SRBIN UKRAO SATOVE I DIJAMANTE VREDNE 350.000€! Detalji pljačke uoči sajma kolekcionara u Austriji!

Autor:

Hronika

24.01.2023

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija posle hapšenja lopova (47) i dalje traga za skupocenim plenom

SRBIN UKRAO SATOVE I DIJAMANTE VREDNE 350.000€! Detalji pljačke uoči sajma kolekcionara u Austriji!

Foto: Foto- Ilustracija: Shutterstock, Profimedia

Državljanin Srbije (47) koji živi u Nemačkoj uhapšen je u Berlinu zbog sumnje da je 20. marta prošle godine pred sajam kolekcionara u gradu Klosternojburgu, u austrijskom okrugu Tuln, ukrao nakit i satove vredne više od 350.000 evra. Nakon hapšenja po međunarodnoj poternici 12. januara izručen je austrijskim vlastima.

Prema rečima oštećenih, uhapšeni muškarac je ukrao torbu u kojoj se nalazilo nekoliko vrednih satova i visokokvalitetni nakit, među kojima je najvredniji bio broš s dijamantima.

Službenici državne kriminalističke policije Donje Austrije, koji su odmah nakon krađe vredne više od 350.000 evra vršili uviđaj i istragu, na osnovu automobila kojim je pobegao, uspeli su da utvrde o kom muškarcu se radi.

Tokom dalje istrage svedoci su prepoznali lopova na snimcima sigurnosnih kamera, a automobil kojim je pobegao bio je nemačkih registarskih tablica, iznajmljen u jednoj rentakar firmi, koji je i odveo istražitelje do počinioca ovog krivičnog dela.

Nakon skoro godinu dana potrage za počiniocem on je 15. novembra uhapšen u Berlinu i zvanično 12. januara predat austrijskim vlastima.

- Osumnjičeni prilikom ispitivanja istražitelja državne kriminalističke policije nije priznao krivično delo i odveden je u zatvor u Kornojburgu. Za sada nije pronađena ukradena roba - saopštila je austrijska policija, uz napomenu da je moguće da su satovi i nakit već prodati ili ponuđeni na prodaju.

S obzirom na to da satovi i nakit nisu pronađeni, iako još nije utvrđeno da li je srpski državljanin delao sam ili se ipak radi o kriminalnoj grupi, postoji sumnja da je imao saučesnike koji su mu pomagali.

Ove navode za Republiku potvrdio je i bivši obaveštajac Boža Spasić, koji je istakao da ne bi trebalo isključiti mogućnost da je upravo grupa "Pink Panter" umešana u ceo slučaj.

- Gde god se pojave srpski kriminalci uvek se prvo pogleda baza podataka o grupi "Pink Panter", te ne bi trebalo isključiti mogućnost da je i u ovom slučaju postojala neka veza. Njihovo delovanje je uglavnom povezano s praznicima ili nekim bitnim događajima, kada je poznato da će određeni lokali biti ispunjeni vrednim nakitom i satovima - objasnio je Boža Spasić.

On dodaje da lopovi nikad ne rade sami.

- Razbojništva i pljačke nikad ne vrši samo jedno lice. Poslednja istraživanja pokazala su da ljudi koji kradu uvek imaju nekoga, uglavnom žene jer su manje sumnjive. One im čuvaju stražu, govore gde je štek-stan u koji bi trebalo odneti robu, odnosno sakriti plen, kao i gde dati robu na prodaju - zaključio je bivši obaveštajac. 

Po nalogu javnog tužilaštva u Kornojburgu, osumnjičeni je odveden u lokalni zatvor.

Spektakularne pljačke

Organizovana i opasna svetska organizacija, kako je strani mediji nazivaju, uglavnom je opis grupe "Pink Panter". Decenijama članovi ove bande unajmljivani su da izvode spektakularne pljačke, obavljene na vrlo sličan način, po čemu su posebni. Svako razbojništvo koje uključuje luksuzan plen odmah se povezuje s njima.

Pretraga crnog tržišta

Službenici državne kriminalističke policije Donje Austrije pokrenuli su istragu o ukradenom nakitu i satovima. Trenutno se traži bilo kakva informacija o otetom nakitu, a kako se navodi, pretražuje se crno tržište, na kom bi se potencijalno mogao naći plen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading