MESEC DANA OD NAJJEZIVIJEG MASAKRA U ISTORIJI SRBIJE: Dečak ubica u ludnici, otac u zatvoru - 10 žrtava

Autor:

Hronika

03.06.2023

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dečak Kosta K. (13) pre tačno mesec dana ušao je u Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, koju je pohađao, i ubio devet đaka i pripadnika obezbeđenja, pri čemu je ranio još petoro dece i nastavnicu istorije.

MESEC DANA OD NAJJEZIVIJEG MASAKRA U ISTORIJI SRBIJE: Dečak ubica u ludnici, otac u zatvoru - 10 žrtava

Foto: ST/Vladimir Lukić, Nikola Mutić

Kosta Kecmanović

Nakon masakra koji je šokirao i zgrozio Srbiju, ali i ceo svet, dečak je smešten na psihijatrijsku kliniku, gde je u toku veštačenje njegovog psihičkog stanja. Pošto nije krivično odgovoran jer je mlađi od 14 godina, za očekivati je da do kraja života ostane zatvoren u nekoj psihijatrijskoj ustanovi.

Iza rešetaka je završio samo Kostin otac, pošto je dečak njegovim oružjem napravio pokolj.

Znao šifru za sef

Kako je utvrđeno istragom, dečak je 3. maja uzeo dva očeva pištolja iz sefa, za koji je znao šifru, i napravio je četiri Molotovljeva koktela, što je sve stavio u ranac i krenuo u krvavi pir.

Tačno u 8.40, Kosta je na ulazu u školu ubio pripadnika obezbeđenja Dragana Vlahovića i još tri devojčice koje su se zatekle u blizini.

Potom je u hodniku zamenio okvir s municijom u pištolju i ušao u učionicu u prizemlju, gde je Kostino odeljenje 7/2 imalo čas istorije. Tamo je najpre ranio u ruku i stomak nastavnicu Tatjanu Stevanović, pa se okrenuo i zapucao ka deci, likvidiravši njih šestoro i još petoro je ranio.

U to vreme, tačno u 8.42, policiju je pozvala zamenica direktora škole i prijavila da se u zgradi čuje pucnjava. U međuvremenu, Kosta je izašao iz učionice, pa je kod stepeništa odbacio još jedan prazan okvir municije, a onda je i sam pozvao policiju. Tokom masakra, koji je trajao oko 120 sekundi, ispalio je ukupno 57 metaka, od kojih je većina pogodila žrtve, što govori o tome koliko je bio uvežban u rukovanju oružjem.

Republika

Foto: Nikola Mutić, Printscreen/YouTube

 

 

Kostina majka: Bio je malo usporen...

Kostina majka Miljana K., koja je pod istragom zbog sumnje da je zanemarivala i zlostavljala sina, izjavila je na saslušanju da ne može da poveruje da je njen sin ubica. Kako je objasnila, njen sin je imao normalno detinjstvo, neke "bubice" kada je ušao u pubertet, ali ništa što nije primereno njegovom uzrastu. Veče pre zločina, prema majčinim rečima, Kosta je gledao film sa porodicom, a narednog jutra, kada ga je probudila za školu, bio je "malo usporen", ali nije ni slutila šta smera.

Kosta je najpre priznao policajcima da je pobio decu, rekavši im da je psihopata. Međutim, kad je prebačen u psihijatrijsku bolnicu, počeo je da priča kako se ničeg ne seća?!?

Izvor iz istrage otkriva da su u Kostinom telefonu nađene slike pištolja, kojim je napravio masakr.

- Utvrđeno je da je uoči masovnog ubistva na internetu pretraživao kako napraviti Molotovljeve koktele, kao i do kog uzrasta se ne može krivično odgovarati - kazao je izvor.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

 

Bizarna pitanja

Inače, Kostino ponašanje u bolnici zaprepastilo je medicinsko osoblje koje radi s njim.

- Tokom ovih mesec dana, koliko je zatvoren u bolnici, Kosta nije pokazivao znake agresije, ali je imao dve zamerke - žalio se da mu je dosadno i pitao je da li može da dobije neku konzolu sa video-igricama i računar da prekrati vreme. Nekoliko puta je prigovorio i za hranu da je jednolična i nezdrava i pitao je da li može da naručuje spolja. Kostu trenutno po nalogu suda veštači tim psihijatara koji treba da procene da li je maloletnik duševno bolestan - otkrio je izvor.

U međuvremenu, saslušano je nekoliko desetina svedoka, a među njima je bila i Kostina dugogodišnja dadilja. Ona je ispričala da je Kosta bio izvanredno dete, inteligentno i lepo vaspitano i da ne može da shvati da je on bio u stanju da počini masovno ubistvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading