DEKAN NA SLOBODI, REKTOR U PRITVORU! Arsenijević tvrdi da mu je afera sa diolomama Medicinskog fakulteta u Kragujevcu NAMEŠTENA!

Autor:

Hronika

12.08.2022

07:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na rešenje Višeg suda u Kragujevcu, kojim je bivšem rektoru Kragujevačkog univerziteta Nebojši Arsenijeviću određen pritvor od 30 dana, uložena je žalba.

DEKAN NA SLOBODI, REKTOR U PRITVORU! Arsenijević tvrdi da mu je afera sa diolomama Medicinskog fakulteta u Kragujevcu NAMEŠTENA!

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Ovo je za Novosti rekao Arsenijevićev advokat Branislav Todorović, uz napomenu da o žalbi odlučuje vanpretresno veće suda i da se on i njegov klijent "nadaju najboljem".

Arsenijeviću je pritvor od 30 dana određen nakon što je prekjuče uhapšen i saslušan. Osim njega uhapšen je i bivši dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu Predrag Čanović, koji je nakon saslušanja pušten da se brani sa slobode. Oni se sumnjiče da su nezakonito izdavali diplome strukovnih i doktorskih studija državljanima Hrvatske i građanima sa Kosova i Metohije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da se sumnja da je bivši rektor protivzakonito posredovao da Čanović i pojedini zaposleni na Medicinskom fakultetu, protivno propisima, upišu 45 studenata, državljana Republike Hrvatske, na treću godinu programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj 2013/2014. godini, održe nastavu i izdaju diplome za 44 studenta.

Inače, reč je o kandidatima koji su prethodno nastavu pohađali u Puli, na studijskom programu za strukovne studije medicinskih sestara, a koji su u tom gradu izvodili Univerzitet u Zenici i Evropski centar za mir i razvoj. Te studije je, međutim, zabranilo hrvatsko ministarstvo prosvete, pa su posle zabrane i proglašenja studija nezakonitim, studenti prešli na Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, gde su "pohađali" treću godinu studija.

Osim za malverzacije sa diplomama, Arsenijević je pre nekoliko godina optuživan i za druge zloupotrebe na Kragujevačkom univerzitetu, kao i za nepotizam i nepristojno ponašanje na rektorskoj funkciji. Kao dokazni materijal u javnost su procurili audio i video zapisi sa sednica rektorskog kolegijuma Univerziteta u Kragujevcu na kojima se čuje kako se raspravlja o tome koji propis prekršiti, ko neće moći da doktorira ili napreduje, iako zaslužuje, a sve to uz brojne vulgarnosti.

Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je 2018. godine njegovo razrešenje sa mesta rektora zbog sukoba interesa, jer je prema navodima Agencije sklopio autorski ugovor sa zetom i imenovao bratanca za saradnika na univerzitetu. Smenu su zatražili i Odbor za obrazovanje Skupštine Srbije i Nacionalni savet za visoko brazovanje, ali i ministar prosvete Mladen Šarčević, nakon čega je smenjen, pišu Novosti.

Arsenijević je, međutim, negirao sve optužbe, tvrdeći da mu je afera nameštena i da grupa profesora sa Kragujevačkog univerziteta protiv njega vodi hajku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Dule

12.08.2022 10:43

Opet Kragujevac.