SAZNAJEMO! Hapšenje zbog "C&A" prevare u Srbiji: "Bog sa carine" ukrao 6.500.000 evra!

Autor: Republika

Hronika

28.07.2022

09:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog zloupotrebe ovlašćenja koja je imao kao carinski agent za kompaniju "C&A MODA RS" doo Beograd i pranja novca, uhapšen je Aleksandar Jandrić, saznaje Republika!

SAZNAJEMO! Hapšenje zbog "C&A" prevare u Srbiji: "Bog sa carine" ukrao 6.500.000 evra!

Foto: Shutterstock

Po naredbi Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Aleksandru Jandriću je privremeno zaplenjen stan u kuli B Beograda na vodi, dva stana na Novom Beogradu, garaža, a blokirani su i bankarski računi sa njim povezanih lica.

Aleksandar, poznat i po nadimku "Bog sa carine", se sumnjiči da je sačinjavanjrm i overavanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom robu iz Kine carinio kao robu  "C&A MODA RS" doo Beograd, koja ima odobrenje za pojednostavljeni postupak carinjenja (tzv. kućno carinjenje), a potom sačinjavao lažne carinske deklaracije i neistinito prikazivao vrednost ocarinjene  robe.

Sumnja se da je na taj način oštetio bužet Srbije i sebi pribavio imovinsku korist od preko 750 miliona dinara. 

Tako stečeni novac je ulagao u kupovinu zaplenjenih nekretnina, iako je znao da potiče iz krivičnog dela. 

Kako saznajemo, postupak u ovom slučaju je pokrenut po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nakon što je od Uprave za sprečavanje pranja novca dobilo podatke o nesrazmeri u prijavljenim prihodima i imovini koju poseduje. Usledila je proaktivna istraga koja je rezultirala danasnjim hapšenjem.

Inače Jandrić nije carinik, već carinski agent, žargonski rečeno špediter, koji podnosi papire za carinjenje.

Podsetimo, velika prašina se digla u javnosti kada je obelodanjeno da je poznati svetski modni brend švercovao kinesku robu i na taj način oštetio budžet Srbije za čak 30 miliona evra.

Modni lanac C&A je zbog pomenutih malverzacija od 14. jula u stečaju i sve radnje u Srbiji su zatvorene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading