INSPEKCIJA POSETILA ŠKOLU! Nakon što su osmogodišnjaci brutalno pretukli druga iz razreda, na nogama Tužilaštvo i Centar za socijalni rad!

Autor:

Hronika

08.11.2022

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Vršnjačko nasilje započelo u školi.

INSPEKCIJA POSETILA ŠKOLU! Nakon što su osmogodišnjaci brutalno pretukli druga iz razreda, na nogama Tužilaštvo i Centar za socijalni rad!

Foto: Printscreen/Instagram/Stop Nasilju

Vranje

Slučaj nezapamćenog maltretiranja osmogodišnjeg U. Đ. u Vranju, koje su zabeležile i kamere u igraonici gde je dečak zadobio povrede, otvorile su Pandorinu kutiju, po svemu sudeći vršnjačkog nasilja koje je započelo u školi, a završilo se na proslavi rođendana, gde su ga “drugari” udarali, gurali i skakali po njemu dva i po sata.

Majka dečaka Jelena Đorđević ispričala je za “Novosti” kako je dete povređeno i navela da njen sin već dugo trpi nasilje koje je započelo kao verbalno, a završilo se kao fizičko. Ona kaže da se nada da će institucije konačno početi da rade svoj posao. A sudeći prema informacijama, to se i dogodilo, ali tek nakon što je priča dospela u medije.

U Višem javnom tužilaštvu u Vranju juče je potvrđeno da ih je policija obavestila o tuči maloletnika, ali im je rečeno da “niko nije povređen” i da se ispituje ima li propusta u radu zaposlenih u igraonici.

Tužilaštvo je obavešteno da je došlo do tuče dece mlađe od 10 godina i da je reč o učenicima iste škole i istog odeljenja, ali da niko nije povređen. Nije navedeno da se incident dogodio u igraonici, pa je Policijskoj upravi u Vranju dat nalog da upozori roditelje i obavesti Centar za socijalni rad, s obzirom na to da je reč o deci koja nisu krivično-pravno odgovorna i ne može im se izreći krivična sankcija niti primeniti druga mera koju predviđa zakon – navodi se u odgovoru iz tužilaštva.

Direktorka vranjskog Centra za socijalni rad Dragana Arsić juče je kratko odgovorila da ova “ustanova još nije dobili ništa zvanično, a da je procedura takva da se odmah kreće u postupak zaštite dece”.

S obzirom na to da je majka ispričala medijima kako se obraćala i školi zbog vršnjačkog nasilja prema njenom sinu, mediji su se obratili i nadležnima u OŠ “Vuk Karadžić”, ali odgovor da li je i šta škola preduzela povodom ovog slučaja nije stigao, ali se zna da je prosvetna inspekcija posetila ovu obrazovnu ustanovu.

Žrtve nasilja traže pomoć

Dr Vesna Đorđević, dečji psihijatar u vranjskoj bolnici, kaže da je njeno mišljenje da postoji porast vršnjačkog nasilja među decom i adolescentima.

Uzrok kako za dobro, tako i za devijantno ponašanje treba tražiti u porodici. Ponašanje roditelja i bliskih rođaka uglavnom je model koji deca usvajaju, što znači da stariji treba da daju dobar primer. Uzrok treba tražiti i u činjenici da su putem interneta deci dostupni sadržaji koji nisu prikladni za njihove uzraste i sve to vodi do porasta nasilja – kaže dr Đorđević i dodaje da stručnu pomoć traže uglavnom roditelji dece koja su žrtve nasilnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading