TOVAR DROGE U SVAKOJ KUĆI: Drugi udar policije ove godine na narko-prestonicu Srbije

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija kod Velikog Trnovca napravila sačekušu za švercere S. B. (21) i P. A. (20) iz Vrbasa i uhapsila ih posle bekstva.

TOVAR DROGE U SVAKOJ KUĆI: Drugi udar policije ove godine na narko-prestonicu Srbije

Foto: MUP Srbije

Drugi udar ove godine na Veliki Trnovac izvela je policija i još jednom pokazala da narko-prestonica Srbije ipak nije nedodirljiva. U novom hapšenju pala su dva dilera S. B. (21) i P. A. (20) iz Vrbasa, koji su audijem krenuli da prevezu čak 70 kilograma marihuane, koju su hteli da rasprodaju po okolnim zemljama. U prethodnoj akciji u januaru došlo je do zaplene 300 kilograma iste psihoaktivne supstance, koja je nazvana najvećom posle nekoliko decenija.

Policajci iz Vranja i Bujanovca prošle nedelje pokušali su da zaustave sumnjivi audi koji su primetili na putu kroz Veliki Trnovac, ali se vozač oglušio o naređenje policije i nastavio da vozi. S njim je bio još jedan mladić. Njih dvojica su ubrzo zaustavila vozilo i otrčala niz jednu ulicu.

Brzom i efikasnom akcijom policijski službenici su ih pronašli u taksiju blizu Vranja i tada ih uhapsili. Pretresom audija, koji su ostavili u Velikom Trnovcu, pronađeno je 13 paketa marihuane, teške 70 kilograma. Utvrđeno je da su Vrbašani drogu prevozili na dalju distribuciju u zapadnoevropske zemlje poput Mađarske, Švajcarske, Nemačke i Austrije.

Ovo selo na jugu Srbije u okolini Preševa decenijama se po medijima naziva selom droge. Taj nadimak dobilo je nakon izveštaja Interpola u kom je označeno kao glavna tačka za šverc droge preko Kosmeta između Bliskog istoka i zapadne Evrope. Smatra se da se svakog dana proda tona droge u ovom selu, kao i da u, maltene, svakoj kući može da se nađe po 500 kilograma marihuane.

Zaplena od prošle nedelje je tek druga u Velikom Trnovcu i okolini ove godine, a srpske vlasti su ranije objasnile zašto je i do prve jedva došlo.

- Zaplena 300 kilograma marihuane u Trnovcu, kada je uhapšena petočlana banda, prva je velika zaplena u tom mestu nakon nekoliko decenija. Ranije ih nije bilo, ne zbog policijskih već iz političkih razloga, jer je reč o sredini s većinskim albanskim stanovništvom, u koju se svaki ulazak policije tumači kao izazivanje međunacionalnih sukoba - naveli su u MUP.

Republika

Foto: Printscreen

Boro Banjac

To je za naš portal potvrdio i bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK) Boro Banjac.

- U Trnovcu ima raznih vrsta narkotika, ali svaka zaplena srpske policije u tom selu se jedva izvede jer je to mesto, zbog Albanaca, jednostavno nedostupno srpskim nadležnim organima - istakao je Banjac.

Narko-biznis nije prekinulo ni hapšenje Vlasufa Hazirija (58), jednog od najmoćnijih vođa albanskih porodica iz Velikog Trnovca, aprila 2019. Policija je kod Hazirija pronašla četiri kilograma čistog heroina, koji je švercovao sa Kosova i Metohije.

Etnički sastav

Prema popisu iz 2002, u Velikom Trnovcu je živelo je 6.762 stanovnika. Ovo naselje je najvećim delom naseljeno Albancima, koji čine 99,52 odsto stanovništva.

Osmatračnice kao na tvrđavi

U selu droge postoje čak i osmatračnice koje obaveštavaju lokalne narko-bosove o ulasku nepoznatih osoba, policije ili novinara. Heroin i drugi narkotici iz Pakistana, Avganistana i Irana dobro uhodanim kanalima dolaze u Veliki Trnovac, a onda se dalje švercuje u Mađarsku, Švajcarsku, Nemačku, Austriju i druge zapadnoevropske zemlje.

Sačekuša u januaru

U prvoj akciji u Velikom Trnovcu ove godine uhapšeni su E. N. (50), M. A. (35), F. L. (29), B. S. (40) i A. T. (69). Policajci su to izveli na isti način kao i prošle nedelje, tako što su presreli sumnjivi kombi, u kojem su pronašli i 300 kilograma marihuane i petočlanu bandu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading