OTAC MATEJA PERIŠA PONOVO U SRBIJI: Dva najcrnja dana mog života

Autor:

Hronika

18.06.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi su očekivali od mene odgovor, a ja ga nisam imao, tužno opisuje Nenad kroz šta je prolazio tragajući za sinom.

OTAC MATEJA PERIŠA PONOVO U SRBIJI: Dva najcrnja dana mog života

Foto: Republika.rs

Nenad Periš

Hrvatski vaterpolo sudija s međunarodnom karijerom Nenad Periš smogao je snage i ponovo došao u Beograd, u kojem je pod misterioznim okolnostima izgubio Mateja, jedinog sina, i tek sada progovorio o bolu s kojim se dostojanstveno nosi sve vreme.

On je za Republiku potvrdio da je u nedelju i ponedeljak, 12. i 13. juna, u znak zahvalnosti za svu pomoć Beogradske nadbiskupije koju su mu pružali u potrazi za Matejem, prisustvovao prvo misi, pa slavi Crkve Svetog Antuna, iz koje su Mateja 20. maja ispratile stotine Beograđana, uz srpskog patrijarha Porfirija i beogradskog nadbiskupa i metropolita Stanislava Hočevara.

Periš je ispričao da su njegova dva najgora dana u životu vezana za Beograd, ali da i posle svega izuzetno ceni srpski narod, našu policiju i vlast.

- Prvi najgori dan u životu za mene je onaj kada su mi javili da je moj sin nestao u Beogradu i drugi kada sam saznao da je mrtav. Još se sećam tog dana kada sam čuo da je nestao. Bio sam u Barseloni. Jurim, kupujem kartu, dolazim u Beograd i slede dani iščekivanja... Onda stiže najgora vest da je moj sin mrtav - priča Nenad dok guta suze, ali ne dozvoljava da ga tuga slomi u javnosti ni mesec dana pošto je sahranio prvenca.

Republika

Foto: Republika.rs

Matej Periš

Nesrećnog oca Srbija je od prvog trenutka razumela i svi su podržavali aktivnu potragu za mladićem koji je sa društvom iz Splita došao u Beograd da se provede za novogodišnje praznike i volšebno nestao pretposlednje noći stare godine, iznenada napustivši klub u Beton hali. U potragu za mladićem koja je trajala 139 dana, osim srpske policije, ronilaca, vatrogasaca, uključili su se i obični građani, a podršku je pružala i srpska vlast, kao i policije iz regiona. Molitve za pronalazak Mateja organizovane su po srpskim hramovima i crkvama, kao i u katoličkim ustanovama u Srbiji i Hrvatskoj. Nenad se sve vreme u Beogradu, ne želeći da ga napusti bez živog ili mrtvog sina, molio višoj sili da mu pokaže put do njega, a tek 78. dana vratio se u Split. Kaže da su i to preteški momenti.

- Zauvek ću pamtiti kada sam 78. dana iz Beograda otišao kod porodice u Split, a i dalje nismo znali gde je Matej. Svi su očekivali od mene odgovor, a ja ga nisam imao. To je mnogo teško - spuštenog pogleda, priseća se Periš.

Po pronalasku Matejevog tela, koje je isplivalo iz Dunava 18. maja na Adi Huji, organizovan je njegov veliki ispraćaj dva dana kasnije iz Crkve Svetog Antuna na Zvezdari. Ni tada Nenad nije dozvolio da pred svetom zajeca i sa sinom u kovčegu stigao je u rodni Split, gde je, prema želji porodice, majke, oca i dveju sestara, u prisustvu najužeg kruga, Matej sahranjen 23. maja. Splićani su sugrađanina, dečaka mora i večitog zaljubljenika u Jadran ispratili bakljadom, uz trube sa brodova u trajektnoj luci u Splitu, gde je Matej radio.

Samo Nenad i nekoliko njemu najbližih osoba znaju koliko mu je bilo teško sve to vreme iako svi slute o kakvom se bolu radi.

- Bilo je najbitnije da smo pronašli našeg Mateja i da sam, kao otac, njegovo telo doneo kući, kako sam obećao ćerkama. Važno je da smo se, kao njegova porodica, mirno pomolili i sahranili ga u njegovom i našem Splitu - zaključio je nesrećni otac.

Beograd je pokazao veliko srce

Republika

Foto: Republika.rs

 

Nenad Periš ponovo je zahvalio našim policajcima, volonterima, novinarima i hrišćanskim vernicima.

- Zahvalan sam neizmerno svima ljudima svih vera, Beogradskoj nadbiskupiji, katoličkim sveštenicima, kao i patrijarhu SPC s vladikama i sveštenstvom, svim ljudima u Splitu, Beogradu, kao i u celom okruženju, zajedno sa svima kojima je Matej zauvek ušao u srca. Ljubav i saosećanje su nam iskazani na razne načine - rečima, molitvom, pismom, ali i ćutanjem. Hvala svakome ponaosob. Beograd je pokazao veliko srce. Matej je sada svugde oko nas. Život je potpuno drugačiji, ali idemo zajedno s ljubavlju napred, svedočeći večnost kako vera kaže - zaključio je Nenad.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Vlada

18.06.2022 05:29

Da li njegovi "drugovi" mirno spavaju? Nisu kazali celu istinu. Izdajice druga svoga.

Odgovori 10 0
Slavica Dokmanovic

18.06.2022 06:33

Postovani Gospodine, Saosecam sa Vama i porodicom. Tesko je i pretesko. Nemam reci za utehu i kako ziveti .Ja sam pre 16 godina izgubila cerku. Umrla je u 30-oj godini zivota. Bol zbog njenog preranog odlaska nije uminula. Jos uvek ne mogu citati njena pisma, gledati fotografije. Suze naviru i zamagljuju pricu o mojoj Mariji. Postovanje, Dokmanovic Slavica dipl.pravnik u penziji

Sara

18.06.2022 07:45

Tuzno, a dostojanstveno