HTEO JE DA NAPRAVI "MUŠKARCA" OD KOSTE! Otac ubice ga vodio u streljanu i učio da puca da bi lečio svoje frustracije?

Autor:

Hronika

29.05.2023

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kostina majka Miljana je, inače, na saslušanju u policiji detaljno opisala sve porodične prilike u kojima je odrastao njen sin, pa se tako dotakla i pitanja streljane

HTEO JE DA NAPRAVI "MUŠKARCA" OD KOSTE! Otac ubice ga vodio u streljanu i učio da puca da bi lečio svoje frustracije?

Foto: Nikola Mutić, Printscreen/YouTube

Otac Koste Kecmanovića Vladimir Kecmanović

Teško mi je da poverujem u priču da je Vladimir K. vodio sina Kostu (13) u streljanu samo da bi ga upoznao s oružjem i da bi ga upozorio na opasnost od toga.

Da je zaista to bio jedini motiv, kako tvrdi Kostina majka, Vladimir ne bi sam učio sina da puca iz vatrenog oružja, već bi ga upisao u neki streljački klub, gde bi dečak učio o tome od licenciranih instruktora i gde bi pucao iz vazdušnog oružja. Zato mislim da je Vladimir time što je sina lično obučavao u streljani zapravo hteo da napravi "muškarca" od njega i da je na taj način lečio neke svoje strahove i frustracije.

Ovo kaže za Informer Duško Ilić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za oružje (NAOS), reagujući na iskaz Kostine majke Miljane K., koja je u policiji prošle nedelje ispričala da je njen muž Vladimir svojevremeno vodio sina u streljanu da mu oružje ne bi bilo "privlačno i egzotično" i da bi upoznao dečaka sa svim opasnostima koje nosi pucanje. Miljana je tvrdila da tada nije ni slutila da će njen sin iskoristiti obuku u pucanju da napravi masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, gde je 3. maja pobio devet đaka i portira.

Foto: MUP

 

 

- Da je Kostin otac zaista hteo, kako je navodno Miljana ispričala u policiji, da sina upozna sa oružjem i opasnostima koje ono nosi, on bi ga u uzrastu od osam ili devet godina upisao na, recimo, streljaštvo. Tamo bi dete, uz licencirane trenere, poznavaoce oružja, imalo praktičnu, ali i teorijsku nastavu o naoružanju. To je kao neka vrsta obuke za decu gde mališani stiču znanja o oružju, ali i viteštvu, i to sve pod strogom kontrolom trenera - napominje Ilić, i dodaje da Kostin otac ništa od toga nije učinio, već je na svoju ruku hteo da od "dečaka napravi muškarca":

- Ne mogu da se otmem utisku da mi to vođenje deteta u streljanu liči na lečenje ličnih strahova i frustracija. Takav način ponašanja je izuzetno opasan, pogotovo ako uzmemo u obzir da je Kosta bio još dosta mlađi kada je posećivao streljane. Svoje frustracije i strahove otac je preneo na dete i na taj način učestvovao u formiranju njegove ličnosti. Želim, ipak, da napomenem da to možda nije bio presudan faktor da dečak počini stravični masakr, ali kada se pogleda cela slika, sigurno je to u nekoj meri uticalo.

Kostina majka Miljana je, inače, na saslušanju u policiji detaljno opisala sve porodične prilike u kojima je odrastao njen sin, pa se tako dotakla i pitanja streljane.

 

Izvor blizak istrazi kaže da je Miljana tvrdila da nije bila saglasna sa tim da njen sin uči da puca, ali je "verovala u rasuđivanje svog muža i u njegovu dobru nameru".

- Majka je ispričala da je njen muž Vladimir smatrao da treba da upozna sina sa opasnostima koje nosi oružje, jer je u mladosti i sam imao negativno iskustvo. Dodala je da je njen muž hteo sinu da ukaže na opasnost od oružja, a istovremeno da mu pokaže kako ono funkcioniše, i to iz razloga da dečaku oružje "ne bi bilo egzotično i izazovno". Ona je ispričala da je dečak samo dvaput išao sa ocem da puca, kao i da je čula da su u streljani bila i druga deca - kaže naš izvor.

Govoreći o Kostinom detinjstvu, Miljana je kazala da je bio adekvatno zbrinut i da ništa nije ukazivalo na to da će počiniti masakr.

- Majka je ispričala da je kod sina primetila određene promene u pubertetu, ali ih je opisala kao obične "bubice", koje nisu bile dramatične. Kazala je da je Kosta početkom ove školske godine počeo da se osamljuje u sobi, da nije zaključavao vrata, ali je često tražio od mlađe sestre, s kojom je delio sobu, da ga ostavi samog. Počeo je i da se zaključava u kupatilu, a ponekad bi se brecnuo na nju kad bi ga opomenula da nije završio školske obaveze i da mu je soba u neredu - rekao je naš izvor.

Kosta se, prema rečima njegove majke, samo jednom požalio da je zbog neke svađe izbačen iz grupe na internetu, gde je sa vršnjacima igrao video-igricu. Što se tiče društvenih mreža, Kosta je na telefonu imao Instagram, Jutjub, Snepčet i Tik tok.

Znao šifru sefa u kojem je bilo oružje

Podsetimo, Kosta je kobnog jutra uzeo dva očeva pištolja iz sefa, za koji je znao šifru, i napravio je četiri "Molotovljeva koktela", pa krenuo u krvavi pir. Na ulazu u školu je bez reči ubio pripadnika obezbeđenja Dragana Vlahovića i još tri devojčice koje su se tamo zatekle. Zatim je u hodniku zamenio okvir s municijom u pištolju i ušao u učionicu u prizemlju, gde je Kostino odeljenje 7/2 imalo čas istorije.

Tamo je najpre ranio u ruku i stomak nastavnicu Tatjanu Stevanović, pa se okrenuo i zapucao ka deci. Likvidirao je šestoro mališana i ranio još petoro.

Posle masakra je izašao iz učionice i sam pozvao policiju, rekavši da je pobio decu. Kosta je potom prebačen u psihijatrijsku bolnicu, a samo dva dana kasnije uhapšen je njegov otac, koji je još u pritvoru.

Policija kontrolisala rad 40 streljana u Srbiji

Policija je u periodu od 9. do 26. maja prekontrolisala poslovanje 40 streljana širom Srbije, pri čemu je utvrđeno 55 nepravilnosti u radu, a oduzeto je šest komada oružja.

- Utvrđeno je da jedna streljana ne ispunjava propisane prostorno-tehničke uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja, kao i da jedna streljana ne vodi propisane evidencije. Nadležnom tužilaštvu u Beogradu poslat je jedan izveštaj u vezi sa oružjem koje je pronađeno u streljani, a za koje nije izdata potvrda o primljenom oružju na čuvanje.

Pojačana kontrola rada streljana se nastavlja - kazali su u MUP.

Podsetimo, nadzor streljana naložen je posle masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar", kada je utvrđeno da je dečaka ubicu otac vodio u streljanu da vežba pucanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (2)

Loading
Tijana

30.05.2023 12:02

Sigurna sam da je decko zastranio gledajuci filmove o masovnim ubistvima, igrajuci video igrice, zavisnost od tik toka, interneta! Poistovetio se u jednom momentu sa masovnim ubicama! Mislim da to nema veze sa vaspitanjem! Otac snosi svakako odgovornost sto ga je vodio u streljanu, ali mislim da bi i mimo toga on nasao nacin da sprovede svoj pakleni plan!

Sandra

01.06.2023 17:51

Nisu ga trebali upoznavati sa oružjem,dete je to. Takve stvari se ne rade.