JEZIVI PRIZORI ERUPCIJE VULKANA U RUSIJI: Sve je prekriveno pepelom, sneg je pocrneo, sela u sekundi progutao mrak (VIDEO/FOTO)

Autor:

Hronika

11.04.2023

18:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prašina je pala na 67.000 kvadratnih kilometara teritorije.

JEZIVI PRIZORI ERUPCIJE VULKANA U RUSIJI: Sve je prekriveno pepelom, sneg je pocrneo, sela u sekundi progutao mrak (VIDEO/FOTO)

Foto: Tanjug-AP

Pepeo vulkana koji je u utorak eruptirao na dalekom istoku Rusije, izbacujući oblake prašine do 20 kilometara u vazduh, prekrio je brojna sela, a sada su se na društvenim mrežama pojavili snimci i fotografije koji prikazuju kako ona izgledaju danas.

Oblak pepela od erupcije Šiveluča, jednog od najaktivnijih vulkana na poluostrvu Kamčatka, protegao se više od 500 kilometara na severozapad i zahvatio nekoliko sela sivom vulkanskom prašinom, kako piše Telegraf.

Zvaničnici su zatvorili nebo iznad te oblasti za letelice, a lokalne vlasti su savetovale stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru. Škole u ​​nekoliko mesta bile su zatvorene, a dva sela su na nekoliko sati prekinula napajanje strujom.

Pepeo je pao na 67.000 kvadratnih kilometara teritorije, prema regionalnom ogranku Geofizičkog istraživanja Ruske akademije nauka. Naučnici su opisali količinu pepela kao najveću u poslednjih 60 godina.

Selo Ključi, koje se nalazi 50 kilometara od vulkana, prekriveno je slojem prašine od 8 centimetara.

Stanovnici su objavili video-snimke u kojima se vidi kako oblak pepela zavija područje u mrak.

Guverner Kamčatke Vladimir Solodov rekao je da nema potrebe za masovnom evakuacijom, ali je dodao da bi neki stanovnici koji imaju zdravstvenih problema mogli biti privremeno evakuisani.

Poluostrvo Kamčatka, koje se proteže u Tihi okean oko 4.000 milja istočno od Moskve, jedno je od područja sa najvećom geotermalnom aktivnošću na svetu, sa oko 30 aktivnih vulkana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading