ŠEF ZEMUNACA SE SVETIO IZ ŠPANIJE: Luka iz zatvora ubijao ljude

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saša Cvetanović za sudskom govornicom poslao poruku Bojoviću: Čestitam što si mi ubio brata!

ŠEF ZEMUNACA SE SVETIO IZ ŠPANIJE: Luka iz zatvora ubijao ljude

Foto: www.profimedia.rs

Šef "zemunskog klana" Luka Bojović je uprkos odlasku na dugu robiju u Španiji nastavio da se bavi kriminalom, pa je tako naručio i likvidaciju Saše Cvetanovića, ubice brata Nikole, za koju je bio spreman da plati 400.000 evra. Međutim, to u spuškom zatvoru nije uspeo da izvede, pa je 2017. naručio ubistvo njegovog brata Jugoslava.

Saša Cvetanović, zvani Pitbul, koji je za Nikolino ubistvo pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora, tokom suđenja je za sudskom govornicom poslao poruku Bojoviću: "Čestitam, Luka Bojoviću, što si mi ubio brata!"

Republika

Foto: MUP Srbije

Saša Cvetanović

Bojović je bio umešan u još neke likvidacije i pokušaje ubistva posle hapšenja u Španiji. Dobro obavešteni krugovi dovode ga i u vezu s pokušajem ubistva Radoja Zvicera u Kijevu u maju 2020. Zvicer je preživeo, a atentatori su pohapšeni.

Luka je u zatvor dospeo nemarnošću svog saradnika Vladimira Milisavljevića (46), zvanog Vlada Budala. To se desilo u februaru 2012. u Valensiji, nakon što su Vladimira, tokom praćenja, zatekli u restoranu s Lukom, Sinišom Petrićem i imenjakom Vladimirom Miljanovićem. Cela ekipa je kasnije završila na dugoj robiji. Vođi "zemunaca" je skrivanje po Španiji polazilo za rukom čitave dve godine jer je tamo pobegao iz Srbije 2010.

Republika

Foto: Public

Sretko Kalinić

Bojović je hapšenje u Srbiji zbog tri likvidacije i dva pokušaja ubistva, za koje je bio osumnjičen sa Sretkom Kalinićem i Milošem Simovićem, izbegao u junu 2010. jer je na dan kada je Kalinić uhapšen u Zagrebu, zbog tih zločina, pobegao iz Srbije. Sretko je tada otkriven u Hrvatskoj jer ga je kod jezera Jarun ranio Simović, kojeg je odmah ocinkario u bolnici, pa je i on uhapšen.

MEĐUNARODNA POTERNICA

Te godine u septembru za Bojovićem je raspisana međunarodna poternica, a policije Srbije, Hrvatske i Crne Gore proglasile su ga neprijateljem broj jedan, nazvavši ga najvećim narko-bosom na Balkanu. Dugo se pretpostavljalo da se krije u Južnoj Americi, odakle je rukovodio narko-poslovima.

Međutim, srpska policija krajem 2010. dobija informaciju da Lukina supruga Barbara Bojović živi u Španiji s njihovo troje dece.

- Odmah su se obratili kolegama iz Španije, koji su ubrzo pronašli Barbaru u primorskom mestu Kala de Finestrat jer se nije vodila pod lažnim imenom. Bili su ubeđeni da će se Luka pre ili kasnije pojaviti tamo gde je žena, koju obožava, pošto su se vodili time da je nekoliko godina ranije u Beogradu uhapšen baš kada je došao u srpsku prestonicu da vidi suprugu - pričao je tada izvor blizak istrazi za španske medije.

Međutim, i ona i Bojović su bili svesni da ta greška ne sme da se ponovi, pa su istražitelji proveli 18 meseci posmatrajući Barbaru, koja im nije dala nikakav trag o Luki.

Pobijeni mu najmiliji nakon hapšenja

Republika

Foto: Tanjug

Dragoslav Miša Ognjanović

Iako su Luki Bojoviću pre hapšenja u krvavom ratu suprotstavljenih klanova ubijeni mnogi prijatelji i kumovi, najteži udarac doživeo je kada je završio u španskom zatvoru, daleko od najbližih. Prvo mu je u aprilu 2013. u Beogradu usmrćen mlađi brat Nikola, koji nije imao veze s kriminalom, u znak osvete zbog rata s crnogorskim klanom Šaranovića, a pet godina kasnije ostao je i bez advokata i bliskog prijatelja Dragoslava Miše Ognjanovića, koji je likvidiran na Novom Beogradu u julu 2018. ispred svoje zgrade.

LITVANSKI PASOŠ

Ipak, do preokreta je došlo početkom 2012, kada je španska policija zahvaljujući Birou za koordinaciju Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije otkrila Lukinog saborca Vladimira Milisavljevića, zvanog Vlada Budala, na Kanarskim ostrvima, pa je tada započeto njegovo praćenje. Nakon Kanara otišao je u Madrid, a onda u Valensiju na večeru i sastanak u restoran "La bodega de la paz".

- Tamo se našao s Lukom, Sinišom Petrićem i Vladimirom Mijanovićem, zvanim Zub. Policija ih je pustila da pojedu glavni obrok, a kada su naručili voće i vino za desert, za njihov sto je prišlo osam agenata i zatražilo im dokumente. Luka im je dao lažni litvanski pasoš s imenom Tomaša Dragaša, ali su mu oni odmah rekli: "Luka, znamo da si to ti", na šta je on zaprepašćeno dao neki komentar na srpskom, koji nisu razumeli, pa su im svima stavljene lisice na ruke. Luka je onda napolju primetio policijskog kamermana i s osmehom poslao poljubac ka objektivu, verovatno svojoj supruzi - ispričali su tada očevici.

Dve godine kasnije španski sud osudio je Bojovića na 18 godina robije zbog organizovanog kriminala, a ovih dana očekuje se njegovo izručenje Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading