ISPOVEST OCA DEVOJČICE KOJA JE PREMINULA GREŠKOM LEKARA: Dijanu ništa ne može da mi vrati

Autor:

Hronika

05.08.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nijednog trenutka se nisu izvinili za to što su uradili, kaže otac stradale Bojan Marinković posle presude Darku Civkarovskom i Slaviši Kanačkom

ISPOVEST OCA DEVOJČICE KOJA JE PREMINULA GREŠKOM LEKARA: Dijanu ništa ne može da mi vrati

Foto: Privatna arhiva

Bojan Marinković

Neutešni Bojan Marinković, koji je tek nakon deset godina dočekao delimičnu pravdu i sramnu presudu za smrt petogodišnje ćerke Dijane, u ekskluzivnoj ispovesti za Republiku tvrdi da mu nijedna sudska odluka neće vratiti dete, te da je svaka kazna premala za ovakav zločin.

Naime, Bojan, poreklom iz okoline Vranja, ne krije da je nezadovoljan presudom pošto su lekari malo kažnjeni za ono što su počinili pre 11 godina, tačnije zbog nesavesnog lečenja otorinolaringologa Darka Civkarovskog (47) i anesteziologa Slaviše Kanačkog (60) 8. januara 2011, zbog kojih je njegova ćerka preminula u bolnici.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Preminula greškom lekara - Dijana Marinković 

- Zbog njihove neodgovornosti, moje Dijane više nema, ubili su je. Iako sam svestan da mi se ona nikad neće vratiti, drago mi je što smo makar isterali pravdu i dokazali da je ona mrtva njihovom krivicom - rekao je Bojan za Republiku.

Iako su u oktobru prošle godine Civkarovski i Kanački osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od ukupno pet godina, oni će iza rešetaka ipak provesti manje. Naime, presudom Opštinskog suda u Vranju, koju je, nakon žalbenog postupka, potvrdio i Apelacioni sud u Nišu, Civkarovski je osuđen na dve godine zatvora, dok će anesteziolog iza rešetaka provesti 18 meseci.

- Suđenje je trajalo godinama, kraj se nije nazirao, dok su njih dvojica na sve moguće načine pokušavala da se izvuku i prođu nekažnjeno. Na svu sreću, nije im pošlo za rukom. I dalje ne mogu da verujem da su se oni grčevito borili da dokažu nevinost. Nijednog trenutka se nisu izvinili za to što su uradili, već su angažovali po dva advokata da bi mogli komotno da nastave život na slobodi - rekao je razočarano Bojan.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Nekada Srećna porodica - Dijana sa majkom i ocem Bojanom

On takođe dodaje da se ni on, a ni Dijanina majka Ivana nikad neće pomiriti sa činjenicom da su ostali bez nje.

- Godine prolaze, ali naša tuga ostaje. Stalno se pitamo kako bi Dijana izgledala da je danas živa. Sada bi bila prava devojka, imala bi 16 godina i išla bi u srednju školu - tužno je izgovorio Marinković.

Veštaci su naveli da lekari nisu obavili preglede iz domena svojih specijalnosti, da nisu organizovali hitan transport u operacionu salu. Osim toga, nisu obavili medicinsku intubaciju zbog obezbeđenja prohodnosti disajnih puteva niti se pripremili za trahotomiju u slučaju da zbog otoka postupak ne uspe, te je zbog njihovog nesavesnog lečenja nesrećna devojčica preminula na dečjem odeljenju bolnice u Vranju.

Osim zatvorske kazne, obojici lekara nakon napuštanja zatvora biće zabranjeno obavljanje lekarske delatnosti u trajanju od tri godine.

Godinama se menjale presude

U prvom postupku pred istim sudom 2016. Civkarovski i Kanački su kažnjeni sa po tri godine zatvora i pet godina zabrane bavljenja lekarskim pozivom. Nakon toga, te kazne su u oktobru prošle godine smanjene i tada je Darku izrečena kazna zatvora u trajanju od tri godine, a Slaviši od dve.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading