PREKO 6.000 GRAĐANA ŽIVELO NA RAČUN POKOJNIKA: Oštetili državu za desetine miliona evra - evo kako su našli rupu u sistemu

Autor:

Hronika

12.01.2023

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koristeći rupe u sistemu socijalne zaštite, pojedinci su umesto roditelja, supružnika ili rođaka podizali novac koji im ne pripada

PREKO 6.000 GRAĐANA ŽIVELO NA RAČUN POKOJNIKA: Oštetili državu za desetine miliona evra -  evo kako su našli rupu u sistemu

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Novčana socijalna pomoć do nedavno je uplaćivana za 1.334 preminule osobe, dodatak za pomoć i negu drugog lica isplaćivan je za čak 4.427 pokojnika, dok je usluga smeštaja plaćana za 308 osoba koje nisu među živima, a mnogi među njima su godinama na spisku umrlih, pišu današnje "Večernje novosti".

Koristeći rupe u sistemu socijalne zaštite, pojedinci su umesto roditelja, supružnika ili rođaka podizali novac koji im ne pripada i na taj način budžet Srbije oštetili za nekoliko desetina miliona evra, navodi list.

Zbog toga su centri za socijalni rad pokrenuli postupke protiv svih koji su bez osnova primali te prinadležnost, a to je samo jedna od pozitivnih strana primene Registra socijalnih karata, koji je uveden 1. marta prošle godine.

U taj registar su do sada povezani Centralni registar stanovništva sa evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje i Republičkog geodetskog zavoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading