TO ŠTO NEMA TELA NE ZNAČI DA POROTA NEĆE BITI UBEĐENA U BRAJANOVU KRIVICU: Samo Volšova pretraga na Guglu je dovoljna da ga inkriminiše!

Autor:

Hronika

20.01.2023

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako sprečiti raspadanje tela i mogu l ise baciti delovi tela, samo su neke od internet pretraga koje je Volš načinio uoči nestanka supruge.

TO ŠTO NEMA TELA NE ZNAČI DA POROTA NEĆE BITI UBEĐENA U BRAJANOVU KRIVICU: Samo Volšova pretraga na Guglu je dovoljna da ga inkriminiše!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Stara dobra izreka iskusnih hroničara "nema tela - nema dela" čini se da u slučaju Brajana Volša ne bi mogla da se primeni, budući da iako krunski dokaz da je izvršeno ubistvo Ane Volš još uvek nije pronađen, a to je njeno beživotno telo, gomila detalja iz života njenog muža ovog čoveka šalju direktno iza rešetaka.

Krvlju umrljano Tajvek odelo koje je sadržalo i Volšov i Anin DNK, krv iz porodične kuće, krvavi nož pronađen u njihovom podrumu, video dokaz Brajana Volša koji kupuje sredstva za čišćenje, i duga lista pretrage Gugla, među kojima se vidi da je Volš tražio  - Kako zaustaviti telo da se raspada“ i „Možete li da bacite delove tela?“, znatno olakšava tužiocima posao.

Vlasti do sada nisu pronašle telo majke troje dece Kohaset i izvršnog direktora Vašingtona, ali na suđenju u Okružnom sudu Kvinsi u sredu, tužioci su zaključili da je Brajan Volš (47) raskomadao telo svoje žene i sakrio ga, uz mogućnost da ga je nakon toga spalio na nekom đubrištu, pre nego što je policija uspela da ga pronađe.

Policija je, međutim, pronašla druge dokaze za koje tužioci veruju da će dokazati da je Volše oduzeo život svojoj ženi.

KAKO DO OSUĐUJUĆE PRESUDE?

Ipak, ostaje otvoreno pitanje u slučaju koji je skrenuo pažnju nacije na mali grad na južnoj obali: koliko je teško tužiocima da dobiju osuđujuću presudu za ubistvo u slučaju bez objašnjenja tela žrtve?

- Telo vam govori mnogo, ali ne morate da ga imate. Njegove pretrage na Guglu su toliko inkriminišuće i veoma, veoma ih je teško razumeti da imaju bilo kakav drugi značaj osim onog na koji upućuje. Mislim, bila sam nekako zapanjena onim što je tražio - rekla je Rozana Kavalaro, profesorka krivičnog prava i dokaza na Pravnom fakultetu Univerziteta Safolk, za Boston.com u četvrtak.

Kvalaro ističe da je velika prepreka to što nemaju telo, ali da postoje posredni dokazi.

- Sredstva za čišćenje, internet pretrage, krvavi nož. Uzeti zajedno, delovi bi mogli da daju ubedljivu sliku za žiri - rekla je Kavalaro i dodala:

- To je tako inkriminišuće, a takođe je, na neki način, visceralno uznemirujuće. Poroti će biti veoma teško da to ne vidi kao ono što njihova mašta kaže da jeste, kada sastave te delove. Ovo je zaista teško za branioca da kaže: „Ne, samo ignorišite tog ogromnog slona u sobi.“

INHERENTNA SUMNJA

- U slučaju bez tela kao što je ovaj, postoji inherentna sumnja, zar ne? Uvek postoji sumnja jer nemate telo - rekao je Danijel Medved, profesor krivičnog prava na Univerzitetu Northeastern i dodaje:

- Ali pitanje u ovom slučaju je da li je ta sumnja razumna, jer da bi oslobodila Volša, porota bi morala da pronađe razumnu sumnju.

Zaista, standard za krivično gonjenje ostaje isti u svakom slučaju ubistva, rekao je Medved. U slučaju Volš, Okružno tužilaštvo Norfolk moraće van razumne sumnje dokazati da je optuženi izazvao smrt druge osobe.

Prema Medvedu, slučaj poput ovog zavisi i od uzročne veze. Pitanje pred tužiocima je kako dokazati da je okrivljeni izazvao smrt drugog lica bez tela i bez rezultata obdukcije?

 Za slučaj Brajana Volša, Kavalaro je rekao da je jedan potez koji advokati odbrane mogu uzeti u obzir jeste da se fokusiraju na nedostajuće dokaze ili, drugim rečima, probijanje rupa u slučaju ispitivanjem dokaza koje tužioci nisu pribavili, prenosi Boston.com.

Ali posredni dokazi mogli bi biti - pravno gledano - dovoljni sami da se Volš pošalje u zatvor.

Vlasti takođe imaju vremena da prikupe više.

- Samo zato što ste nekoga optužili ne znači da se vaša istraga zaustavlja. Oni će samo nastaviti da istražuju i pronađu još stvari - rekao je Medved.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading