ZLA KOB PORODICE ŽIVKOVIĆ IZ TRSTENIKA: Dečak koji je pokušao da se obesi zbog nasilja nad profesorkom, izgubio majku u tragičnom spletu okolnosti, brat mu je bio u hraniteljskoj porodici...

Autor:

Hronika

04.12.2022

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Osmoro dece ostalo je bez majke koja je od posledice sepse i upale pluća umrla mesec i po dana nakon teške saobraćajne nesreće 2008. godine, što je maloletni N.Ž. teško podneo. Nakon njene smrti otac apelovao za finansijsku pomoć.

ZLA KOB PORODICE ŽIVKOVIĆ IZ TRSTENIKA: Dečak koji je pokušao da se obesi zbog nasilja nad profesorkom, izgubio majku u tragičnom spletu okolnosti, brat mu je bio u hraniteljskoj porodici...

Foto: Shutterstock

Učenik N.Ž.(17), koji je izmakao stolicu profesorki 9. novembra u Tehničkoj školi u Trsteniku i koji je bio isključen iz škole jednoglasno od strane Nastavničkog veća, zbog ovog incidenta, pokušao je da izvrši samoubistvo, o čemu je javnost izvestio njegov otac Vladan Živković.

Kako ističe otac ovog mladića, njegov sin trpeo je veliki pritisak zbog svega što se desilo.

I pre nego što je izbačen ispisao se sam iz škole, a pokušaju samoubistva, kako navodi njegov otac prethodile su preteće poruke koje je maloletni N. Ž. dobio na telefon, u kojima je pisalo "da će ga tužilac i još neki čovek goniti dokle god ga ne osude".

Tragedija je sprečena brzom reakcijom policije, koja je pronašla mališana koji je pokušao da se obesi, a da se nad ovom porodicom nadvila neka zla kob pokazuje i činjenica da se od nesreće koja je pogodila Živkoviće 2008. godine niko od članova ove porodice još uvek nije oporavio.

Naime, i sam Vladan Živković je u razgovoru sa medijima naveo kako je samohrani otac osmoro maloletne dece, među kojima je i N.Ž, od kako je preminula njegova supruga Svetlana 2008. godine.

Pre nepunih mesec dana smo obeležavali godišnjicu smrti supruge. To je nesreća u kojoj je na autoputu kod Smedereva teretni kamion grčkih registracija udario otpozadi u naše vozilo. Tada mi je teže povređena ćerka, a lakše dvojica sinova. Nakon prevrtanja, pokojna žena mi je zadobila teške povrede glave i odveli su je u bolnicu, bila je u osmom mesecu trudnoće. Porodili su je, a posle toga je prevezli u Urgentni centar u Beogradu gde je preminula - izjavio je Živković.

Medijima je dobro poznata ova nesreća koja se dogodila 11. novembra 2008. godine i u kojoj je Svetlana zadobila teške povrede, što je rezultiralo i tragičnim ishodom.

Naime, majka ovog dečaka, preminula je 30. decembra 2008. zbog upale pluća i sepse u Kliničkom centru Srbije.

Njen nevenčani suprug (Vladan Živković) tada je optužio lekare Urgentnog centra za nesavesno lečenje i nemar.

- Samo su mi poslali telegram da je 30. decembra u 23.20 sati preminula, a bez moje saglasnosti su uradili obdukciju, i to da bi prikrili svoje greške - ispričao je tada Vladan. 

Najmlađi sin porodice Živković tada je rođen carskim rezom i to samo nekoliko sati posle nesreće na autoputu u kojoj je Vučkovićeva teško povređena.

ODBILI DA JE PRIME

Mediji su tada prenosili kako je Svetlana sa teškim povredama glave, temporalne i potiljačne kosti, prelomom rebara i posle obavljenog carskog reza, u komi iz požarevačke bolnice prevezena u Urgentni centar, ali je dežurna ekipa odbila da je primi.

Istim sanitetom vraćena je u požarevačku bolnicu, a sutradan je ponovo dovezena u Beograd i primljena u Urgentni centar. Posle „ šetnje” između Požarevca i Beograda, odbijanja dežurne neurohirurške ekipe da je prime u Urgentni centar, reagovali su direktor Kliničkog centra Đorđe Bajec i ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Oni su tada rekli da lekari Urgentnog centra nisu načinili medicinsku grešku, ali da je bilo propusta u organizaciji i međusobnoj komunikaciji lekara. 

Tokom mesec i po dana Vučkovićeva je bila smeštena na odeljenju neurohirurgiju, čiji tim je odbio da je primi u bolnici posle nesreće.

- Dva puta sam je zatekao sa infuzijom u krilu. Pitao sam osoblje zašto je skinuta sa infuzije, ali su mi drsko odgovorili da nisu dužni da mi to objašnjavaju, a lekar me je čak isterao iz sobe. Svetlani se glava izobličila, a lekari su me ubeđivali da joj se stanje popravlja iako sam znao da to nije istina. Zbog ponašanja lekara koji su odbili da je prime u bolnicu, tražio sam da je prebace na VMA ili Ortopedsku kliniku na Banjici, jer je imala povredu kičme. Čak četiri puta sam podnosio zahtev, obrazlažući da mi lekari Urgentnog centra ne ulivaju poverenje, i da svaki pacijent ima pravo da bira gde će biti lečen. Međutim, u Urgentnom centru su se oglušili o moj zahtev i Svetlana je ostala tu. I vidite kako se sve završilo - izjavio je tada Živković.

APELOVALI ZA POMOĆ

Nakon njene smrti, sve je krenulo nizbrdo.

Dete koje je rođeno carskim rezom kada je Svetlana doživela saobraćajnu nesreću, živelo je u hraniteljskog porodici u Kruševcu, jer je njegov otac Vladan ostao bez stalnih prihoda.

Naime, on je svoju autolimarsku radionicu nakon smrti žene zatvorio, i mučio se kako bi prehranio sedmoro dece koja su kada je Svetlana preminula, ostali sa njim.

Jedino sigurno primanje tada je u kući Živkovića bila porodična penzija osamdesetjednogodišnje bake Verice, Vladanove majke, od 3.000 dinara.

Verica je tada izjavila kako je njen sin, koji je takođe bio povređen u udesu, nesposoban da radi i apelovala na pomoć države, što su preneli beogradski mediji.

Čak je i jedan dnevni list pokrenuo humanitarnu akciju kako bi prikupili pomoć za ovu porodicu koja kaže da je njen sin od udesa izgubljen čovek, nesposoban da radi.

- Ima li neko u ovoj državi da nam pomogne? Da preživimo. Ili treba da pomremo, da nas nema?! - apelovala je najstarija devojčica iz porodice Živković.

TUŽIO SE SA DRŽAVOM

Vladan koji je 2011. godine apelovalo da se pomogne njemu i njegovoj porodici, borio se za svoju decu.

- Po četiri osnova se tužim sa državom, i zbog toga se svi zdušno trude da me proglase nepodobnim ocem, da mi otmu decu, da je raspodele drugima, kao da su igračke. Dok sam ja živ, to neću dati. Ako treba, tražiću azil u nekoj stranoj zemlji. Srbiji deca nisu potrebna - izjavio je tada za medije Vladan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Moravka

04.12.2022 20:33

Uceniku treba pomoci ali to nije razlog da se izivljava nad nastavnikom ,samo samo strogo kazniti sve njih.