SMENITE OVOG BAHATOG ČOVEKA: Predrag Vuletić okrivio majku male Petre da je kriva za to što je njen muž udavio dete

Autor:

Hronika

10.10.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu zaštitu, besramno je optužio Suzanu Budimirović, žrtvu nasilja, da je kriva za ubistvo svoje dvoipogodišnje ćerke Petre umesto da preuzme odgovornost i prizna da su službenici pod njegovim nadzorom napravili brojne propuste u postupanju prema porodici Budimirović iz Vršca, u kojoj je bilo prijavljeno nasilje, te da su ispravnim postupanjem mogli da spreče zločin.

SMENITE OVOG BAHATOG ČOVEKA: Predrag Vuletić okrivio majku male Petre da je kriva za to što je njen muž udavio dete

Foto: Tanjug

Devojčicu je 4. oktobra udavio njen otac Marko Budimirović, dok je bez ikakve kontrole boravila kod njega iako je imao zabranu prilaska supruzi i majci deteta. Policija i tim Centra za socijalni rad su dali procenu da postoji visok rizik od nasilja, ali nisu našli za shodno da dete zaštite od oca psihičkog bolesnika, koji je sedam dana pred ubistvo osuđen zbog nasilja u porodici na uslovnu kaznu zatvora i obavezno psihijatrijsko lečenje.

Suzana tvrdi da je policiji, socijalnim radnicima i službenicima pravosudnih organa od prvog dana kada je prijavila nasilje - 30. aprila ove godine, uporno ponavljala da živi u strahu od muža-nasilnika, koji preti da će da ubije dete, nju i njenu porodicu.

Ni posle toga od socijalnih radnika, evidentno, Suzana nije dobila adekvatnu zaštitu i podršku, kao ni njeno dete, a pokrajinskom sekretaru smeta što nesrećna žena nije zvanično tražila razvod od nasilnika.

Republika

Foto: ST/ N. Pančić, N. Mutić, Facebook

 

 

- Majka je izjavila da dete redovno posle podne viđa oca i izjavila je da nije spremna da pokreće još jedan postupak i nije pokrenula postupak za razvod braka. Majka tada navodi da otac nije bio nasilan prema detetu i da dete jedva čeka da vidi oca i da ne želi da uskrati viđanje - rekao je vojvođanski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Vuletić se juče oglasio, primoran da javnost obavesti o izvršenom nadzoru u Centru za socijalni rad Vršac nakon protesta građana zbog ubistva Petre, koji traže da se ispita odgovornost državnih institucija, prevashodno socijalnih radnika, ali i usled pozornosti medija zainteresovanih za slučaj.

Republika

Foto: Facebook/Suzana B.

 

 

Pokrajinski sekretar je kukavički preko medija poručio direktorki Centra za socijalni rad Vršac da bi on na njenom mestu podneo ostavku, želeći da se na njoj slome kola, odnosno da se svi nadležni za propuste operu preko te ostavke.

- Ono što najmanje očekujemo od direktorke jeste da podnese ostavku zbog neblagovremene radnje činjenja, a trebalo je - rekao je Vuletić.

Na naše pitanje kako je mogao da optuži majku za ubistvo njenog deteta, rekavši da nije pokrenula razvod, pokrajinski sekretar je pokušao da se opravda, odgovorivši da on to nije učinio, kao i da mu to nije bila namera, nego je samo odgovarao na medijske navode plasirane od jezivog ubistva deteta u Vršcu.

- Rekao sam da proces razvoda, a time ni proces odlučivanja o starateljstvu, nisu postojali jer su mediji pisali da jeste. Gde da optužim majku - branio se pokrajinski sekretar.

Priznao da centar nije štitio dete

Pokrajinski sekretar je ipak na kraju priznao da je Centar za socijalni rad Vršac napravio više propusta u odnosu prema porodici u kojoj je otac ubio ćerkicu, te da je izostala zaštita deteta.

- Oslanjajući se na izjavu majke da dete nije bilo prisutno prilikom nasilja i da otac nije bio nasilan prema detetu, centar nije izdao mere zaštite za dete. Izostala je blagovremena koordinacija između svih institucija u postupku. Centar nije obavešten niti se interesovao za lečenje nasilnika, kako zakon propisuje da treba. Zakoni propisuju da ukoliko je majka žrtva, deca su uvek potencijalne žrtve i da se mora obratiti pažnja na to - rekao je Vuletić.

U izjavi za Srpski telegraf rekao je da će naložiti da tročlani tim Centra za socijalni rad, sačinjen od supervizora, voditelja i pravnika, odgovara za propuste u ovom slučaju.

Oteo škodu od siročića

Predrag Vuletić, prema saznanju Srpskog telegrafa, prisvojio je službenu škodu Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici, u kojem su smeštena deca bez roditeljskog staranja. Bahati pokrajinski sekretar očigledno zloupotrebljava položaj time što koristi za lične potrebe vozilo koje pripada ustanovi koja je u nadležnosti sekretarijata na čijem je on čelu, uskraćujući zaposlenima, pa time i tim mališanima, da se vozilo namenski koristi za ono za šta je i nabavljeno.

Na ove ozbiljne optužbe Vuletić je ranije nevešto odbio da odgovori. U jednom navratu se pravdao boravkom u inostranstvu, drugi put nedostatkom vremena, a juče je izjavio da je po zakonu to što koristi automobil Dečjeg sela.

- Sve je legalno i po zakonu. Ustupanje vozila je pravno regulisano i koristi se shodno potrebama unutar sekretarijata. Normalno je da koristimo i vozila ustanova čiji smo osnivači ili upravljači - rekao je Vuletić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Branka

11.10.2022 07:47

" Riba od glave smrdi ."