MARKO NICOVIĆ OTKRIVA PUTEVE KIDS DROGE DO NAŠIH ŠKOLA: Albanska mafija jeftinim narkotikom truje srpsku decu

Autor:

Hronika

26.01.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opasni narkotik lako se krijumčari u obliku žvaka, vitaminskih pilula, bombona, aspirina ili paste za zube, kaže Marko Nicović.

MARKO NICOVIĆ OTKRIVA PUTEVE KIDS DROGE DO NAŠIH ŠKOLA: Albanska mafija jeftinim narkotikom truje srpsku decu

Foto: www.profimedia.rs

Nova vrsta droge "kids" koja se uglavnom proizvodi na Kosovu u obliku žvakaće gume i prodaje za samo jedan evro, zastrašujuća već po nazivu jer je prvenstveno namenjena osnovcima i srednjoškolcima, od srede je jedna od ključnih tema roditeljskih grupa na viberu širom Beograda. Vest o drogi u obliku slatkiša progresivno se širi i prema unutrašnjosti, a alarmirani su učitelji, nastavnici, uprave škola i svi zaposleni u čitavom lancu. Za budnost ovim povodom i te kako ima razloga, kaže Marko Nicović član Svetske asocijacije šefova policija u bordu za narkotike. On ističe da se ova opasna droga koja razara centralni nervni sistem, bubrege i jetru lako proizvodi i još lakše rastura.

- Kids droga je iz grupe sintetičkih droga koje se rafinišu svuda jer nisu potrebni nikakvi specijalni uslovi. Hemijske komponente su većinom dostupne u slobodnoj prodaji. Pravi se po garažama, hotelskim sobama, vikendicama...Opasni narko-dileri iznajme hemičara ili farmaceuta za vikend i on za kratko vreme napravi veliku količinu droge, pa pokupi opremu, počisti sve za sobom i ide dalje. Lako se krijumčari u obliku žvaka, vitaminskih pilula, bombona, aspirina, paste za zube i drugih formi. Vrlo je jeftina i time lako dostupna, a s druge strane strahovito opasna - kazao je Nicović za Srpski telegraf.

Foto: Tanjug

Marko Nicović

Kao odličan poznavalac tržišta narkotika, dugogodišnji bivši šef beogradske policije otkriva i rute kids droge koju za eks ju zemlje proizvodi uglavnom albanska mafija na Kosovu.

- Kosovo i Albanija su pogodno tlo za proizvodnju droge jer inače se narkotici rafinišu u siromašnim zemljama gde ne postoji ni kontrola ni edukacija kadrova u policiji i carini. Utabanim rutama iz Albanije i Kosova pošiljke idu put Srbije i širom Evrope i stiže do tinejdžera pa čak i mlađe dece koja lako mogu da je sakriju od roditelja i nastavnika u paklici sa pravim žvakama ili među nekim slatkišima - upozorio je Marko Nicović.

Prema podacima DEA, američke agencije za narkotike, "kids" droga u Srbiju stiže sa Kosova gde su nikle male laboratorije za proizvodnju ovog narkotika u obliku žvaka. Prema podacima Europola ovo postaje najpopularnija vrsta sintetičke droge koja se pakuje kao proizvod široke potrošnje, a prvo se pojavila na Bliskom istoku. Droga iz Kine u obliku bombona i tableta, a koja je presretnuta na evropskom tlu pre dve godine, pravi se od mešavine kanabisa i opijuma.

Ovim povodom MUP Republike Srbije oglasio se saopštenjem u kojem navode da budno prate situaciju, ali da njihovi službenici u prethodnom periodu nisu pronašli "kids" drogu. Iz ministarstva kažu da se razne droge u obliku raznobojnih tableta koje podsećaju na bombone pojavljuju već decenijama. Što se tiče "snusa", koji je takođe uznemirio roditelje, iz MUP objašnjavaju da je to duvanski proizvod i da se on ne nalazi se na Spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, što znači da nije droga.

Iz policije apeluju na roditelje da razgovaraju sa decom i da ih upozore na sve opasnosti sa kojima se mogu suočiti ukoliko dođu u kontakt sa ovakvim supstancama, ali i da obaveste policiju.

Jača od ekstazija, deluje posle 15 minuta

Putem vajbera posebno viralna poruka koja upozorava na opasnu "kids" drogu je navodno stigla od jedne beogradske učiteljice koja je roditeljima napisala da se deca usled konzumacije ove droge ne pitaju sa sobom već posle 15 minuta nakon konzumacije.

- Dragi roditelji, htela sam da vas obavestim da su se pojavile na tržištu psihoaktivne supstance koje su lako dostupne učenicima. Jedna je u obliku žvake, poznatija kao 'Kids' droga, efekat počinje nakon 15 minuta i jači je od ekstazija, a tragovi skrivanja su posebna zamka za roditelje i zaposlene u školi, jer je umotana kao pakovanje žvaka - piše u poruci učiteljice.

Učenici pozlilo od "bombone"

Od decembra kada je u Budvi u jednoj osnovnoj školi pozlilo sedmakinji koja je dok joj je ukazivana pomoć lekarima priznala da konzumira drogu, i crnogorska javnost se probudila shvativši da je droga ozbiljno ušla u njihove škole. Usledile su brojne objave na društvenim mrežama uz fotografije kako izgledaju "bombone", odnosno dečija droga koja je očigledno prisutna među crnogorskim osnovcima. U nekim objavama na društvenim mrežama se navodi da je tinejdžerka drogu dobila od druga iz škole. Iz policije su upozorili da se droga sve češće pakuje kao čokoladice i bombone.

U PRIŠTINI SILOVALI DEVOJČICU, SUD IH PUSTIO

Osnovni sud u Prištini doneo je skandaloznu odluku, te odbacio optužnicu protiv E. R. (26), Š. K. i trojice maloletnika koji se sumnjiče da su u avgustu prošle godine sedam sati silovali devojčicu (11) u prištinskom parku.

U sramnom obrazloženju, sudija Adnan Isufi naveo je da je predlog u šest tačaka nepotpun i nejasan.

- Sud ne može da oceni da li je činjenično stanje dokazano u potpunosti i van svake sumnje na osnovu dokaza, jer bi to u potpunosti štetilo epilogu suđenja - navodi se u odluci i dodajeda je neprihvatljivo podizanje optužnice kako bi se slučaj ispitao tokom sudskog procesa.

Devojčica je bila u parku u Prištini kada joj je prišao jedan od osumnjičenih, E. R. i rekao joj: "Dušo, sviđaš mi se", nakon čega je počeo neprimereno da je dodiruje. Navodno, nije mogla da viče jer joj je nasilnik stavio ruku na usta, a sa njim je bio i njegov brat, maloletnik od 16 godina. Kako se sumnja, oni su skinuli devojčicu, a potom je silovali, nakon čega su im se pridružila još trojica njihovih drugova, koji su nastavili da se iživljavaju nad nesrećnom devojčicom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading