POSLEDNJI SAMURAJ! Sahranjen učitelj SRPSKIH SPECIJALACA! Otišao bez borbe! (VIDEO)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bio je veliki čovek i mnoge momke s ulice je izveo na pravi put, kaže Vukašin, sin legendarnog Petra Đorđevića.

POSLEDNJI SAMURAJ! Sahranjen učitelj SRPSKIH SPECIJALACA! Otišao bez borbe! (VIDEO)

Foto: Privatna arhiva

Petar Đorđević (69), poslednji beogradski samuraj, kako su ga krstili novinari, preminuo je u nedelju od posledica kancera. Za njega je cela Srbija znala po vrhunskom majstorstvu u karateu i drugim borilačkim veštinama, koje je prenosio na brojne specijalce bezbednosnih snaga.

Njegovi učenici ispratili su ga juče na večni počinak na beogradskom groblju Orlovača.

Ljudi su se okupili juče ispred kapele u 11.30 da bi Petrovom sinu Vukašinu, supruzi Mirjani i ostalim članovima porodice izrazili saučešće. Tihi zvuci trube pratili su povorku do grobnog mesta, gde se za vreme pokopa čula pesma "Pukni, zoro".

Jedan od prijatelja održao je dirljiv govor.

- Svi mi koji smo poznavali Petra znamo koliki je bio borac i vrhunski sportista. Svestan svih rizika koji mogu da pokose mlade, svom snagom ih je usmeravao na sport. I on sam se nikada nije povlačio ni iz jedne borbe. Pored njega su uvek bili hrabri i pošteni ljudi, kakvi su i njegov sin i supruga. Trenirao je mnoge naraštaje, koji su i danas s nama. S ponosom ispraćamo poslednjeg samuraja Beograda - rekao je Petrov prijatelj.

Republika

Foto: Printskrin/Republika News

Sahrana Petra Đorđevića

 

Sin legendarnog trenera Vukašin Đorđević kaže da je Petar bolovao od kancera poslednja tri meseca.

- Hteo je da ode kao ratnik, kao vojnik. Voleo je taj japanski kodeks časti i njime se vodio ceo život. Rekao je: "Ako treba da idem, idem bez borbe", u smislu da ode dostojanstveno. Bolovao je od kancera poslednja tri meseca i držao se junački. Bio je veliki čovek i mnoge momke s ulice je izveo na pravi put. Naučio ih je da se bore protiv svih poroka. Svima je bio uzor i neki putokaz u životu kako treba da se živi časno i kako da se brane slabiji, a starijima da se pomaže. Momke je trenirao do pre četiri meseca, odnosno do poslednjeg dana. Otac Vojislav Bilbija je njegov veliki prijatelj iz mladosti i bio je tu za njega do kraja. Oni su bili različitog duha, ali su se zato dopunjavali - rekao je Vukašin za Srpski telegraf.

Protojerej stavrofor Vojislav Bilbija bio je uz Đorđevićevu bolničku postelju do poslednjeg dana. I on sam je karate-majstor, a široj javnosti postao je poznat dok je, kao duhovnik, obilazio i ispovedao srpske zatočenike u Hagu, ali i po brojnim humanitarnim akcijama.

Republika

Foto: Printskrin/Republika News

Za Petra su govorili da je, osim specijalaca, i druge mlade borce podučavao viteštvu, kako u sportu tako i u svakodnevnom životu. Učio ih je da se i u ringu i na ulici ponašaju u skladu s pravilima fer-pleja. Organizovao je brojne humanitarne akcije, a pored karatea, obučavao je i mlade i drugim borilačkim veštinama.

Vodio se bušido kodeksom

Principi japanskog etičkog sistema bušido, kojim se vodio Petar Đorđević, naglašavali su čast, hrabrost, skromnost i veštinu u borilačkim veštinama. Slično idejama viteštva koje su vitezovi pratili u feudalnoj Evropi. Takođe, idealni samurajski ratnik trebalo je da bude imun na strah od smrti.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Goran

11.08.2022 08:09

Slava mu!

Petar

12.08.2022 11:40

@Goran - Cuo sam mnogo prica o Peri kao velikom coveku i jednom od najboljih sportista i smekera sa beogradskog asfalta. Neka mu je laka zemlja, legende nikada ne umiru!🖤

Boban Z.

11.08.2022 12:39

Bio je čestit i pošten čovek sa izraženim osećajem pravde, što je i prenosio na druge ljude, a prvenstveno na sina. Velika praznina ostaje iza njega, al' sećanje neće izbledeti i u našim srcima živeće večno. Počivaj u miru legendo i neka ti je laka crna zemlja.

Kecman

11.08.2022 15:43

Bio je veliki sportista i jos veci čovek.. svima nam je bio uzor..!! Monogo veliki gubitak za srpski sport