PODIGNUTA OPTUŽNICA LAŽNOM AGENTU ZA NEKRETNINE: Pokušao da proda TUĐU imovinu ovlastivši SEBE punomoćjem

Autor:

Hronika

12.09.2022

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon sprovedene istrage, Tužilaštvo je ispitalo oko 20 svedoka i nabavilo maternijalne dokaze protiv optuženog.

PODIGNUTA OPTUŽNICA LAŽNOM AGENTU ZA NEKRETNINE: Pokušao da proda TUĐU imovinu ovlastivši SEBE punomoćjem

Foto: Ilustracija: Shutterstock

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu optužnicu protiv okrivljenih D.B. i S.Đ. zbog postojanja opravdane sumnje da je okrivljeni D.B. učinio krivično delo prevara i krivično delo navođenje na overavanje neistinitog sadržaja , a S.Đ. krivično delo prevara.

Iz rezultata sprovedene istrage proizlazi da postoji opravdana sumnja da je okrivljeni D.B. lažnim prikazivanjem činjenica da je ovlašćen od strane oštećene I.V. da u njeno ime proda kuću u njenom vlasništvu i primi kupoprodajnu cenu doveo u zabludu ovlašćene predstavnike oštećenog privrednog društva da mu na ime depozita i kupoprodajne cene isplate iznos od 1.100.000,00 evra, na taj način što je lažno se predstavljajući kao agent za posredovanje u prodaji nekretnina oštećenu I.V. naveo da mu u dva navrata da svoju ličnu kartu čijom upotrebom je doveo u zabludu zaposlenu u kancelariji javnog beležnika i tako overio falsifikovana punomoćja kojima ga je navodno oštećena I.V. ovlastila da proda predmetnu nepokretnost, otvori račun u banci na njeno ime i podigne novac sa tog računa.

Republika

Foto: Uprava carine

Novac

Na osnovu falsifikovanog punomoćja zaključio je ugovor o kupoprodaji nepokretnosti sa oštećenim privrednim društvom  koji je potom solemnizovan od strane javnog beležnika i dostavljen katastru nepokretnosti radi upisa promene prava svojine, nakon čega je okrivljeni D.B. sa računa koji je upotrebom falsifikovanog punomoćja otvorio podigao ostatak kupoprodajne cene u iznosu od 900.000,00 evra, dok mu je okrivljena S.Đ. pomogla u izvršenju krivičnog dela na taj način što ga je predstavila oštećenoj I.V. kao uspešnog agenta za promet nepokretnosti.

Zastupajući oštećenu u ostavinskom postupku saznala je da ista želi da proda predmetnu kuću, te je bez znanja oštećene zajedno sa okrivljenim D.B. učestvovala u pregovorima o prodaji nepokretnosti i na ime depozita od strane oštećenog privrednog društva primila novčani iznos od 200.000,00 evra, koji je potom predala okrivljenom D.B. pri čemu je istom predala i originalnu dokumentaciju iz ostavinskog postupka u kom je zastupala oštećenu I.V. koju je on potom iskoristio za zaključenje predmetnog ugovora.

Okrivljeni D.B. je dana 15.06.2022. godine po nalogu dežurnog zamenika javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu zadržan od strane Drugog odeljenja Uprave kriminalističke policije i prilikom saslušanja pred tužilaštvom je negirao izvršenje krivičnih dela koja su mu stavljena na teret, a prema istom je 16.06.2022. godine na predlog tužilaštva određen pritvor jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i da će ometati postupak uticanjem na svedoke, koji do podizanja optužnice nije ukinut.

Istovremeno, pokrenuta je i finansijska istraga, imajući u vidu postojanje osnova sumnje da okrivljeni D.B. poseduje znatnu imovinu proisteklu iz krivičnog dela.

U toku istrage, u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, utvrđeno je da je okrivljenom D.B. u izvršenju krivičnog dela prevare sa umišljajem pomogla okrivljena S.Đ. te je dana 18.08.2022. godine doneta naredba o proširenju istrage u odnosu na nju i ista se brani sa slobode.

Tužilaštvo je tokom istrage ispitalo oko dvadeset svedoka, pribavilo  materijalne dokaze i naredilo vršenje grafološkog veštačenja kojim je utvrđeno da sporni potpisi nisu autentični potpisi vlasnice nepokretnosti I.V. te je nakon razmatranja i ocene svih dokaza podiglo optužnicu protiv okrivljenih D.B. i S.Đ. zbog postojanja opravdane sumnje da se u njihovim radnjama stiču sva obeležja krivičnih dela koja su im stavljena na teret, a u kojoj je predložilo sudu da ih nakon održanog glavnog pretresa oglasi krivim i osudi po zakonu, kao i da prema okrivljenom D.B. produži pritvor jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading