DETALJI RANJAVANJA DEČAKA (13) U LOVU KOD PIROTA: Pucali na zabranjenu divljač dok su koristili NEDOZVOLJENU municiju!

Autor:

Hronika

10.01.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog sumnje da je povredio maloletnika u lovu, uhapšen je D. I. (59) iz Pirota.

DETALJI RANJAVANJA DEČAKA (13) U LOVU KOD PIROTA: Pucali na zabranjenu divljač dok su koristili NEDOZVOLJENU municiju!

Foto: Shutterstock

Trinaestogodišnji dečak iz Pirota, koji je mecima iz sačmarice povređen u lovu u nedelju, prebačen je iz niškog UKC na dalje lečenje u Klinički centar Srbije u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, odluka je doneta zbog specifičnosti povreda i lekara određenih specijalnosti koje Univerzitetski klinički centar Niš nema, a koje su neophodne za dalje lečenje dečaka. On je prethodno u niškom Kliničkom centru operisan i njegovo stanje je stabilno, prenose Novosti.

Zbog sumnje da je povredio maloletnika u lovu, uhapšen je D. I. (59) iz Pirota. Po rečima Bratislava Ćirkovića, predsednika Lovačkog saveza Srbije, za povređivanje sačmom trinaestogodišnjaka tokom lova u okolini Pirota najveću odgovornost snose onaj ko je povukao oroz, ali i onaj ko je poveo dete u lov, kao i vođa grupe koja je krenula u lov.

- Deci nije mesto u lovu i ovde je prekršeno nekoliko članova Zakona o divljači i lovstvu i Zakona o oružju i municiji - kaže Ćirković.

- Odgovornost je na nesavesnim pojedincima, pre svega mislim na onoga ko je poveo dete u lov i ako ga je poveo nije smeo da ga ostavi bez roditeljskog nadzora, a pored toga je velika dogovornost na grupovođi koji nije smeo da dozvoli lov uz učešće osoba mlađih od 18 godina. Najveća odgovornost je na onome ko je povukao oroz i pucao.

Dodao je da je osoba koja je ranila dečaka krenula u lov na divlje svinje, a prilikom upucavanja je gađala srneću divljač, koja ne sme da se odstreljuje, i to municijom koja nije predviđena za takvu vrstu lova. Korišćena je sačmena municija prečnika osam milimetara, koja ima od devet do 12 kuglica u jednom patronu i koja je zakonom zabranjena za lov na divlje svinje, jer unutra je od devet do 12 praktično pištoljskih zrna koja se različito okreću i koja prilikom dodira sa preprekom kao što su grana ili kamen mogu da promene pravac kretanja.

- Taj će sigurno ostati bez oružja, a samim tim više neće ispunjavati uslove za bavljenje lovom i dobijanje lovne karte - rekao je Ćirković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading