OTKRIVENO šta je skladišteno u burićima iz Obrenovca!

Autor: Tanjug

Hronika

17.01.2018

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Organski rastvarači, među kojima su benzen, toluen i ksilen, pronađeni su u burićima sa opasnim otpadom otkrivenim na privatnom placu u obrenovačkom selu Vukićevici, rekao je za "Politiku" pomoćnik direktora Instituta za nuklearne nauke "Vinča", Vladimir Nikolić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Smrtonosno!

- Koncentracija organskih rastvarača u buradima daleko prevazilazi dozvoljene količine, što može da bude opasno po životnu sredinu i zdravlje ljudi - rekao je Nikolić.

Institut je uradio i ispitivanje površinskih uzoraka zemlje na mestu gde su zatečeni burići sa opasnim otpadom.

- Urađena je analiza površinskog sloja zemlje u neposrednoj blizini otkrivenih buradi, ali nije nađeno zagađenje. To ne znači da opasne materije nisu mogle da prodru u zemljište, jer su burad bila zakopana pet do šest metara duboko u zemlju. Zbog toga smatramo da treba nastaviti kontrolu zagađenja podzemnih voda - kaže Nikolić za "Politiku".

RepublikaFoto: pixabay.com

Prema recima ministar zaštite životne sredine Gorana Trivana, hemijske materije iz opasnog otpada oktrivenog u Vukićevici nisu prodrle u okolne seoske bunare.

Analize podzemnih voda i bunara uradio je Gradski zavod za javno zdravlje, a i Trivan je takođe upozorio da ti rezultati ne znače da nema opasnosti da ta voda bude zagađena.

U uzorcima vode iz tri bunara u neposrednoj okolini mesta gde je nađen otpad nema tragova zagađenja otrovom, ali voda iz njih ne sme da se koristi za piće i kuvanje jer je hemijski i bakteriološki neispravna.

Ministar je rekao da će s enastaviti sa ispitivanjem podzemnih tokova, jer je potrebno vreme da potencijalne toksične materije eventualno prodru u bunare i vodu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ministarstvo zaštite životne sredine je krajem decembra saopštilo da je na području Obrenovca nađeno 20 tona opasnog otpada, tajno zakopanog na privatnoj parceli, koj je mogao da izazove ozbiljne posledice po prirodu i zdravlje ljudi. Opasan otpad je, osim na ovoj lokaciji, nađen na još dva mesta.

- Završena su ispitivanja uzoraka uzetih sa lokacjie u Mesnoj zajednici Vukićevica. Po sačinjenim izveštajima ovlašćene laboratorije, radi se o otpadu sa karakteristikama opasnog i neopasnog otpada. Merenjem utvrđena ukupna količina otpada je 22.149 kilograma. Od te količine, opasnog otpada je 21.959 kilograma i neopasnog 190 kilograma - kažu u ministarstvu i ističu da je sav otpad upakovan u adekvatnu ambalažu, obavijen folijom i pokriven radi zaštite od atmosfernih uticaja, navodi "Politika".

Naredni koraci su transport otpada do ovlašćenog operatera, koji poseduje dozvolu za upravljanje tom vrstom otpada, u postrojenje na privremeno skladištenje radi daljeg tertmana ili eventualnog izvoza radi uništenja, napominju u ovom ministarstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading