POSLEDNJE REČI INSPEKTORA BIŽIĆA: "NEMOJ, BOG TE MAZO!" Policija nikada nije otkrila ko je ubio njihovog kolegu!

Autor:

Hronika

21.05.2023

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miroslav Bižić Biža (46), bivši inspektor beogradske policije, likvidiran je 21. maja 1996. godine na stepenicama Tržnog centra "Stari Merkator" na Novom Beogradu.

POSLEDNJE REČI INSPEKTORA BIŽIĆA: "NEMOJ, BOG TE MAZO!" Policija nikada nije otkrila ko je ubio njihovog kolegu!

Foto: YouTube/Printscreen

Tog dana krenuo je u svoju detektivsku agenciju "Biža", a sa njim u društvu bio je jedan njegov saradnik. U trenutku kada je bio na stepenicama, pojavio se ubica u belom mantilu koji je izvadio automatski pištolj sa prigušivačem...

Ubica plesao nad telom

"Nemoj, Bog te mazo!", bilo je sve što je Biža stigao da kaže, pre nego što je pao pokošen smrtonosnim rafalom koji ga je pogodio u leđa. Ubica nije ni pogledao njegovog  poznanika. Ali, tada je usledilo nešto neverovatno. Umesto da odmah krene da beži, egzekutor je, po pričama svedoka, odigrao neku vrstu plesa iznad leša ubijenog policajca! Tek potom je nestao.

Inspektor Bižić već tada je bio urbani mit, a ostao je to i do dan danas. Bio je podjednako poštovan i među kolegama i među onima sa druge strane zakona. Bio je saradnik "službe" i "družbe". Pojedini policajci su ga opisivali kao "kauboja koji je obožavao i njih i krimose". Igrao se pištoljima, govorili su, i voleo je da paradira. Ostalo je svedočanstvo iz kultne emisije "Crni biseri", koju je vodio Vanja Bulić, u kojoj je prepričavao dogodovštine o kriminalcima i njihovim "akcijama" u inostranstvu. Ne ispuštajući cigaretu iz usta...

U najkraćem, Biža je bio svetlosnu godinu drugačiji i autentičan za svoje vreme. Legenda kaže da je, dok je radio u policiji, Bižić imao veliki autoritet među kriminalcima. Pogotovo kada mu je u zaduženje pripao zadatak da iste vrbuje za potrebe tadašnje Savezne državne bezbednosti. Kao policajac od autoriteta, početkom devedesetih je određivao ko od tih "problematičnih" sme da uđe u čuveni beogradski klub "Nana", a ko ne.   
Novinari su zabeležili da je u nekom trenutku rekao da ima "jaču ekipu od države", misleći valjda na baš tadašnje žestoke momke koje je angažovao za saradnju. 

Inspektor Bižić je imao veliki autoritet među kriminalcima

Biža je bio svetlosnu godinu drugačiji i autentičan za svoje vreme. Legenda kaže da je, dok je radio u policiji, Bižić imao veliki autoritet među kriminalcima. 

Prvi put se javno Bižićevo ime u medijima pojavilo nakon čuvenog "slučaja Nana", kada je 24. marta 1990. ubijen Andrija Lakonić, bivši bokser i zapravo začetnik takozvanog kriminala devedesetih. Za njegovo ubistvo je bio optužen Darko Ašanin, čovek iz takođe kriminogene sredine, koji je u oktobru iste godine oslobođen zbog nedostatka dokaza. Istraga je vođena i protiv Veselina Vukotića, koji je pobegao u inostranstvo, koji isto tako nikada nije bio optužen jer je istraga prekinuta. Sva trojica su radili za SDB.

Prikrivao ubistvo

Suđenje za ubistvo Lakonića, ispostaviće se, obelodanilo je postojanje tesne veze tajne policije i visokorangiranih kriminalaca, kao i činjenice da je Bižić neposredno koordinirao tu saradnju te omogućio Vukotiću da s lažnim pasošem pobegne u inostranstvo. Inspektor je posle toga osuđen za prekoračenje službene dužnosti i prikrivanje ubistva. Sudski epilog je bio taj da je dobio uslovnu kaznu. Po njenom isteku, praktično je bio prisiljen da napusti policiju i otvori privatnu detektivsku agenciju.

Jedan od njegovih bliskih saradnika iz policije kazao je da je, po odlasku iz Službe, prvo započeo saradnju sa Ašaninom koji je imao dobro uhodan posao sa svojom fabrikom u Krnješevcima. Bižić je uskoro navodno počeo i samostalan posao, a specijalnost njegove detektivske agencije postaje pronalaženje i vraćanje automobila, koje su se u to vreme krali naveliko. 

S obzirom na poznanstva s kriminalcima iz perioda dok je bio u policiji, pretpostavlja se da je Biža lako dolazio do informacija koja je grupa ukrala koji automobil. Upravo policajci veruju, navodeći da su tako čuli i od kriminalaca, da se kolega preko dopuštene mere angažovao u tom poslu, sarađujući i s kriminalcima i sa oštećenima, u smislu da je izvlačio korist od obe strane. 

U istrazi ubistva kontroverznog inspektora nije se daleko otišlo. Zvanično nemamo ime ubice do danas, niti motiv. Zbog, kako je to definisao jedan inspektor, "simboličnog truda policije da rasvetli ubistvo". Ostale su sumnje da je motiv likvidacije mogao da ima i drugačiju pozadinu, jer je Bižić predstavljao ključnu kariku i neprijatnog svedoka svega što su činili i brojni kriminalci i policajci...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading