SKANDAL NA ZVEZDARI: Vozač autobusa PIJAN došao da vozi decu na ekskurziju!

Autor: Republika

Hronika

29.05.2023

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Morao je da kaže šefovima da je pio i da pozovu nekog kolegu - priča jedna majka.

SKANDAL NA ZVEZDARI: Vozač autobusa PIJAN došao da vozi decu na ekskurziju!

Foto: instagram.com/moj_beo_grad

Autobus kojim deca idu ne ekskurziju

Učenici osmog razreda OŠ "Jelena Ćetković" iz Beograda krenuli su juče ujutru na matursku ekskurziju sa dva i po sata zakašnjenja jer jedan vozač agencije "Trans jug" nije imao lekarsko uverenje, dok je drugi zamenski vozač došao da vozi decu pijan.

- U nedelju u osam sati trebalo je da đaci krenu na dvodnevnu matursku ekskurziju u Sombor i na Palić. Putovanje smo platili oko 15.000 dinara. S decom su došli i roditelji da ih isprate, ali nismo očekivali da će izbiti ovakav skandal. Pošto su išla dva autobusa, jedan od vozača nije imao lekarsko uverenje, tako da mu policija nije dozvolila da vozi. Agencija je pozvala drugog vozača, koji je došao pijan! - ispričala je za Kurir jedna majka i dodala:

- Svi smo bili uznemireni. Direktorka škole je isto bila zabrinuta, pa je čak i predložila da se ekskurzija odloži, ali deca nisu bila saglasna. Toliko su se danima radovala putovanju. Zahvaljući policiji, pijani vozač nije seo za volan. U protivnom, ko zna kakva je nesreća mogla da se desi.

Foto: instagram.com/moj_beo_grad

 

Ona kaže da je čula da je taj čovek imao slobodan dan i da je pozvan kao zamena.

- Niko mu ne brani da pije, ali kada su ga pozvali, morao je da kaže šefovima da je pio i da pozovu nekog kolegu, a ne da svesno dođe takav da vozi decu! Na kraju je došao treći vozač, koji je imao i lekarsko i bio je trezan, i umesto u osam sati, deca su krenula oko 10.30. Iz agencije se neka žena izvinila roditeljima i deci.

Oba vozača prevozničke agencije "Trans jug", koja radi sa turističkom agencijom "Trans jug travel" su dobili otkaze, prenosi Kurir.

Ovu informaciju potvrdila je Nevena Stojić, direktorka "Trans jug travela".

- Vozači koji su juče napravili problem su momentalno otpušteni. Prvi vozač je na put poneo staro lekarsko uverenje, iako kod kuće ima važeće, ali ih je pobrkao. Zahvalili smo mu se na saradnji jer vozači dece ne smeju tako neodgovorno da se ponašaju. Za drugog vozača je ustanovljeno da ima 0,16 promila alkohola u krvi. Obzirom na to da decu sme da vozi samo osoba koja ima 0,00 promila, i on je odmah dobio otkaz. Bitno nam je da smo sve ispravili na mestu, bilo je nervoze jer se kasnilo, ali deci već nadoknađujemo sadržaj. Na žalost, nemamo uvid u to šta vozači rade u slobodno vreme, problem je saniran, odreagovali smo odmah - rekla je Stojićeva.

Foto: youtube.com/Novo jutro

Damir Okanović

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da je država zauzela stav da deca moraju da imaju posebnu zaštitu u saobraćaju, i kao pešaci i u organizovanom prevozu.

- Zato su uslovi dodatno pooštreni u odnosu na ostale vidove javnog prevoza. Ovaj slučaj potvrđuje potrebu postojanja dodatne kontrole koja se sprovodi uz pomoć policije, ali, nažalost, u našoj zemlji postoji nemali broj prevoznika koji nesavesno obavljaju prevoz dece. Tako u praksi neretko imamo slučajeve gde se prevoz dece započne jednim autobusom, a nakon prve pauze nastavi drugim koji ne ispunjava sve uslove - naglašava Okanović.

Dodaje i da deca, na primer, uđu u autobus, recimo, star osam godina i koji je tehnički ispravan, a na prvoj benzinskoj pumpi stane pod izgovorom vozača da se pojavio kvar.

- Tada dolazi zamenski autobus star 20 godina, koji nema potvrdu o tehničkoj ispravnosti i nema, na primer, sigurnosne pojaseve. Prevoznici to rade jer su škole pooštrile tenderske uslove i sada zahtevaju određenu starost vozila. Svi uslovi moraju biti ispoštovani, ne sme biti propusta jer deca moraju biti bezbedna i da se bezbedno prevezu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading