POZNATO STANJE IZBODENOG GIMNAZIJALCA U TUTINU! Oglasilo se Ministarstvo prosvete: I svađa je nasilje!

Autor:

Hronika

27.01.2023

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučaj ubadanja dečaka u Tutinu mogao bi uskoro da dobije i epilog.

POZNATO STANJE IZBODENOG GIMNAZIJALCA U TUTINU! Oglasilo se Ministarstvo prosvete: I svađa je nasilje!

Foto: Shutterstock

Dete u bolnici

Šestanestogodišnji učenik gimnazioje u Tutinu izboden u krugu škole. Njega je hladnim oružjem ranio godinu mlađi đak nakon verbalne rasprave.

On je odmah prebačen u bolnicu i operisan.

Snežana Vuković, šef odseka za ljudska i manjinska prava Ministarstva prosvete, rekla  je za RTS da je povređeni dečak dobro i stabilno i da je to najvažnije.

- Drugi dečak koji je bio nasilan prema njemu, taj dečak je priveden i na svu sreću, MUP je reagovao brzo, odmah nakon toga. Videćemo da li će škola biti u situaciji da propiše vaspitni rad odmah ili nakon izlaska iz pritvora. Ne znam kako će se odvijati situacija, to je sada na Tužilaštvu i MUP-u - kazala je Vukovićeva.

Ovaj slučaj uskoro bi mogao da dobije i epilog, kaže. 

Svađa je nasilje!

Drugarstvo nije nestalo, misli Vukotićeva, i dodaje da u Srbiji ima dosta pozitivnih primera škola koje rade na edukaciji i toleranciji.

- Mislim da postoji drugarstvo. Svađa jeste nasilje i zato mi nivelišemo nasilje da ne bismo propustili nešto. U školi se niveliše nasilje kao prvi, drugi, treći nivo. Neka akcidentna svađa koja podrazumeva da drug sa drugom s kojim inače dobro komunicira koristio nasilje ili da su međusobno bili nasilni mora negde da se zabeleži - ukazala je Vukovićeva.

Tada, objašnjava postupa razredni starešina i to važno da ne bi došlo do drugog i trećeg nivoa nasilja. Svađa je, precizirala je prvi nivo nasilja.

Roditelji moraju da razgovaraju sa decom!

Kad se dete rodi, ono što roditelji prvo treba da rade je, savetuje Vukovićeva, da grade odnos poverenja.

- Razgovarati, ali razgovor ne podrazumeva odnos 'ja znam šta je za tebe dobro'. Razgovor podrazumeva da od početka s detetom razgovaramo otvoreno. Nekada je najlakše reći samo - ne želim da se tako ponašaš. Dete onda uopše ne zna zašto ne treba tako da se ponaša, a onda vidi da je to takvo neadekvatno ponašanje negde promovisano. I naravno da mu to predstavlja obrazac ponašanja - ističe ona.

Vukovićeva poručuje da svi moraju da rade zajedno i škola, porodica, društvo i mediji da promovišu nultu toleranciju da se svako nasilje sankcioniše od bilo koga, od strane nastavnika, učenika, roditelja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading