BAĆOVIĆ NOVI ŠEF "ŠKALJARACA": Otkrivamo ko je misteriozni muškarac na sahrani Eskobara

Autor:

Hronika

14.03.2023

22:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radomir Boban Baćović na groblje stigao u koloni vozila sa zatamnjenim staklima, a telohranitelji ga štitili pancirnim kišobranima

BAĆOVIĆ NOVI ŠEF "ŠKALJARACA": Otkrivamo ko je misteriozni muškarac na sahrani Eskobara

Foto: Nikola Mutić

Sahrana Ranka Radoševića Eskobara

Radomir Boban Baćović iz Nikšića bio je juče na sahrani svog saborca i prijatelja Ranka Radoševića Eskobara (54) na beogradskom groblju Orlovača, čime je završio petogodišnje skrivanje od javnosti. Baćović je u Crnoj Gori proglašen za novog vođu "škaljarskog klana", a odranije je poznato da mu je Ranko bio desna ruka, kao i da su, prema podacima bezbednjaka u Crnoj Gori, švercovali velike tovare kokaina od Južne Amerike do Evrope.

Radoševića su dvojica napadača pucnjima iz pištolja likvidirala u četvrtak na benzinskoj stanici u Rušnju. Zbog tog zločina su u subotu uhapšeni Stefan Zlatanović (28), Luka Vučetić (26) i jedna tinejdžerka (17), a svi se terete za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, dok se za nalogodavcima još traga. Osnovano sumnja da je reč o "kavačkom klanu".

Živi zid

Radošević je rođen u Nikšiću, ali je veći deo života proveo u Beogradu, gde je zasnovao i porodicu u kojoj ima dve maloletne ćerke i suprugu. Od njega se u ponedeljak na groblju Orlovača oprostilo oko 300 ljudi, a najveću pažnju izazvao je Radomir Boban Baćović, koji se pojavio kao najveći državnik. Kolona vozila sa zatamnjenim staklima zaustavila se na ulazu u groblje, a onda su telohranitelji napravili živi zid oko Baćovića i zaštitili ga pancirnim kišobranima, tako da neupućeni ne znaju ko je stigao. To je bilo njegovo prvo pojavljivanje na nekom većem skupu u Srbiji u poslednjih pet godina.

Izvori iz službi bezbednosti u Crnoj Gori došli su do saznanja da je Baćović odmah nakon ubistva šefa "škaljaraca" Jovice Jovana Vukotića u Istanbulu 8. septembra preuzeo vođstvo tim klanom, a da se do tada pominjao kao neformalni vođa "škaljaraca", odnosno osoba koja je koordinirala aktivnosti između različitih ogranaka klana iz Crne Gore sa saradnicima u Beogradu.

Nikšićki Eskobar, zvani i Šulo, slovio je za Bobanovu desnu ruku u poslovima klana, a pogotovo u prekookeanskoj trgovini narkoticima. Baćović i Radošević bili su direktno povezani s Filipom Koraćem, Lukom Bojovićem i Jovicom Vukotićem, odnosno između njih nikada nije bilo posrednika iz drugih struktura klana.

Šarić je "Kobasičar"

- Baćović i Radošević su se dugi niz godina bavili švercom kokaina i skanka iz Južne Amerike u Evropu, a količine prošvercovane droge se mere tonama, od čega su zaradili desetine miliona evra. Boban je bio zadužen za organizaciju, a Ranko da se planovi klana ostvare. I dok se Baćović uglavnom trudi da zadrži imidž anonimusa u Srbiji, Radošević je više puta hapšen, pretresan i privođen - pisali su ranije crnogorski mediji.

Baćović, osim na sahrani, od svog prijatelja Ranka oprostio se i čituljom u kojoj je uvredio narko-bosa Darka Šarića, kojem se sudi zbog stvaranja kriminalne grupe i šverca narkotika.

 Više od rastanka s tobom me boli što ti jedan sitni kobasičar zalepi etiketu Eskobar. Zna se da je to gnusna laž i ne dozvoljavam da odeš kao takav - poručio je on u čitulji, revoltiran izjavom Šarića od pre nekoliko godina kad je Radoševića nazvao Eskobarom iz Nikšića i tako otkrio Rankov nadimak u podzemlju. Takođe, Šarića je nazvao "sitni kobasičar" jer mu je policijski dosije otvoren još 1991, kada je Darko imao 21 godinu. Tada je u rodnim Pljevljima iz lokalne radnje s drugom ukrao čajne kobasice, sudžuk, salamu, eurokrem, suva rebra, slaninu i oko 400 paklica cigareta.

Gradonačelnik Nikšića na sahrani

Na poslednjem ispraćaju Ranka Radoševića u ponedeljak se pojavio i njegov sestrić Marko Kovačević, gradonačelnik Nikšića, a naši novinari pokušali su juče da stupe u kontakt s njim. Zaposleni u njegovom kabinetu su nam poručili da će biti odsutan narednih dana, što ukazuje da je verovatno ostao u gostima kod Radoševićeve rodbine u Beogradu.

Joksović: Bio si mi brat!

Od ubijenog Radoševića čituljom se oprostio i Nebojša Joksović, koji je svedok saradnik u procesu koji se vodi protiv Darka Šarića i za koga je Šarić na jednom ranijem suđenju rekao da štiti "Ranka Eskobara".

- Otilovići, brate, kako si me zvao, a mi iz mog sela prepoznajemo ko je brat. To si ti i bio. Počivaj u miru, brate, čekaju te Milka i Nada - poručio je Joksović.

Ubice odranije poznate policiji

Uhapšeni zbog Eskobarovog ubistva Stefan Zlatanović i Luka Vučetić poznati su odranije po problematičnom ponašanju. Stefan je 2017. uhvaćen s većom količinom droge, zbog koje je robijao pet godina, i na slobodi se našao 2021. i opet krenuo starim putem, hvaleći se da je kriminalac. Njegov saučesnik Luka čuven je po konzumiranju narkotika, ali i po drami koju je napravio u jednom kafiću, kada je zbog neke svađe pretio da će sebi nožem prerezati grlo.

Potera za Bosanacima

Logističku podršku ubicama Ranka Radoševića pružale su dve osobe iz BiH, jedna iz Brčkog, druga iz Sanskog Mosta, saznaje Srpski telegraf. Da je reč o širem spisku uključenih u ovaj zločin, kao što smo pisali, potvrdilo je i Više tužilaštvo u Beogradu koje je saopštilo da su drugo dvoje osumnjičenih "stvorili uslove Stefanu L. i Luki V. za izvršenje krivičnog dela" i tako pomogli ubicama. Za njima je pokrenuta potraga i obaveštene su vlasti u BiH.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading