AFERA ARHITEKTONSKI FAKULTET: Naloženo saslušanje profesora kao osumnjičenog!

Autor:

Hronika

24.08.2022

13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko neka od devojaka koje su prijavile zlostavljanje u bilo kom trenutku do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka odustane od predloga, tužilac ne može da nastavi krivično gonjenje, već postupak obustavlja.

AFERA ARHITEKTONSKI FAKULTET: Naloženo saslušanje profesora kao osumnjičenog!

Foto: Republika.rs

Koordinator Višeg javnog tužilaštva u Beogradu naložio je Prvom osnovnog javnom tužilaštvu da bez odlaganja započne dokazne radnje u predmetu "Arhitektonski falultet" i prijavljenog profesora pozove na saslusanje u svojstvu osumnjičenog.

Nalog je dat jer je VJT već odradilo sve neophodne provere u saradnji sa policijom, a posebno imajući u vidu prirodu krivičnog dela, celishodnost postupka i potrebu žrtava da im se obezbedi hitna i neophodna zaštita. 

      
Podsećamo da je Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova sprovelo predistražni postupak u ovom slučaju iniciranom od strane medija, nakon što se odredjeni broj studetkinja putem društvenih mreža požalilo na ponašanje jednog profesora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Pripadnici MUP-a su po nalogu VJT u Beogradu obavili razgovore sa studetkinjama koje su se odazvale pozivu policije, a koje su prehodno Povereniku za ravnopravnost Arhitektonskog fakulteta podnele interne prijave za uznemiravanje nakon javnog poziva dekana da to učine.

Nakon toga postupajući tužilac VJT u Beogradu je sa devojkama, za koje je procenio da su oštećene izvršenjem krivičnog dela Polno uznemiravanje iz člana 182a Krivičnog zakonika, obavio razgovor i upoznao ih sa njihovim pravima, odnosno da se shodno zakonskim odredbama, krivično gonjenje za to krivično delo preduzima - po privatnom predlogu. 

To znači da tužilac može da pokrene krivični postupak samo ukoliko se oštećena izjasni da stavlja predlog za krivično gonjenje.

Takodje, ukoliko oštećena u bilo kom trenutku do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka odustane od predloga, tužilac ne može da nastavi krivično gonjenje, već postupak obustavlja. 

Nakon razgovora sa tužiocem 3 devojke su se izjasnile da žele da podnesu predlog za krivično gonjenje protiv profesora, zbog krivičnog dela Polno uznemiravanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je nakon toga sredinom meseca krivično gonjenje u ovom predmetu prosledilo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao nadležnom za dalje postupanje.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading