OVO JE ČUVAR ZVICEROVOG BLAGA: Otkriven ključni svedok vođe "kavačkog klana"

Autor:

Hronika

01.07.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Prljavi policajac Ljubo Milović samo s jednog od više tajnih računa prebacio "kavčanima" 49 miliona evra zarade od narko-biznisa

OVO JE ČUVAR ZVICEROVOG BLAGA: Otkriven ključni svedok vođe "kavačkog klana"

Foto: Libertas/Printscreen

Marko Mesar, Nebojša Bugarin, Velja Nevolja, Zvicer, Lazović i Milović

Odbegli saradnik "kavačkog klana" prljavi policajac Ljubo Milović (32) čuvao je na tajnim računima enormno bogatstvo sugrađanina Radoja Zvicera, vođe klana, a koje je stečeno od šverca kokaina iz Južne Amerike, kao i šverca oružja i cigareta.

- Od momka koji jedva krpi kraj s krajem Milović, koji je u policiji bio angažovan u sektoru za borbu protiv droge, za manje od deceniju postao je čovek od poverenja vođa "kavačkog klana" i čuvar njihovog kokainskog blaga i više desetina miliona evra. Koristeći prvo položaj višeg policijskog inspektora, kao i veze saradnika u policiji i kolege Petra Lazovića, prvenstveno preko njegovog oca Zorana, koji je bio Đukanovićev kadar i pobratim doskorašnjeg specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, Milović je dolazio do poverljivih informacija, koje je prosleđivao klanu. Sklanjao je prijave protiv njih i čistio im rutu za krijumčarenje. Za kratko vreme postao je bitna karika u narko-lancu, pa i čuvar Zvicerovih miliona na tajnim računima. Milović je na jednom tajnom računu u decembru 2020. posedovao 49.624.511,10 eura, prema dokumentima Evropola - kaže izvor Srpskog telegrafa blizak istrazi.

On dodaje da se osnovano sumnja da takvih računa ima još.

- Tragovi šifrovanih poruka ukazuju i da je odbegli Milović bar neko vreme proveo kod Zvicera u Latinskoj Americi - navodi izvor.

Foto: E-Stock,Tanjug/R. Prelić

Kavački klan

Evropol je kroz neke od 100.000 otkrivenih Milovićevih poruka na Skaju otkrio njegovu i Lazovićevu čvrstu vezu sa šefom "kavčana", kao i put droge koju su švercovali iz Ekvadora do luka u Evropi, pa i do Australije.

U Crnoj Gori je potom otkriveno da je Milović godinama nezakonito radio kao policijski službenik Uprave policije nakon što je 2018. rešenjem tadašnjeg ministra privremeno udaljen s posla zbog skandaloznih pretnji i premlaćivanja izvesnog K. D., terajući ga da prizna krivična dela čije izvršenje je negirao.

Rešenjem o suspenziji, Miloviću su oduzete službena značka, legitimacija, pištolj i ostala policijska oprema, ali je 80 odsto zarade, što je iznosilo oko 700 evra, nastavio da prima jer je pisao molbe nadležnima da mora da izdržava porodicu i plaća ratu stambenog kredita za jedini prijavljen stan u Kotoru, površine 65 kvadrata. O Milovićevoj korupciji dovoljno govore imovinski izveštaji, koje je bio u obavezi da godišnje predaje. Jasno je da od plate nije živeo.

Od čoveka s nulom na računu 2018. Milović je 2019. uspeo da uštedi 12.000 evra, što je daleko premašivalo njegova primanja. Štednja je nastavila da raste, pa je Milović u poslednjem izveštaju koji je predao, a koji se odnosi na 2021, prijavio iznos od oko 21.000 evra. Nasuprot finansijskim izveštajima koje je Milović podnosio, Evropol je otkrio da je do kraja 2020. prljavi policajac iz Kotora inkasirao skoro 50 miliona evra, ali za "kavčane", vidi se iz izveštaja crnogorskog istraživačkog centra MANS.

Foto: youtube.com/printscreen

Radoje Zvicer

Zvicer: Oficir je brat pravi

Ljubo Milović je koristio nadimke Zli poručnik, Batica i Oficir, imao je nekoliko kriptovanih telefona s kojih je razmenio skoro 100.000 poruka s Petrom Lazovićem i Radojem Zvicerom, koji je imao nadimak Born.

Milović, Lazović i njihov kolega Bugarin pružali su zaštitu Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću kada su 17. januara 2021. doputovali u Crnu Goru i nekoliko dana bili Zvicerovi gosti. Evropska policijska služba je preko Skaj aplikacije skinula i fotografije prisnog druženja članova klana i prljavih policajaca.

Milović je 11. decembra 2020. poslao skrinšot bankovnog računa s blizu 50 miliona evra na čet grupu s Lazovićem i Zvicerom, u kojoj kaže: "Nastavljamo s biznisom", nakon brojnih poruka u kojima preciziraju transport kokaina brodovima i preračunavaju zarade.

Milović je Lazoviću poslao i fotografiju novogodišnje jelke s paketima kokaina ispod nje.

Nakon toga Lazović piše Zviceru:

- Sve, brate, i sve što treba. Rekao sam Oficiru sad, kad bude radio za 20 dana, da ubaci 2,3 komada da častiš momke, da ih pomogneš.

- Oficir je brat pravi - odgovara mu Zvicer.

- Jes, pravi. Znam da vama ne fali, ali ja hoću da ubaci od mene dva-tri kom. da te tvoje iščašćavaš - piše Lazović.

- Ma kakvi, brate, čim meni nešto prođe, odvajam za tebe - odgovorio mu je Zvicer.

Radojevoj ženi blokirani računi

Tamari Zvicer, ženi vođe klana, blokirani su pre desetak dana dva bankovna računa i obustavljena isplata 133.473,36 evra, za koje se sumnja da su stečeni kriminalnim aktivnostima, potvrdili su crnogorski pravosudni organi tamošnjem listu Pobjeda.

Foto: printskrin

Tamara Zvicer

Radojeva draga koja mu je hicima iz pištolja sačuvala glavu u Kijevu tereti se da je htela fiktivno da prevede poslovno-stambeni prostor sa dvorištem u Škaljarima na izvesnu Emu Petrović, odnosno da prikaže da ga je navodno prodala da bi izbegla oduzimanje imovine ukoliko dođe do finansijske istrage. Zanimljivo je da taj stan na teritoriji suprotstavljenog "škaljarskog klana". Takođe, protiv Tamare i Eme pokrenut je krivični postupak za utaju poreza i doprinosa i pranje novca. Ema je svojevremeno bila uhapšena s manjom količinom kokaina.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading