UŽAS U NIŠU! Otac i dvoje dece hitno primljeni u bolnicu, sumnja se na trovanje bunikom!

Autor:

Hronika

18.08.2022

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otac i njegovo dvoje dece primljeni su u nišku bolnicu zbog trovanja.

UŽAS U NIŠU! Otac i dvoje dece hitno primljeni u bolnicu, sumnja se na trovanje bunikom!

Foto: ST/D. KADIĆ

Hitna pomoć ispred službe Hitnog prijema

Tridesetčetvorogodišnji Nišlija, njegov trogodišnji sin i šestogodišnja devojčica primljeni su juče u niški Univerzitetski klinički centar sa kliničkom slikom koja je ukazivala na trovanje.

- Otac je primljen na Kliniku za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma na odseku za toksikologiju dok su deca sa lakšom kliničkom slikom bila na posmatranju na Dečjoj klinici. Svi su stabilizovani i danas otpušteni kući - saopšteno je iz niške bolnice.

Uzorci krvi i urina poslati su po protokolu na toksikološku analizu u Zavod za sudsku medicinu radi utvrđivanja kakva je supstanca izazvala trovanje. Klinička slika ukazivala je na toksikaciju atropinom, koji se dobija iz bunike.

U rasvetljavanje ovog slučaja uključeni su svi nadležni organi, prenose beogradski mediji.

Otrovali se žitaricama?

Otac i dvoje dece koji su juče zbrinuti u niškom Kliničkom centru, imali su kliničku sliku trovanja bunikom. To potvrđuje sumnju da je do toksikacije došlo žitaricama u hrani.

Međutim, Ivan Petković, agronom u niškoj Gradskoj upravi kaže da bi tako nešto moglo da se desi samo slučaju izuzetne nebrige s obzirom na to da proces poljoprivredne proizvodnje isključuje takvu mogućnost.

- Korovske biljke se suzbijaju herbicidima pre žetve tako da ih ne bi trebalo da bude kada se počne sa ovim postupkom. Kombajni imaju sistem odvajanja žitarica od korovskih biljaka ako se ipak desi da ostanu u polju. Seme bunike je od 50 da 100 puta krupnije od žita pa se lako odvaja. I takođe, svaki mlin poseduje terijer, koji odvaja žitarice od eventualni ostataka drugih biljaka pre nego što se počne sa mlevenjem. Ja za 20 godina rada nisam čuo za takav slučaj ali je teoretski moguće da do toga dođe usled krajnje nepažnje prilikom skladištenje i mlevena žita - kazao je Petković za Telegraf.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading