VRAČARCI BILI ORGANIZOVANI KAO OZBILJNA FIRMA: Imali "šefove", blagajnika, čuvara...

Autor:

Hronika

16.11.2022

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kriminalna grupa kojom je rukovodio odbegli Nikola Vušović (32) zvani Džoni sa Vračara funkcionisala je kao organizacija u kojoj je vladala stroga hijerarhija i gde se tačno znalo šta je čije zaduženje!

VRAČARCI BILI ORGANIZOVANI KAO OZBILJNA FIRMA: Imali "šefove", blagajnika, čuvara...

Foto: Printscreen MUP

Hapšenje Vračaraca

U naredbi Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je pokrenulo istragu protiv 38 osumnjičenih kojima se na teret stavlja da su bili deo kriminalne grupe Nikole Vušovića i Uroša Piperskog, gde je njih 16 uhapšeno u petak i subotu u spektakularnoj akciji MUP Srbije. Klan se, podsetimo, sumnjiči za likvidacije Aleksandra Šarca, Dragana Ristića Čađe i Aleksandra Halabrina, kao i pet pokušaja ubistva.

Skaj komunikacija

Prema dokumentu tužilaštva, Vušević je zajedno sa Urošem Piperskim, koji se nalazi u zatvoru u Lisabonu, bio na vrhu kriminalne grupe "vračarci". Inače, Vušovićeva grupa bila je beogradska ispostava "kavačkog klana" na čijem čelu je odbegli Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan koji se nalazi u spuškom zatvoru.

Foto: MUP Srbije

Uroš Piperski

- Nikola Vušović i Uroš Piperski su organizovali kriminalnu grupu kako bi ispunjavali zahteve vođa koji su donosili odluke ko će, kada i gde biti ubijen - piše u naredbi tužilaštva, gde se dodaje da je ova grupa imala za cilj da vrši razna krivična dela, među kojima su teška ubistva, droga, oružje i sve to radi sticanja finansijske i druge koristi, kao primat u krimogenoj sredini.-

Ključne uloge

Džoni sa Vračara imao je ozbiljnu ekipu koja je imala svoju hijerahiju, kojom je on navodno, neprikosnoveno komandovao uz direktna naređenja od Zvicera i Kašćelana. Takođe, prema navodima naredbe Tužilaštva za organizovani kriminal, ova kriminalna organizacija imala je pripadnike koju su imali ključne uloge.

Foto: MUP Srbije

Nikola Vušović

Inače, sagovornik Kurira upoznat sa prilikama u podzemlju, navodi da su Vušović i Piperski preko Skaj aplikacije komunicirali sa svojim jatacima.

- Naređenja bi davali skoro uvek preko kriptovanih telefona. Vušović i Piperski bi prvo odredili ekipu koja bi obavila zadatak, a zatim kreće realizacija. Naime, uglavnom bi dobili fotografiju mete i neke osnovne informacije - gde živi, s kim se druži, a potom počinje detaljna opservacija žrtve - kaže izvor iz istrage i dodaje:

- Neki pripadnici klana bili su zaduženi samo za praćenje mete, i javljali bi u posebnim grupama lokaciju osobe. Naime, kako je obučena, s kim se viđa i na taj način bi uspeli da naprave svakodnevnu rutinu žrtve.-

Precizni planovi

Planu za likvidaciju potom bi se pridružili i ostali ključni igrači, koji bi nakon egzekucije uklonili sve tragove zločina.

Republika

Foto: MUP

Hapšenje Vračaraca

- Ivan Biletić i Aleksandar Milošević po nalogu Vušovića planirali su trase kretanja pre i posle izvršenja zločina, kao i prebacivanje direktnih izvršilaca preko granice i skrivanje na tajnim lokacijama - piše u naredbi tužilaštva.

S druge strane Tužilaštvo za organizovani kriminal u naredbi navodi da su pare klana bile kod Draška Nikolića.

- Draško Nikolić za potrebe organizovane kriminalne grupe skrivao je novac koji potiče od izvršenih krivičnih dela i po nalogu organizatora raspoređivao ga pripadnicima organizovane kriminalne grupe - stoji u naredbi.

Krvavi novac

Sagovornik iz istrage kaže da je Nikolić zapravo bio blagajnik i čuvar.

- Koliko je Vušovićev klan bio dobro organizovan govori i to da su imali i čuvara, tj. Nikolića koji je vodio evidenciju i čuvao krvavi novac dobijen od vođa kavačkog klana za izvršena krivična dela - kaže izvor iz istrage i nastavlja da je bitnu ulogu u klanu imao i Miloš Andrijević.

Republika

Foto: Republika.rs

Hapšenje

 Andrijević je zajedno sa Piperskim bio računovođa i on je isplaćivao pripadnike klana za uspešno izvršena krivična dela.

Nikola Kačarević nema veze sa ubistvom Šarca

Advokat Nikole Kačarevića, bivšeg muža starlete Tamare Đurić kaže da je njegov klijent tokom saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal osporio krivična dela koja su mu stavljena na teret.

Republika

Foto: Republika.rs

Nikola Kačarević

- Nikola Kačarević negirao je da ima bilo kakve veze sa krivičnim delom koje se odnosi na ubistvo Aleksandra Šarca. Nemam nikakve informacije o spekulacijama koje su se pojavile u medijima da će on biti svedok-okrivljeni. Čak i da se tako nešto ispostavi kao istina ne bi u tome učestvovao, niti bi ga branio u slučaju da se tako nešto dogodi - rekao je za Kurir Kačarevićev advokat Saša Milovanović.

Podsetimo, Kačarević je uhapšen kao pripadnik kriminalne grupe Nikole Vušovića, zvani Džoni sa Vračara, a tužilaštvo mu na teret stavlja da je iskoristio poverenje i prijateljski odnos sa Šarcem i nanamio ga da dođe u TC "Ušće" u kom je ubijen u oktobru 2020. godine. Prema nezvaničknim informacijama, tužilaštvo sumnja da je za tu informaciju Kačerević dobio 6.000 evra.

Uhapšena dvojica policajaca: Odavali Belivuku poverljive informacije

Policijski službenici A. P. i N. V. iz Beograda uhapšeni su zbog sumnje da su odavali poverljive informacije klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uz saradnju sa MUP Službom unutrašnje kontrole uhapšeni su policijski službenici A. P. i N. V. iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja.

- Prema navodima krivične prijave, postoji osnovana sumnja da su od juna do oktobra 2020. godine u više navrata neovlašćeno pripadnicima organizovane kriminalne grupe čiji su organizatori Veljko Belivuk i Marko Miljković odavali poverljive podatke iz elektronskog sistema MUP-a - saopštio je MUP Srbije.

Brojke

x 38 članova grupe osumnjičeno

x 16 uhapšeno proteklog vikenda

x 3 ubistva se terete

x 5 pokušaja ubistva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading