. ukine pritvor jer je otpao razlog iz kojeg joj je pritvor bio odredjen, a to je da ne ponovi krivično delo u kratkom vremenskom periodu, budući da je PU Valjevo protiv nje pokrenula disciplinski postupak i da je okrivljena suspendovana, te nema više pristup poverljivim informacijama.

Sud je ovaj predlog usvojio i okrivljenoj ukinuo pritvor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading