ČUVENI NARKO-KARTEL PONOVO OSVAJA BALKAN: Zaplenjen kokain grupe Amerika

Autor:

Hronika

24.08.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njihov povratak će oslabiti pozicije "škaljaraca" i "kavčana" u trgovini drogom, kaže obaveštajac Boža Spasić

ČUVENI NARKO-KARTEL PONOVO OSVAJA BALKAN: Zaplenjen kokain grupe Amerika

Foto: Poder Judical del Peru

Droga koja je zaplenjena u nedelju na graničnom prelazu Batrovci pripadala je grupi Amerika, saznaje Republika. Uhapšeni Mladen J. (37) iz Beograda, koji je deset kilograma i 22 grama kokaina sakrio u specijalno izrađenim bunkerima svog mercedesa. Vrednost zaplenjene droge na tržištu vredi više od milion evra, što predstavlja jak finansijski udar na klan koji vode Željko Maksimović Maka i Zoran Jakšić.

Grupa Amerika je najdugovečniji, verovatno najmoćniji, ali i najmisteriozniji kriminalni klan s Balkana čiji članovi više od dve decenije švercuju kokain iz Južne Amerike u Evropu.

Nekadašnji obaveštajac Boža Spasić istakao je za naš list da količina u vrednosti od preko milion evra, koliko na tržištu vredi pronađen kokain, govori gotovo da se ponovo pojavila grupa Amerika u našem regionu.

Republika

Foto: Đ. Kojadinović

Željko Maksimović Maka

- Jedan deo njihovog klana bio je raštrkan po Evropi i vrlo je verovatno da sad pokušavaju da zauzmu mesto među ostalim klanovima. Ukoliko se ustanovi da je grupa Amerika ponovo u igri, onda će to dovesti do slabljenja klanova "škaljaraca" i "kavčana", koji su već ostali bez dosta svojih ljudi. Pitanje je ko će iz Latinske Amerike dalje do evropskih zemalja vršiti distribuciju kokaina između navedenih klanova, što znači da će doći do borbe - zaključio je Boža.

Kako se sumnja, droga je poslata iz Perua, a uhapšeni ju je utovario na teritoriji Evropske unije (pretpostavlja se u riječkoj luci). Granična policija je uz pomoć carinika otkrila devet crvenih paketa, sa slikom jednog komičara iz grupe braće Marks - Gruča.

- Veštačenjem je utvrđeno da je čistoća zaplenjenog kokaina između 93 i 99 procenata. To znači da bi se mešanjem s drugim supstancama težina droge najmanje utrostručila, koliko bi se uvećala i njena vrednost na uličnom tržištu - rekao je izvor blizak istrazi i dodao:

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Božidar Spasić

- Mladen, koji se nalazio sam u automobilu, po svemu sudeći, bio je posrednik u trgovini kokainom iz jedne zemlje u drugu. On do sada nije bio hapšen zbog droge, a u njegovom stanu na Paliluli pronađena je vagica za precizno merenje, kao i municija različitog kalibra.

Inače, Peru već godinama važi za najvećeg proizvođača kokaina u svetu, a primat je preuzeo od Kolumbije i Bolivije. Kako su ranije saopštile peruanske bezbednosne službe, u toj zemlji su veoma aktivni pripadnici balkanskih, pa i srpskih narko-kartela.

Zoran Jakšić, jedan od vođa kriminalne grupe Amerika i jedan od ključnih ljudi u podzemlju ove zemlje, uhapšen je u julu 2016. i osuđen na 25 godina zatvora. Jakšić je, kako tvrde tamošnji mediji, kilogram čistog kokaina kupovao u Peruu za oko 1.500 evra, a u Evropi ga je prodavao za čak 35.000 evra. On je ponovo došao u žižu javnosti kada su peruanski mediji krajem 2020. preneli vest da je policija otkrila tunel koji je vodio do Jakšićeve ćelije. Od tada je on promenio dva zatvora i nalazi se pod najstrožom kontrolom.

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Zoran Jakšić

Novaković: Od kokaina astronomske zarade

Bivši načelnik UKP Mile Novaković objasnio je za naš list da su srpski kriminalci raspoređeni po različitim evropskim gradovima.

Republika

Foto: printscreen

Mile Novaković

- Sigurno je da su kriminalci s ovog prostora i dalje prisutni i značajni u transportu i prodaji kokaina u velikom delu Evrope poput Holandije, Nemačke, Austrije, Švajcarske, Italije, Španije. Naši su u nekim gradovima navedenih zemalja raširili i organizovali prodaju na sitno, a to su astronomske zarade, dnevno su to koferi para - rekao je Novaković za Republiku

Maka između Ekvadora i Perua

Istaknuti član i vođa klana Amerika Željko Maksimović zvani Maka dve pune decenije nalazi se na Interpolovoj poternici, koju je za njim raspisala Srbija, međutim, od njega nema ni traga ni glasa. Do danas je ostao strah i trepet u kriminalnom podzemlju, a, prema nekim informacijama, trenutno se nalazi na relaciji između Ekvadora i Perua.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading