HOROR BROJKE! Ubijeno 27 žena, među njima i dvogodišnja devojčica! Najviše stradale od ruke svojih PARTNERA!

Autor:

Hronika

12.01.2023

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Godinu za nama obeležio je veliki broj femicida i povećan broj prijavljenih slučajvea nasilja koja su prethodila zločinima.

HOROR BROJKE! Ubijeno 27 žena, među njima i dvogodišnja devojčica! Najviše stradale od ruke svojih PARTNERA!

Foto: ST/N. MANDIĆ

Policija vrši uviđaj

U Srbiji je tokom  2022. godine ubijeno 27 žena, od kojih je jedna bila dvogodišnja devojčica. Ove brojke, prema podacima Autonomnog ženskog centra, zabrinjavaju, jer su veće u odnosu na 2021. godinu.

Studentkinju mrtvu pronašla braća u stanu

Najnoviji slučaj koji još uvek nije rasvetljen je smrt dvadesetšestogodišnje studentkinje koja je u Beograd došla sa severa zemlje. Ivanu K. su, kako se saznaje, mrtvu u stanu zatekla braća koja su razvalila ulazna vrata, budući da im se devojka danima nije javljala na telefon.

Republika

Foto: Facebook

Ivana K.

Da se verovatno radi o nasilnoj smrti svedoči to što su je pronašli sa podignutom majicom i otkopčanim pantalonama, ali i sa brojnim modricama i podlivima na vratu i povredama glave.

Ono što intrigira sve u istrazi je činjenica da je stan bio zaključan, pa se pretpostavlja da je ubica ili poznavao nastradalu devojku ili je preskočio terasu i ušao, budući da se stan nalazi u prizemlju.

Milanka ubijena na proslavi bračnog jubileja

U decembru, samo desetak dana ranije, dogodilo se i ubistvo šezdesetpetogodišnje Milanke N. koju je iz lovačke puške usmrtio suprug Ljubodrag N. (67).

Republika

Foto: Printscreen/Društvene mreže

Milanka N.

Kako se u medijima navodilo, njih dvoje došli su iz Francuske, a kobnog dana slavili su 40 godina braka. Očevidac gnusnog zločina bila je komšinica koja je rekla da je svemu prethodila rasprava oko alkohola.

Komšije su svedočile da su se ubica tih dana hvalio kako obeležava 40 godina ljubavi sa svojom suprugom.

Malu Petru ubio otac

 

Najpotresnija i najmonstruoznija smrt koja je potresla javnost u oktobru bila je ubistvo dvogodišnje Petre Budimirović koju je otac Marko (35) udavio u kadici vode. 

Republika

Foto: Privatna arhiva

Petra i Suzana Budimirović

Razlog gnusnog zločina bio je borba roditelja za starateljstvom nad detetom, a Marko je kobnog dana prijatlejima i rodbini poslao video-poruku u kojoj je najavio zločin rekavši da "njegov život više nema smila, pa će sa sobom povesti ono što mu je najbitnije".

Republika

Foto: Facebook

 

Poruku slične sadržine uputio je i bivšoj supruzi Suzani koja je odmah prijavila sve policiji, ali su oni, kada su došli, zatekli beživotna tela devojčice i njenog oca.

Tokom godine žene najviše stradale od ruke svojih partnera

Vest o smrti trudnice u 9. mesecu trudnoće potresla je javnost krajem novembra. Nju je hicima iz vatrenog oružja u dvorištu Klioničkog centra u Prištini ubio suprug koga je nesrećna žena i ranije prijavljivala za nasilje u porodici. On je imao izrečenu meru zabrane prilaska.

Republika

Foto: Youtube/Printscreen, Shutterstock, Pixabay

Ubijena trudnica u Prištini/ Ilustracija

Tokom septembra, bivši suprug presudio je Lj.V. (54) nakon razvoda u Subotici u naselju Ker, a zatim se skrivao. Tokom potrage, čitav grad bio je pod opsadom policije. Pronađen je dan kasnije u subotičkom naselju Prozivka.

Samo dan ranije, u Zemunu je ubijena još jedna žena, takođe od strane svog supruga. S.D. (27) mučki je ubijena prebijanjem granom od drveta, a nakon zločina ubica Seljametin D. (34) spakovao je svoje i stvari maloletne dece i otišao kod svojih roditelja.
 
