LIKVIDIRAO UBICU SINA JEDINCA! Potresna ispovest NAJPOZNATIJEG CRNOGORSKOG OSVETNIKA i Lauševićevog cimera iz spuškog zatvora

Autor:

Hronika

29.01.2023

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svima je pomagao, pomilovan sam po molbi koju je on lično napisao, svedočio je Nikola Kaluđerović.

LIKVIDIRAO UBICU SINA JEDINCA! Potresna ispovest NAJPOZNATIJEG CRNOGORSKOG OSVETNIKA i Lauševićevog cimera iz spuškog zatvora

Foto: Printscreen

Čuo sam u zatvoru za tragediju pred kafićem "Epl" u Podgorici i odmah, onako za sebe, prokomentarisao: "Kakva nesreća zadesi jednu čestitu porodicu." Onda su ga uveli u moju sobu.

Ovako je Nikola Kaluđerović s Cetinja, koji je u Spužu robijao zbog krvne osvete, govorio o cimeru Lauševiću, s kojim je u ćeliji postao veliki prijatelj. Nikola je umro 2020, a do smrti je ostao u vezi sa slavnim glumcem. Njegovu rečenicu: "Godina prođe, dan nikad" Žarko je zapisao 31. jula 1994. i tako se rodio naslov knjige o zatvorskim danima.

LOŠI SMO MI, VEOMA

- Govorio je: "Ovim istim kažiprstom, kojim sada podržavam ovu olovku, pre tačno godinu dana sam usmrtio dvojicu momaka, trećeg ranio. Pucao sam. Nastavljali su s napadom, pijani, nesvesni bola. Mislio sam da promašujem. Zato sam ispraznio ceo šaržer." Držao je do moje reči, mojih komentara i analiza, imponovala mu je moja smirenost, koja je izašla iz tuge i nevolje. Stariji sam i iskusniji, naravno - sećao se Kaluđerović.

Sin jedinac Željko mu je ubijen, a on je iz osvete ubio jednog od braće koje su krivi za njegovu smrt. I dalje čuva portret sina, koji je naslikao Laušević.

- Nisam znao da slika Željka. On je u zatvoru i slikao i pisao. Kada su dolazili beogradski i glumci iz drugih krajeva, njegovi prijatelji, uvek je mene zvao. Mislim da su ga najbolje shvatili Beograđani - ispovedao se medijima Kaluđerović, koji nije imao lepe reči za sunarodnike:

- Loši smo mi, veoma. Eto da je negde drugo Žarko pitao, što je pitao one kobne julske noći: "Kakva je ovo galama", ne bi bilo strašnog odjeka. Bilo gde u Srbiji, Hrvatskoj, Evropi, Americi. Ali ovde reč ubija iako Žarko nije vređao, iako se posle branio i pucao u odbrani. Moja tragedija je potrajala, Žarkovu je doneo trenutak. Meni su iščupali dušu i morao sam da branim mrtvog sina. On nije namirivao dugove, našao se gde ne treba i đavo se umešao. On je žalio i žali mrtve, njihove ojađene porodice. Žalim i ja, takođe. Sve ovo vreme. Jer smo svi na gubitku.

Odgonio mu misli o samoubistvu

Republika

Foto: Tanjug

Žarko Laušević

Nikola kaže da je Žarko žestoko patio:

- Bili smo ka braća! Najviše je razglabao sa mnom. I o zlu i o onome što mu je prethodilo. Pa i o onome što će doći. Konstantno ga je mučila dilema je li se mogla izbeći tragedija. Nisam mu dao odgovor jer ga niko ne zna i jer ga nema. Razbijao sam mu monotoniju, odgonio ga od zlih misli, pa možda i onih najtežih, da presudi, nedajbože, sebi.

ZVAO NA SVAKU GODIŠNJICU

Nikola je znao Žarka i njegovu porodicu još iz srećnih cetinjskih vremena, kada je Laušević bio osnovac, a njegov otac radio prvo u školi, a potom u jednom od cetinjskih muzeja. Zla kob će učiniti da Nikola uđe u zatvor u Spužu 1989, a da mu se 1993. pridruži cetinjski komšija.

- Žarko je u zatvoru svima pomagao. Najčešće je pisao žalbe i molbe zatvorenicima. Jedna od mojih žalbi ispisana Žarkovom rukom imala je čak 46 strana. Pomilovan sam, napišite, molim vas, po molbi koju je on napisao - pričao je Nikola.

Laušević ga nije zaboravio ni dok je bio u Americi. Zvao ga je za svaku godišnjicu sina Željka, raspitivao se kako Nikolin šećer, supruga...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading