ODREĐENO ZADRŽAVANJE OD 48 ČASOVA ZBOG NELEGALNOG ODLAGANJA OTPADA NA ZVEZDARI

Autor:

Hronika

05.10.2022

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Okrivljeni N.S. će biti saslušan pred postupajućim zamenikom javnog tužioca u zakonskom roku.

ODREĐENO ZADRŽAVANJE OD 48 ČASOVA ZBOG NELEGALNOG ODLAGANJA OTPADA NA ZVEZDARI

Foto: Tanjug/E. TAHIROVIĆ

Policija

Postupajući po krivičnoj prijavi Sekretarijata za inspekcijske poslove, u saradnji Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, odeljenja za sprečavanje građenja bez građevinske dozvole i zaštitu životne sredine i jedinice MUPa RS za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine, kao i Ministarstva zaštite životne sredine RS, dana 05.10.2022. godine određeno je zadržavanje prema okrivljenom N. S. u trajanju od 48 časova zbog izvršenja krivičnog dela Zagađenje životne sredine iz čl. 260 KZ i krivičnog dela Neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću iz čl. 353 KZ.

Naime, krivičnom prijavom i dopunama prijave podnete od strane Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za inspekcijske poslove, Sektora inspekcije za zaštitu životne sredine NN licu je stavljeno na teret da je u periodu od 2018. godine odlagao velike količine građevinskog, komunalnog i opasnog otpada na parceli GO Zvezdara, Mali mokri lug, time kršeći propise o zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine u većoj meri i na širem prostoru.

Okrivljeni N.S. će biti saslušan pred postupajućim zamenikom javnog tužioca u zakonskom roku, nakon čega će biti ispitani svedoci i biti naređena dodatna veštačenja na okolnosti da li odloženi otpad predstavlja opasan otpad, budući da je u toku predistražnog postupka sprovedeno veštačenje Gradskog zavoda za javno zdravlje Centra za ekotoksikologiju kojim je utvrđeno da uzorci zemljišta na kome je odložen otpad sadrže štetne materije, a takođe, tužilaštvo će proveriti da li je okrivljeni i u kom iznosu pribavio imovinsku korist izvršenjem krivičnoh dela koja mu se stavljaju na teret.

Tužilaštvo će i dalje nastaviti aktivnosti koje će preduzimati zajedno sa jedinicom za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine MUPa RS, kao i sa drugim državnim organima kako bi se suzbio rast ekološkog kriminala koji za posledicu ima uništavanje životne sredine i gubitak biološke raznovrsnosti.

Komentari (0)

Loading