Krajem avgusta u Aranđelovcu je Z.M. (61) koji je imao izrečene hitne mere zbog nasilja u porodici, ubio svoju suprugu D.M (54), nakon čega je pokušao samoubistvo. On je satima čekao bivšu suprugu, a kada se pojavila zaskočio je i izbo nožem, a kasnije je sebi pokušao da presudi rezovima na grudima i vratu koje je načinio skalpelom.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Ilustracija

Najkrvaviji je ubedljivo bio jul kada je u porodičnom nasilju stradalo čak 6 žena. Serija strahovitih zločina krenula je 3. jula kada je Tibor B. (57) ubio partnerku Anu K., koja je odbijala da se uda za njega. Usmrtio ju je pucnjem u glavu, a, kako su rekle komšije, oni su čitav dan proveli u kafani. Tibor je presudio i sebi hicem, a sve je slušala njegova nepokretna majka koja je bila u susednoj sobi.

Sredinom jula u selu Stanišić dogodilo se još jedno ubistvo, čiji je počinilac suprug. 
 
U Zemunu je 25. jula ubijena žena za koju se ustanovilo da je ujna ubici, a samo dva dana kasnije u selu Starčevo blizu Petrovca na Mlavi ženu je ubio njen suprug. Poslednjeg dana jula, muškarac je ubio svoju ženu u Batajnici, nakon čega se obesio.

Republika

Foto: ST/N. Mutić

Kuća u kojoj se dogodilo ubistvo i samoubistvo u Batajnici

Prvih pet meseci ove godine obeležila su ubistva žena koja su načinili upravo partneri. Krajem maja je povredama podlegla doktorka Milena M. kojoj je suprug Vladimir pucao u potiljak na spavanju. Navodno je motiv ovog zločina bila ljubomora. U maju je stradala i žena iz Pančeva koju je usmrtio muž iz automatskog pištolja.

Republika

Foto: Printskrin

Doktorka Milena M. i Vladimir M.

Sam kraj marta je obeležila vest o tome da je žena izbodena nasmrt i da su tom prilikom povređene i dve ćerka.

Godnina je počela sa dva strašna femicida, kada je 3, januara u Prokuplju muškarac ubio svoju suprugu, dok je na Božić, 7. januara, u Svilajncu stradala žena koju je muž ubio lovačkom puškom.

Sinovi ubijali svoje majke

Ovu godinu obeležio je i stravično veliki broj ubijenih žena od strane svojih sinova. Sredinom marta dve žene, u Beogradu i Smederevskoj Palanci, u razmaku od 2 dana, stradale su od ruke rođenih sinova.

Međutim, najteže ubistvo dogodilo se u naselju atenica u Čačku kada je Ilija G. (21) ubio je u porodičnoj kući majku Snežanu (49), oca Milana (57) i dedu Sretena (87). Ilija je majku zaklao kod kupatila, oca u donjem vešu, a nepokretnog dedu na spavanju. Tela porodice pronašao je brat ubice i odmah je pozvao policiju.

Republika

Foto: RINA/Republika

Trostruki ubica Ilija G.

Za Iliju je rečeno da je imao problema sa drogom, a čitave noći Atenicom je lutao bosonog i u krvavoj odeći. Policija ga je locirala dan kasnije kilometar i po od mesta zločina.

Podaci poražavajući

U Srbiji su tokom 2022.g. ubijene 27 žene i jedna devojčica, što predstavlja povećanje broja ubijenih žena u odnosu na 2021.g. Takođe je u 2022.g. povećan broj slučajeva u kojima je nasilje bilo prijavljeno pre nego što se desilo ubistvo – u 7 od 24 slučaja (u 2021. – u 5 od 20, u 2020. – u 4 od 26, u 2019 – u 9 od 27 slučajeva), podaci su Autonomnog ženskog centra. 

Najmanje 106 žena je tokom 2020. i 2021.g. ubijeno u porodično-partnerskom odnosu u zemljama Zapadnog Balkana[1], od kojih skoro polovina u Srbiji (46), zatim u Albaniji (21), Bosni i Hercegovini (16), Severnoj Makedoniji (10), Kosovu (9) i Crnoj Gori (4). Svaka druga žena je ubijena od strane supruga ili partnera u njihovoj zajedničkoj kući/stanu, dok je četvrtina žena ubijena u svojoj kući/stanu koji nije delila sa učiniocem. Žene u starosnoj grupi od  46 do 55 godina su najčešće žrtve femicida, dok je među ubijenima svaka peta žena bila mlađa od 30 godina, i svaka peta žena bila starija od 60 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading