SAMO SE LEGIJA SAKRIO: Pozicije "zemunaca" u vreme atentata na Đinđića

Autor:

Hronika

12.03.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako je imao posebno zaduženje, a svi zajednički cilj: ubiti premijera.

SAMO SE LEGIJA SAKRIO: Pozicije "zemunaca" u vreme atentata na Đinđića

Foto: www.profimedia.rs

Tog dana, 12. marta 2003, sve je bilo uobičajeno. Bez žurbe, bilo kakvih ozbiljnih najava i događaja. Tišina. Opasna tišina. Jedino su pripadnici "zemunskog klana" znali svoj zadatak. Svako od njih imao je posebno zaduženje, a cilj im je svima bio samo jedan - ubiti tadašnjeg premijera Zorana Đinđića.

Kako je opisano u knjizi "Državo, ruke uvis", koju je napisao Mile Novaković, nekadašnji šef Uprave kriminalističke policije i čovek koji je vodio istragu o zlodelima "zemunaca", sve je pripremljeno "na brzinu, u žurbi, u strahu, ali vrlo precizno smišljeno".

VOZAČ VLADA BUDALA

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Zvezdan Jovanović

Znalo se ko radi, šta radi, gde i kako, a podaci koje je Novaković do detalja opisao u pomenutoj knjizi dobijeni su kasnijom istragom ubistva.

- Nešto pre 11 sati Zvezdan Jovanović, oficir JSO, Aleksandar Simović i Ninoslav Konstantinović došli su pasatom pančevačke registracije i zatamnjenih stakala, ispred zgrade Geozavoda u Gepardovoj 14. Vozio ih je Vlada Milisavljević Budala - piše Novaković u knjizi.

Kako dalje navodi, mesto odakle će pucati na premijera izabrali su tri dana pre atentata, a stanare zgrade zavaravali su da izvode molerske radove.

- Na parkingu ispred zgrade mesto je čuvao Milan Jurišić Jure, u drugom autu. Dosta arogantno je odbijao od tog mesta zaposlene ili komšije, koji su hteli da se udenu. Simović je u crnoj torbi nosio pušku, municiju i ćebe. I namotan kotur kablova. Zvezdan se mirno smestio u stolicu pored otvorenog prozora. Prebacio je preko simsa šareno ćebe, kupljeno dan ranije. Konstantinović je imao zadatak, kao telefonska centrala, da javi šta se zbiva. Nije se javio. Znači, sve je bezbedno - opisuje se u Novakovićevoj knjizi.

Kontraudar države

Republika

Foto: printscreen

Mile Novaković

Kako je objasnio Novaković, nakon obavljenog posla zveri iz "zemunskog klana" su se razbežale i posakrivale u štekove.
- Posakrivali su se širom Beograda, slaveći svoju pobedu i naivno očekujući pad vlasti i nove prijatelje, za nove položaje. Stigao je u večernjim satima kontraudar države - objavljena je poternica za desetak "zemunaca" s njihovim fotografijama. Senzacija je bila što je počasno mesto na njoj zauzeo Milorad Luković, od svih od milošte zvan Legija, prva perjanica "crvenih beretki".

ŠIPTAR KRUŽIO OKO VLADE

Republika

Foto: Privatna arhiva

Zemunci

Kako piše, svako je bio na svojoj poziciji:

- Mile Luković i Sretko Kalinić su čučali dole, kao prva linija obezbeđenja. Dušan Spasojević je kružio oko zgrade Vlade, mostom, do Novog Beograda. Legija je sedeo u šteku na Novom Beogradu, a Miloš Simović je kod Rudog čekao da se javi bratu kada kolona prođe.

ZVEZDAN JOVANOVIĆ: Hoću da potvrdim pogodak, pucam drugi put

Mile Novaković je u knjizi preneo i reči Zvezdana Jovanovića, koji je tokom istrage ispričao sve šta se tog dana događalo.
- Prozor je otvoren i stavljeno ćebe. Sedeo sam u nekoj fotelji. Ništa nismo jeli. Samo sam pušio i cigarete gasio u nekoj kutiji, koju sam držao u džepu. Možda mi je ispao neki pikavac... Pušio sam davidov... Puška je bila naslonjena pored mene, niko nije mogao da je vidi. Cev je malo virila... Zaustavlja se Đinđićev auto, a momak iz obezbeđenja iznosi štake. Ne mogu da pucam od tog momka. Tek se stvara pozicija za pucanje kada Đinđić dolazi do ulaznih vrata. Čudno je okrenut, nekako sa strane. Ne znam tačno koja je njegova pozicija, ali to je delić sekunde, momenat za pucanje. Pucam jednom. Hoću na potvrdim pogodak. Pucam drugi put. Ne znam kako je povređen taj momak. Prvi pogodak je siguran. Nije mi bila namera da pogodim tog momka. Moguće da je ušao u putanju drugog metka - ispričao je Zvezdan Jovanović tom prilikom Novakoviću i Miloviću.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Boris

13.03.2023 09:44

Šljam!!