LUKA STIŽE U SRBIJU SLOBODAN KO PTICA: Šefa "zemunaca" Španci izručuju do kraja meseca

Autor:

Hronika

13.11.2022

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obavićemo neke razgovore s njim jer njemu jeste bezbednost ugrožena u Srbiji, na šta će biti upozoren, kaže Ninoslav Cmolić, načelnik SBPOK.

LUKA STIŽE U SRBIJU SLOBODAN KO PTICA: Šefa "zemunaca" Španci izručuju do kraja meseca

Foto: Profimedia

Fitilj na buretu baruta je zapaljen. Luka Bojović, označen kao šef novog "Zemunskog klana", povezanog sa "škaljarskim klanom", stiže iz španskog zatvora u Srbiju 30. novembra, usred mafijaškog rata po Srbiji, regionu i Evropi. Taj datum juče je potvrdio Ninoslav Cmolić, načelnik SBPOK.

Gostujući na TV Prva Cmolić je objasnio da povratak Bojovića nosi visoki rizik.

- Znamo da će biti transportovan 30. novembra, ovde treba da mu se izvade dokumenta. On je kod nas slobodan čovek, ne vodi se nijedan postupak protiv njega. Naravno, obavićemo neke razgovore s njim jer njemu jeste bezbednost ugrožena u Srbiji, na šta će biti upozoren. Šta će dalje biti, to ćemo tek da vidimo - rekao je Cmolić.

Da razloga za oprez ima, potvrđuje i Lukina biografija, ali i jedan od njegovih komentara koji je nezvanično procurio u javnost.

SRPSKI SUD GA OSLOBODIO

Republika

Foto: Public

Sretko Kalinić

On je, navodno, posle oslobađajuće presude za nekoliko zločina koja mu je izrečena u Srbiji, dok je još bio u zatvoru u Španiji, jednom prijatelju rekao da ne želi da se vrati. Tada je zbog nedostatka dokaza oslobođen sumnje da je sa "zemuncima" Sretkom Kalinićem i Milošem Simovićem učestvovao u tri likvidacije i dva pokušaja ubistva.

- Dokazao sam da nisam kriminalac i da sam u svojoj zemlji konačno slobodan čovek. Ali ja se u Srbiju više nikad neću vratiti. Ovde mi je porodica, želim da nastavim da živim u Španiji kad izađem iz zatvora. Razočarao sam se u neke prijatelje i uopšte u situaciju u kojoj se moja zemlja nalazi. Kad bih se i vratio, svestan sam da se ne bih osećao bezbedno. Ni ja ni moja porodica - ispričao je on.

Bojović je posle bekstva iz Srbije uhapšen 2012. u Valensiji u restoranu "La bodega de la paz" sa "zemuncima" Vladimirom Milisavljevićem, zvanim Vlada Budala, Sinišom Petrićem i Vladimirom Mijanovićem. Osuđen je potom na 18 godina robije za falsifikovanje isprava, zločinačko udruživanje i za posedovanje oružja.

U Srbiji u međuvremenu protiv njega nije pokrenut nijedan proces.

UBISTVO BRATA

Luki Bojoviću su pre hapšenja u krvavom ratu suprotstavljenih klanova ubijeni mnogi prijatelji i kumovi, ali je najteži udarac doživeo je kada je završio u španskom zatvoru, daleko od najbližih. Prvo mu je u aprilu 2013. u Beogradu usmrćen mlađi brat Nikola, koji nije imao veze s kriminalom, u znak osvete zbog rata s crnogorskim klanom Šaranovića, a pet godina kasnije ostao je i bez advokata i bliskog prijatelja Dragoslava Miše Ognjanovića, koji je likvidiran na Novom Beogradu u julu 2018.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Svetozar Vujačić

Svetozar Vujačić, advokat i savetnik ministra policije, navodi da jedino hladna glava Bojovića može da sačuva.

- On je poznat kao "škaljarac" i normalno je da je njegova bezbednost ugrožena. Luka je sigurno svestan da mu je bolje da se skloni i da se ne zadržava u Srbiji. Postoje priče da će da osveti svog brata, što bi mu, prema mom mišljenju, bila životna greška. Koliko god da voli pokojnog brata, krvna osveta bi ga samo mogla ponovo oterati u zatvor, iz kojeg bi teško izašao živ. S druge strane, postoji mogućnost da će poželeti da se smiri, što takođe u Srbiji nije moguće, jer postoje mnogi koji bi voleli da ga vide mrtvog - objašnjava Vujačić za Republiku.

Karan: Potpuna bezbednost ne postoji

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

Ljuban Karan

Bivši obaveštajac KOS Ljuban Karan takođe smatra da Bojović najbolje sam može da proceni koliko je ugrožen u Srbiji.

- Kriminalci često imaju tajne obračune za koje javnost ne zna, sve dok se ne dogodi likvidacija i ta vest ne izađe u medije. On najbolje zna kome je stao na žulj i ko ima razloga da ga ubije. Takođe, ne mora biti u pitanju samo osveta, već i strah neke druge grupe od njega lično i onoga što on može da uradi. Moje lično mišljenje je da je ugrožen od tih mafijaških krugova ili suprotnih klanova. Postoji mogućnost da će tražiti zaštitu, međutim, potpuna bezbednost nikada ne postoji. I za Srbiju i za njega je bolje da se skloni u drugu državu - navodi Karan.

LJUDI KOJE JE POBIO SUPARNIČKI KLAN

- Ilija Novović Debeli

Lukin blizak saradnik, usmrćen u julu 2009. s nekoliko hitaca, pa spaljen u džipu kod Dobanovaca

- Cvetko Simić

Blizak saradnik, upucan u glavu, pa raskomadan i bačen u jezero Jarun kod Zagreba 2009.

- Luka Đurović

Bojovićev kum, poginuo u septembru 2013. u Kotoru, u sumnjivoj saobraćajki

- Rade Rakonjac

Blizak prijatelj, Arkanov kum i telohranitelj, usmrćen u pucnjavi u aprilu 2014. na Autokomandi

- Dragoslav Miloradović Gale

Lukin najbolji prijatelj, ubijen u maju 2018. pred suprugom u sačekuši na Karaburmi

- Siniša Milić Boske

Lukin blizak saradnik i desna ruka Filipa Koraća, raznesen bombom u automobilu u junu 2018.

- Dragoslav Miša Ognjanović

Advokat i prijatelj, likvidiran u julu 2018. ispred svoje zgrade na Novom Beogradu

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading