EVROPSKE BAZE KAVAČKOG KLANA: Mafijaška hobotnica pustila svoje pipke u sve zemlje Balkana i širom kontinenta

Autor:

Hronika

08.10.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipa Radoja Zvicera tesno povezana s najvećim turskim kriminalcima uz direktnu podršku holandskih šefova bandi.

EVROPSKE BAZE KAVAČKOG KLANA: Mafijaška hobotnica pustila svoje pipke u sve zemlje Balkana i širom kontinenta

Foto: Ilustracija: Republikak.rs, Starsport, E-stock

Radoje Zvicer, Veljko Belivuk, Marko Miljković

"Kavački klan" ima svoja uporišta širom Evrope, uvezan je s tamošnjim mafijašima, s kojima organizuje ubistva, trguje drogom, švercuje oružje i cigarete, a oni su im i saveznici za skrivanje od policije i od poternica.

"Kavačka" hobotnica, uz podršku prljavih policajaca i mafijaških političara, dominantno gazduje Balkanom, dokle je perfektno, preko mnoštva većih i manjih luka, trasiran kokainski put od Ekvadora i drugih zemalja Južne Amerike. Preko italijanskih saradnika se odvija transport "kavačke" droge, a novac se šalje preko Zagreba.

Ubistvo "škaljarskog" vođe Jovana Vukotića proizvod je saradnje "kavčana" s turskom mafijom, kojoj su za tu likvidaciju platili milion i po evra, a ispostavilo se naknadno da su važan deo posla obavili i Holanđani.

Slovenački ogranak nabavljao oružje u Slovačkoj

Pored tridesetak Slovenaca, u istoj akciji, u nekoliko slovenačkih gradova, prošle godine uhapšeno je 12 osoba iz Srbije, osam iz Bosne i Hercegovine, petoro iz Hrvatske, dva crnogorska državljanina i jedan iz Makedonije.
- Ova zločinačka organizacija s Filipom Vrzićem na čelu, koji je na Skaju bio Drug i 10NO, i Klemenom Kadrovecom imala je glavne saveznike za šverc kokaina na različitim geografskim širinama, u Meksiku, u kartelima Halisko nueva generasion i Sinaloa, u Evropi kalabrijsku i sicilijansku mafiju i mreže za trgovinu drogom na Balkanu - otkrio je izvor iz istrage.
Bezbednosne službe su tada raskrinkale čitav sistem po kojem je slovenački ogranak "kavčana" u Bratislavi kupovao automatsko i poluautomatsko oružje, posredstvom srpskog državljanina koji je tada bio u kućom pritvoru.
Do kupaca u Holandiji, Sloveniji i Srbiji pištolje su krijumčarili u kabini kamiona, u metalnom sanduku ležaja vozača.

"Kavački" bos Radoje Zvicer u bekstvu ima bazu u zemljama Južne Amerike i lično je osmislio plan egzekucije u Istanbulu koju je Radoje Živković Žuti, njegov rođak i kum Veljka Belivuka, realizovao zajedno s vođama turske mafije Binali Camgozom i Barišom Bojunom.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Veljko Belivuk

Opasnog Holanđanina Jose Lajdekersa, u krimi-svetu poznatog kao Holi, Jole Bos i El Prezidente, svetske službe označile su kao glavnog narko-bosa u Evropi, jednog od glavnih saradnika vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera i organizatora Vukotićevog ubistva. Za njim se traga, a navodno je poslednji put viđen u Turskoj.
Likvidacije "škaljaraca" u Grčkoj, Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, i Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu, pokazale su da su "kavačke" ubice mesecima neometano živele u toj zemlji i na kraju tamo i izvršile surovi plan.

Kako je navedeno u tajnom izveštaju jedne strane službe, na mapi "kavačkih" sedišta crvenom bojom označene su okolne zemlje - eks-Ju republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Slovenija, u kojima je uglavnom prva stanica mafijaša iz Srbije i Crne Gore dok čekaju izradu lažnih dokumenta za put po Evropi i van njenih granica do baza kartela, za koje rade najprljavije poslove u Latinskoj Americi.

Milioni evra prebačeni iz Španije

S hapšenjem slovenačkog klana otkriveno je da je put "kavačke" droge iz Latinske Amerike išao do Španije u Barselonu, Madrid, Malagu, Taragonu, Đeronu i Valensiju, odakle su je dalje švercovali u države Evropske unije. Utvrđeno je da su "kavčani" iz Španije u Beograd nelegalno prebacili 5,6 miliona evra u kešu.
Sama akcija sprovođena u dužem vremenskom periodu podrazumevala je infiltriranje pojedinih osoba iz službe među pripadnike i saradnike kotorskog klana i utvrđeno je da je droga ubacivana u brodske kontejnere, koji su zatim prebacivani do Holandije i Španije, a odatle kopnom na Balkan.

U leto 2021. pao je slovenački ogranak "kavčana" od šezdesetak osumnjičenih za šverc najmanje 790 kilograma kokaina i više od dve tone marihuane i drugih opijata, kao i ogromne količine oružja.

"Kavčani" su naoružavani u Bratislavi, a slovenačka luka Kopar jedna je od najznačajnijih kontejnerskih luka na Jadranu koju koriste za transport droge.

Pranje para kroz kupovinu stanova

Radoje Zvicer, zajedno s Holanđaninom Jose Lajdekersom, u prethodnih nekoliko godina oprao je oko 20 miliona evra od šverca kokaina. Hakovanjem Skaja stiglo se do podataka koji ukazuju da su novac od prodaje kokaina ulagali u izgradnju stanova, te da su prljavim novcem kupovali stambene komplekse po Holandiji, Turskoj i Dubaiju.
- Ako prepoznate Lajdekersa, ne prilazite mu, već odmah prijavite najbližoj policijskoj stanici - preneli su holandski mediji reči nadležnih. Za informacije o njemu, koje bi dovele do hapšenja, državno tužilaštvo ponudilo je 75.000 dolara.
Sumnja se da je "kavački klan" Lajdekersu pomogao u Istanbulu da otmu i ubiju agenta DEA - ženu o čijoj se sudbini već duže ništa ne zna. U pitanju je službenica koja se aktivno borila protiv švercera droge nakon što je njen brat, takođe agent DEA, najpre otet, a potom brutalno ubijen tokom borbe s kriminalcima.

Da i u Bugarskoj mafija potekla iz malog kotorskog naselja Kavač ima svoje pipke, jasno je jer je tamo slobode lišen Predrag Knežević, kojeg bezbednosne službe označavaju kao visoko pozicioniranog "kavčanina", kojem je tamošnja mafija čuvala leđa duže vreme.

Strane službe su utvrdile da se količina kokaina koji se švercuje u Holandiju preko lučkog grada Roterdama sve više povećava i da time kriminalne bande, među kojima su visokokotirani "kavčani", imaju sve jača uporišta, koja im omogućavaju da izvuku drogu iz tovara pristiglog iz Latinske Amerike.

U holandskoj luci cena kokaina skače šest puta

Evropol je u dešifrovanim tajnim razgovorima sa Skaja crnogorskih prljavih policajca Petra Lazovića (32) i Ljuba Milovića (32) s "kavačkim" vođom, otkrio put njihovih velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju.
Milović u tim porukama piše da radi s Roterdamom, a da je pre toga radio s Istanbulom, Hamburgom i Antverpenom. Lazović predlaže da se istovar organizuje u Bugarskoj i Grčkoj. Milović je objasnio da bi se kokain mogao utovariti i sakriti unutar kontejnera. On je poslao nekoliko slika s utovarenim kokainom Lazoviću koji je zaplenila policija. Dogovor je bio da 500 kg kokaina dođe preko Roterdama, u pošiljkama 50-100 kg. Lazović navodi da je početna cena kokaina 5.300 evra po kilogramu, a da već u Roterdamu ona iznosi basnoslovnih 31.000 evra.

Vođe turskog podzemlja surovi zaštitnici

Republika

Foto: Privatna arhiva

Jovan Vukotić

Binali Camgoz (39) i Bariš Bojun (38) vođe su kriminalne organizacije u Turskoj, čiji su članovi neposredni izvršioci likvidacije vode "škaljarskog klana" Jovana Vukotića u Istanbulu, pisali su turski mediji.
- Binali Camgoz (čije je pravo ime Deniz) uhapšen je u Crnoj Gori početkom jula po poternici Interpola, a njega su turske vlasti tražile zbog umešanosti u najmanje dva ubistva - preneli su mediji posle hapšenja.
Naime, Camgoz i Bojun se u Turskoj smatraju za izuzetno opasne ličnosti, vođe podzemlja, povezane s raznim vrstama kriminalnih aktivnosti, a članovi njihove kriminalne organizacije, kako se sumnja, likvidirali su i Jovana Vukotića, vođu "škaljarskog klana".
Kako su iz crnogorske policije ranije pojasnili, uhapšeni državljanin Turske je prilikom hapšenja u julu imao kod sebe lažni pasoš na ime Mehmet Ali Bajhan, a tom prilikom s njim je uhapšeno još petoro turskih državljana po poternici njihovih vlasti.
Drugi čovek, označen takođe kao lider mafije, Bariš Bojun uhapšen je 4. avgusta u Riminiju, samo 24 sata nakon što je ušao u Italiju na osnovu poternice zbog raznih krivičnih dela, ubistava, ranjavanja i oružja. Turci Bojuna smatraju odgovornim za čak 19 ubistava i pokušaja ubistava, a što je nesvojstveno kriminalcima, on je Jutjub zvezda zbog snimaka raskošnog života i oružja.

Krijumčarska linija Ekvador-Rim-Zagreb

Republika

Foto: youtube.com/Vijesti Online

Slobodan Kašćelan

Iz presretnutih poruka koje su razmenili "kavačke" vođe Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer, a koje su uvrštene kao čvrst dokaz Specijalnog državnog tužilaštva protiv te kriminalne grupe, jasno se vidi put droge preko italijanskih saradnika. Kašćelan se u ovoj komunikaciji nameće kao dominantna figura Zviceru, koji je na Skaju Hektor, a piše mu, doslovce, ovako:
- Hektore, imam momka koji oće da radi. Pitao me da li imamo onu liniju'... 'Gana, Luana angola, Ponte Noire, Algeciras, Antverpen i Tangemed (Maroko), to mu je linija'… 'Brod mu se zove Calabria, ide sada 20. februara bi trebalo'… 'Ako žabari dođu do Rima, a oni su nas tražili, ja ću se truditi da ovđe pare budu u 4-5 dana'…'140h su spremili žabari pa da gringo nade nekog da to prebaci do Amsterdama'… 'Do kad pare moraju biti u Amsterdam da šalje za Ekvador da se puni'…'Brate ovako sam izburgijao, žabari su u ponedjeljak u Rim ne mogu prije i vozač će biti u nedjelju veče pa uzima pare i ćera sve za Zagreb, a u Zagreb da je transfer ja dobijam ovdje isti dan pare.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading