EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA OŠTRO OSUDILA NAPAD U BABINOM MOSTU: Umesto da štite svakog, DISKRIMINIŠU Srbe

Autor:

Hronika

13.09.2022

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Eparhije poručuju da ovo nije prvi zabeležen slučaj nepravde nad srpskim stanovništvom na teritoriji Kosova.

EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA OŠTRO OSUDILA NAPAD U BABINOM MOSTU: Umesto da štite svakog, DISKRIMINIŠU Srbe

Foto: RTS/printscreen

Eparhija raško-prizrenska oštro je osudila napad grupe kosovskih Albanaca u Babinom Mostu kod Vučitrna na devetnaestogodišnjeg Srbina Nemanju Mitrovića i njegovog oca, i upozorila da je to još jedan u nizu etnički motivisanih napada na srpsko stanovništvo i pokazuje da je nasilje nad Srbima svakodnevnica života na Kosovu.

Napadači na Mitroviće su pritvoreni i Eparhija insistira da se njihov, kako navodi, mučki napad adekvatno pravno sankcioniše.

Republika

Foto: RTS/printscreen

Mitrovići

Eparhija je navela da je, nažalost, mnogo drugih slučajeva nasilja nad Srbima koji nikada nisu istraženi niti su počinioci privedeni licu pravde i naglasila da društvo koje dopušta da nasilje nad jednom zajednicom postane model ponašanja koji se ponavlja već dvadeset godina pokazuje da osnovni preduslovi nisu ispunjeni za normalan život svih građana.

- Napadi na Srbe kao i drugi oblici pretnji i etničke netrpeljivosti posebno su pojačani usled retorike novih kosovskih vlasti koje umesto da rade na zaštiti svih građana otvoreno diskriminišu Srbe, bilo nepoštovanjem zakona i sudskih presuda sopstenih sudova, bilo drakonskim presudama nad Srbima koji su optuženi bez dovoljno dokaza ili zveckanjem oružja i pretnjom nasiljem od strane policije koja sve više postaje sredstvo represije prištinskog režima nad našim stanovništvom, a ne institucija koja treba da služi svim građanima jednako - ocenjuje se u saopštenju, prenosi Kosovonline.

Eparhija raško-prizrenska navodi da diže snažan glas protesta zbog poslednjeg napada i svih drugih oblika nepravde koji se sprovode sa otvoreno jasnim ciljem – da se Srbima na Kosovu onemogući normalan život i stvori etnički čisto Kosovo.

- Pozivamo naš narod da na sve provokacije odgovori dostojanstveno i mirno, ali i odlučno ne prihvatajući vladavinu terora i boreći se svim zakonskim sredstvima i informisanjem međunarodne javnosti o stvarnoj situaciji na Kosovu i Metohiji koja je u oštroj suprotnosti sa svim demokratskim standardima i slobodama u Evropi i svetu.

Napadi i pretnje mogu da nas učine samo još odlučnijim da ostanemo i opstanemo kao svoji na svome. A oni koji misle da nasiljem terorišu Srbe treba da imaju u vidu da će najveću štetu na kraju naneti samima sebi i narodu koji predstavljaju - zaključuje u saopštenju Eparhija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading