SLUČAJ UPRAVNIKA KPZ NIŠ DOBIJA EPILOG: Osumnjičen za primanje MITA od zatvorenika

Autor:

Hronika

30.08.2022

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Optuženi su negirali izvršenje krivičnog dela, a tužilac je tada zatražio da im se odredi pritvor.

SLUČAJ UPRAVNIKA KPZ NIŠ DOBIJA EPILOG: Osumnjičen za primanje MITA od zatvorenika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Zatvor

U decembru prošle godine uhapšeni su Dejan Panić, bivši upravnik Kazneno popravnog zavoda u Nišu, potom Snežana Milikić vaspitačica pomenute ustanove i Hidajet Jašarević nekadašnji zatvorenik tog zavoda zbog sumnje da su primali mito od Jašarevića kako bi pomogli da se oslobode osuđenici, a u međuvremenu, Panić i Milikić su pušteni na slobodu, Jašarević je još uvek u pritvoru, a zapaljena su mu tri kamiona. 

Tačnije, Dejan Panić je uhapšen zbog sumnje da je od Hidajeta dobio 5.000 evra kako bi pomogao da njegov prijatelj Darko I. , ranije bude pušten na uslovnu slobodu. Snežana Milikić, zatvorski vaspitač se sumnjiči da je posredovala u primopredaji novca. U istoj akciji uhapšen je i Darko koji se sumnjiči za primanje mita.

Hidajet Jašarević je bivši osuđenik, ležao je 10 godina u KPZ Niš, posle je izašao na slobodu i kako se nezvanično navodi, postao prijatelj sa Panićem. Milikić se sumnjiči da je davala dobre ocene na osnovu kojih je osuđenik mogao da pušten na slobodu.

U međuvremenu, Jašareviću koji je u pritvoru su zapalili kamione što su zabeležile nadzorne kamere.

Republika

Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Zatvor

- Jašarević se tereti da je učestvovao u podmićivanju upravnika zatvora u Nišu a radi obezbeđivanja pustanja osuđenika na uslovni otpust. Nezapamćeno je u sudskoj praksi da je davala mita u pritvora toliko dugo, skoro godinu dana, a da je primalac mita na slobodi. Pored toga, porodica okrivljenog Jašarevića je podvrgnuta maltretiranju i šikaniranju pa su mu tako pre dva meseca zapaljena tri kamiona. Iako policija poseduje snimke sa sigurnosnih kamera na kojima se jasno vide i izvršilac ovog dela kao i automobil koji je korišćen, jos uvek nije procesuirana nijedan osoba zbog uništavanje imovine velike vrednosti okrivljeng Jašarevića i njehove porodice. Takođe, u predmetu u kom Jašarević odgovara za podmićivanje upravnika ne postoji nijedan jedini dokaz da je Jašarević bilo kome dao novac pa ni upravniku zatvora. Jednostavno, držanje okrivljenog u pritvoru bez dokaza o krivičnom delu predstavlja svojevrsan vid šikaniranja. Sa druge strane, stiče se utisak zbog dosadašnjeg tog postupka da je najveći problem okrivljenom to što se zove Hidajet, a ne na primer Nemanja i da je mera pritvora plod diskirminacije kojoj je okrivljeni Jašarević podvrgnut od samog početka - rekao je njegov advokat Ahmed Delimeđac.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon hapšenja saopštilo da su službenici Kazneno popravnog zavoda tokom 2021. godine, od osuđenika uzimali po pet hiljada evra kako bi se pozitivno izjasnili o njihovom uslovnom otpustu pred nadležnim sudovima.

- Ova organizovana kriminalna grupa je tokom ove godine stvorila plan delovanja za pronalaženje osuđenika koji izdržavaju kaznu u KPZ Niš i koji su ispunili zakonski uslov za podnošenje zahteva za uslovni otpust a koji pristaju da daju pet hiljada evra. Nakon prijema novca, sačinio bi se izveštaj na osnovu kojih bi se predstavnici KPZ pozitivno izjasnili pred nadležnim sudovima u cilju dobijanja otpusta osuđenika , davaoca mita – navelo je tužilaštvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading