ČETVRTA I PETA ŽRTVA MORBILA: Na Infektivnoj klinici umrle dve Beograđanke

Autor:

Hronika

20.02.2018

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograđanke Lj. D. (46) i M. M. (30) umrle su prošle nedelje na Infektivnoj klinici KC Srbije od zapaljenja pluća prouzrokovanog malim boginjama. One su bile četvrta i peta žrtva morbila u našoj zemlji i nisu bile vakcinisane.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

- Pacijentkinje nisu bile vakcinisane i obe su primljene na kliniku u već poodmakloj fazi bolesti. Odmah po prijemu dijagnostifikovan im je težak oblik morbila sa osipom po telu i karakterističnim zdravstvenim tegobama, poput visoke temperature i jakog bola u grudima. Uprkos potpunoj izolaciji, adekvatnoj terapiji i danonoćnoj prismotri lekara, situacija se zakomplikovala i obe pacijentkinje su pale u komu. Nisu mogle samostalno da dišu i bile su prikačene na aparate za održavanje vitalnih funkcija.

Pacijentkinja Lj. D, majka dvoje dece, preminula je početkom prošle nedelje i sahranjena je u četvrtak, a M. M. je umrla 15. februra. Uzrok smrti u oba slučaja je teška uplala pluća koja je zahvatia oba plućna krila i uticala na rad ostalih vitalnih organa - otkriva izvor Informera sa Infektivne klinike.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je da je od malih boginja do sada umrlo petoro ljudi u Srbiji, dok je 2.222 obolelo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading