OVAKO JE NASTAO KAVAČKI KLAN: Monstruozna mafijaška organizacija ponikla u Kotoru, a na Balkan i Evropu se proširila kao rak

Autor:

Hronika

18.06.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelnici "kavčana" Slobodan Kašćelan, Igor Božović i Radoje Zvicer, kao i vođa njihove srpske filijale Veljko Belivuk, preživeli krvavi rat sa "škaljarcima" zahvaljujući policijskim i političkim vezama u Srbiji i Crnoj Gori.

OVAKO JE NASTAO KAVAČKI KLAN: Monstruozna mafijaška organizacija ponikla u Kotoru, a na Balkan i Evropu se proširila kao rak

Foto: youtube.com/printscreen

Radoje Zvicer

Najkrvaviji rat u balkanskom podzemlju koji se kao rak proširio i po Evropi počeo je u Kotoru. Vodili su ga i vode ga kavački i škaljarski klan, nazvani tako po dva mala naselja kod tog primorskog grada. Hroničari su začetak njihovog obračuna smestili u 2010, da bi se do poslednje kapi krvi razbuktao 2014. Uzrok je, naravno, droga, ali ne treba zanemariti ni krvnu osvetu, kao ni ljutu sujetu desetak moćnih kriminalaca koji su formirali dve vojske iz nekad jedinstvene "kotorske grupe".

Do sada je prebrojano da je u tom ratu pobijeno više od 60 ljudi. Za ovih 12 godina ojačale su i nove vođe koje su nastavile biznis sa švercom kokaina. Procene su da je "kavački klan" trenutni pobednik, ali "škaljarce" i dalje nikako ne treba potceniti. 

TROGLAVA AŽDAJA

Republika

Foto: youtube.com/Vijesti Online

Slobodan Kašćelan

Policijski izvori objašnjavaju da "kavčane" predvodi troglava aždaja. Reč je o Slobodanu Kašćelanu, Igoru Božoviću i Radoju Zviceru. Kao šef "škaljaraca", najčešće je pominjan Jovica Vukotić, ali crnogorski izvori tumače da ne treba zanemariti ni uticaj njegovog brata Igora i oca Veselina do 2019, kada je ubijen. Ispod njih su mafijaški kapetani regrutovani u oba klana iz barske, zagoričke grupe, navijačke ekipe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali i krugova aktivnih i bivših policajaca u Crnoj Gori i Srbiji.

Zašto u mafijaškom ratu, nalik na obračune kartela u Meksiku, trenutno više živih vojnika imaju "kavčani"?

Stručnjaci objašnjavaju da je reč o boljoj organizovanosti i temeljnijoj regrutaciji, kao i jačim vezama s policijskim i pravosudnim organima u obe zemlje.

Republika

Foto: vijesti online/Tanjug/AP

Jovica Vukotić

"Kotorska grupa" nastala je nakon ubistva Dragana Dudića Frica 2010. Potom su funkcionisali još četiri godine, do nestanka 200 kilograma kokaina u Valensiji. Zabeleženo je da je u taj španski grad droga koja je dopremljena zahvaljujući sadašnjim "kavčanima", koji su probali da je dalje distribuiraju bez znanja Jovice Vukotića, tada šefa cele "kotorske grupe". Navodno je drogu pronašao i preoteo njegov čovek od poverenja Goran Radoman. Vukotić je potom, zbog izdaje, odbio da deli robu i zaradu s ekipom iz Kavča. Radoman je likvidiran u februaru 2015. na Novom Beogradu i vodi se kao prva žrtva u krvavom nizu.

OBRAČUN NA STADIONU

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Marko Miljković Mesar i Veljko Belivuk

Tu je već na delu jasna podela na dva klana koja operišu na istom terenu između Latinske Amerike, Evrope i Australije. Nekoliko godina posle početka sukoba "kavčani" su se povezali s bandom regrutovanom među navijačima grupe "Principi" Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Aktivnije učešće Partizanove navijačke grupe u ovom ratu hroničari smeštaju u 2017, kad je srpski deo "škaljarskog klana" predvođen Filipom Koraćem, desnom rukom Luke Bojovića, pokušao na derbiju Partizan-Zvezda da im preotme južnu tribinu. U žestokoj tuči grupa koju su sačinjavali i plaćenici iz Splita izbačena je s tribine u ruke policiji i napravljen je plan uništenja svih "škaljaraca". Crnogorski šefovi iz Kavača zadovoljno su trljali ruke.

I kao što su "crnogorska braća", kako je Belivuk često nazivao Zvicera i ekipu, čistila tu državu i pojedine evropske zemlje od suprotstavljenog klana, kriminalci okupljeni oko "Principa" su počeli sa surovim egzekucijama u Srbiji i Grčkoj.

PODELA NOVCA OD KOKAINA

Plen u novcu od kokaina su delili ne baš na ravne časti. Nezvanični izvori su naveli da je Miljković bio nezadovoljan tom podelom, ali je Belivuk odnos sa Zvicerom pažljivo čuvao i obuzdavao Mareta Mesara. Zajedno su putovali u Crnu Goru na babine i slavu Radoja Zvicera, a tamo su ih čuvali kotorski policajci Petar Lazović i Ljubo Milović. O snazi "kavačkog klana" govore i opozicioni crnogorski političari koji Milivoja Katnića, bivšeg glavnog specijalnog tužioca, optužuju za direktnu saradnju sa "kavčanima". Takođe, mnogi smatraju da ni Milo Đukanović nije bio baš neobavešten od delovanju klana.

U Srbiji je u toku nekoliko sudskih postupaka protiv bivših funkcionera MUP Srbije upravo zbog saradnje sa "kavčanima". Klupko je počelo da se odmotava.

Ovako trenutno stoje stvari: Belivukova grupa, koja broji tridesetak kriminalaca, čeka suđenje u Beogradu, Slobodan Kašćelan je pod prismotrom pravosudnih organa u Crnoj Gori, a Igor Božović je nedavno izručen Crnogorcima iz Portugala. Radoje Zvicer je u bekstvu. S druge strane, Jovica Vukotić je takođe pobegao, njegov otac Veselin je ubijen 2019, a Jovičin brat Igor se nigde ne pominje. U međuvremenu dešifrovanjem kriptovane komunikacije i drugim dokazima spisak zločina "kavčana" stalno se širi.

Sve je počelo u Šarićevom narko-klanu

Republika

Foto: Tanjug

Darko Šarić

Dragan Dudić Fric bio je kontroverzni kotorski biznismen, dovođen u vezu s narko-klanom Darka Šarića. Srpsko tužilaštvo ga je označilo kao jednog od onih za koje se sumnjalo da rukovode novcem zarađenim od prodaje droge. Ubijen je u maju 2010. u kafiću "Moka", u vlasništvu njegovog prijatelja Željka Bojanića. Likvidirao ga je Ivan Vračar pred mnogo svedoka.
Kao prvobitni motiv za Fricovo ubistvo, crnogorska policija spominjala je osvetu, da bi se kasnije pojavila verzija da je reč o obračunu oko stečene imovine unutar Šarićeve grupe, a da je Vračar namerno izabran da bi se skrenuo pravac istrage.

Džoni sa Vračara novi kapetan

Među novim kapetanima "kavačkog klana" najčešće se pominje ime Nikole Vušovića Džonija sa Vračara. On se čak navodi kao naslednik Veljka Belivuka. Prema istrazi srpske i grčke policije, sumnja se da Vušović stoji iza likvidacije u restoranu u Atini, u januaru 2020, jednog od kapetana "škaljarskog klana" Igora Dedovića i njegovog saradnika Stevana Stamatovića. Dedović i Stamatović ubijeni su dok su sa suprugama i decom, koji su kod njih boravili u prazničnoj poseti, sedeli na večeri.
Belivukovoj ekipi se pripisuje i ubistvo "škaljaraca" Alena Kožara i Damira Hadžića na Krfu, u julu iste godine. Da li je Vušović upleten i u ovaj zločin, verovatno će utvrditi zajednička istraga srpske i grčke policije, koja je upravo u toku.
Nikola Vušović je u bekstvu i krije se u Latinskoj Americi.

Ubica Radomana pao u Brazilu

Republika

Foto: printskrin/facebook

Goran Radoman

Likvidacija Cetinjanina Gorana Radomana, prve žrtve rata "škaljarskog" i "kavačkog klana", rasvetljena je, a njegov egzekutor uhapšen je u Brazilu, otkriveno je u emisiji "Slučaj" na televiziji Insajder. Kako se navodi, Beograđanin Luka Starčević navodno je osumnjičen za ubistvo Radomana, a lisice su mu stavljene 2020. On se u Brazilu sumnjiči za još tri ubistva, među kojima je i likvidacija Marjana Jocića iz Zaječara.
Goran Radoman ubijen je 20. februara 2015. nakon što je dva meseca ranije iz njegovog stana u Valensiji nestalo 200 kilograma kokaina. Dotad, jedinstveni klan iz Kotora pocepao se na dva - "kavački" i "škaljarski". Radoman je izrešetan sa 25 metaka iz heklera nakon što je parkirao blinidrani BMW u garaži u Ulici Julija Gagarina na Novom Beogradu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading