Prodao zaštićenu vrstu veverice, kažnjen sa 50.000 dinara

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

29.01.2018

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Presudom Prekršajnog suda u Zrenjaninu, R. V. (34) iz tog grada kažnjen je novčano sa 50.000 dinara zbog kršena Zakona o zaštiti prirode, saopstio je danas Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

RepublikaFoto: pixabay.com
Tekunica

Osuđeni je od 13. do 26. februara 2016. nelegalno pribavio i trgovao jedinkom tekunice, vrste sisara koja je strogo zaštićena u Srbiji, a prijavu je podnela Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine. 

- On je priznao da je na internet stranicu jednog poznatog oglašivača postavio oglas za prodaju ove životinje, koja je uhvaćena u prirodi i državna u zarobljeništvu. Ona je vrlo brzo, po priznanju Z. V. i prodata - navedeno je u saopštenju.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, zabranjeno je držati, trgovati ili na bilo koji način pribavljati i javno izlagati strogo zaštićene vrste životinja.


- Apelujemo na sve one koji kućne ljubimce traže među divljim životinjama u prirodi, a njihovo držanje i prodaju smatraju izvorom zarade, da to prestanu da čine, budući da rizikuju da neke vrste dovedu na granicu opstanka, a rizikuju i velike zakonom predviđene kazne - rekao je bilolog Zavoda Marko Tucakov.

On je upozorio i na opasnosti neregulisane trgovine putem interneta.

- Sve što neko pomisli da može da proda ili kupi, uključujući i zaštićene vrste, može da se nađe na internet oglasnicima - vrlo popularnim mestima svakodnevne trgovine. Potrebno je pojačati svest vlasnika i administratora ovih stranica o tome šta je zabranjeno nuditi na prodaju, kako bi se ovakve situacije predupredile - kaže Tucakov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading