UŽAS U VALJEVU! Radnici "Krušika" eksplodirala kapisla u ruci, ostala bez prstiju, sa teškim opekotinama poslata za Beograd!

Autor:

Hronika

15.08.2022

10:29 >> 11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Dve radnice vojne fabrike "Krušik" u Valjevu povređene su u eksploziji inicijalne kapisle koja se dogodila oko 7 časova u jednom od pogona fabrike.

UŽAS U VALJEVU! Radnici "Krušika" eksplodirala kapisla u ruci, ostala bez prstiju, sa teškim opekotinama poslata za Beograd!

Foto: youtube.com/ RTV Marš HD Valjevo

Kako saznajemo iz pouzdanih izvora, teško je povređena 40-godišnja radnica u pogonu Kapislana, kada joj je u ruci eksplodirala inicijalna kapisla K34.

Ona je odmah transportovana u bolnicu u Valjevu, jer je zadobila teške telesne povrede obe šake, ostavši bez nekoliko prstiju, ali takođe i opasne opekotine lica i ekstremiteta, kao i povrede očiju, zbog kojih je, nakon ukazivanja prve pomoći u Urgentnom centru Opšte bolnice u Valjevu hitno transportovana na dalje lečenje u Beograd, na Očnu kliniku KC Srbije.

Njena 30-godišnja koleginica, koja se u trenutku eksplozije nalazila pored nje i takođe se javila u Urgentni centar, srećom, lakše je povređena, sa nekoliko ogrebotina i trenutnim prolemom sa sluhom zbog zvuka detonacije, pa je otpuštena na kućno lečenje.

- Istraga koju sprovodi Osnovno tužilaštvo, stručna komisija „Krušika“ i inspekcija Ministarstva odbrane treba da pokaže pod kojim okolnostima je došlo do eksplozije jutros oko 7 časova u pogonu „Kapislana“, kada je povređenoj radnici u ruci eksplodirala inicijalna kapisla K34 za paljenje barutnog punjenja. Radnica nije neiskusna, ima skoro 15 godina radnog staža u „Krušiku“ i obučena je za svoje radno mesto, tako da istraga treba da utvrdi da li je došlo do trenja prilikom rukovanja inicijalnom kapislom ili je na neki drugi način došlo do poremećaja smeše u kapisli čime je izazvana detonacija – priča za „Blic“ naš izvoz blizak istrazi.

U „Kapislani“ jedne od najvećih fabrika domaće odbrambene industrije 2019. godine takođe su dva radnika, od kojih jedan teže, povređena u eksploziji detonatorske kapisle. Nadležni organi tada su saopštili da je uzrok eksplozije najverovatnije bila nepažnja prilikom rukovanja kapislom.

Najteži incident u „Krušiku“, kada je reč o kapislama, dogodio se 2015. godine, kada je u pogonu „laborašnica“, na traci za proizvodnju došlo do rasprskavanja detonatorske kapisle na upaljaču za ručnu bombu, pa je u eksploziji bili povređeno sedam zaposlenih.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading