ZVICEROV DIL SA MEKSIČKOM MAFIJOM: Daje deo kokaina, a dobija Roterdam

Autor:

Hronika

07.06.2022

20:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Kavčanima" su karteli Sinaloa i Kartel nove generacije Halisko dozvolili dopremanje kokaina u Holandiju i dalju distribuciju, uz plaćanje provizije od 15 do 20 procenata

ZVICEROV DIL SA MEKSIČKOM MAFIJOM: Daje deo kokaina, a dobija Roterdam

Foto: Tanjug/printscreen

Odbegli šef "kavačkog klana" Radoje Zvicer povezao se s meksičkom mafijom. Ugovoreno je da mu pripadnici kartela Sinaloa i Kartel nove generacije Halisko omoguće nesmetan transport kokaina u luku Roterdam, a on će zauzvrat kartelima davati deo prihoda od droge prokrijumčarene iz Ekvadora do Evrope, saznaje Republika.

Iako "kavački klan", čiji su važni igrači za šverc kokaina crnogorski policajci Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32), drogu prebacuje u više evropskih i australijskih luka, Roterdam je centar u kom je najbolje organizovan prihvat kokaina s brodova iz Ekvadora. Zato je ta luka prva meta "kavčana".

Istovremeno, upravo je otkriven šokantan podatak da se meksička mafija već pozicionirala u tom gradu i to kroz kontrolu uvoza, ali i proizvodnje kokaina i metamfetamina.

Republika

Foto: printscreen/youtubee/Buenaventura en Línea

Kokain

GODIŠNJI PRIHOD 39 MILIJARDI DOLARA

I posle hapšenja šefa Hoakina Guzmana Loere El Čapa i izručenja SAD Sinaloa kartel je ostao među najmoćnijim na svetu. Sada posao vode trojica njegovih sinova i jedan od osnivača kartela Ismael Zambada Garsija El Majo.

Koliko je moćna ta kriminalna organizacija, govori i podatak da su se, recimo, 2015. procene njihovog godišnjeg prihoda od droge kretale od tri do neverovatnih 39 milijardi dolara.

Američki zvaničnici tvrde da Sinaloa ima operacije u više od 50 zemalja. Dok su se druge organizacije proširile na trgovinu ljudima i iznudu, između ostalih aktivnosti, kartel Sinaloa je ostao uglavnom usredsređen na drogu - kokain, marihuanu, heroin i metamfetamin.

- Podaci koje razmenjuju evropske policije potvrđuju da je došlo do kontakta "kavačkog klana" i dva meksička kartela. Posla ima za obe strane. "Kavčanima" su Meksikanci dozvolili dopremanje kokaina u Holandiju i dalju distribuciju, uz plaćanje provizije od 15 do 20 procenata od vrednosti robe. Zabranjen im je posao s metom, koji su u potpunosti u toj zemlji preuzeli Meksikanci - objašnjava za Republiku izvor blizak srpskim bezbednosnim službama.

Iz dekodirane Skaj prepiske između Lazovića, Milovića i Zvicera vidi se da je cena kokaina u Ekvadoru 5.300 evra po kilogramu, a u Roterdamu 31.000 evra. Lazoviću je Milović objasnio da trošak za istovar iznosi 15 odsto od ukupne pošiljke. Zarada je i uz ovaj "trošak za istovar" ogromna, jer su "kavčani" u Roterdam samo za prethodne dve godine godine prebacili tone kokaina. I dva meksička kartela su sasvim zadovoljna ovom "putarinom".

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Kokain, ilustracija

Laurent Lanijel iz Evropskog centra za praćenje droga objašnjava otkud Meksikanci u ovoj priči. On upozorava da se najsurovija mafija na svetu tiho preselila u Evropu.

- Meksičke grupe koje se osnivaju u Evropi predstavljaju vrstu pretnje koja bi mogla proći vrlo loše i potencijalno dovesti do velikog porasta nasilja i korupcije. Meksikanci nisu uključeni u distribuciju ili uličnu prodaju u Evropi.

"Trenutno samo radimo Roterdam"

Evropol je crnogorskim vlastima poslao deo prepiske Lazovića, Milovića i Zvicera iz 2020. i 2021.

- Vidi gde ima pozicije, mogu poslati svuda, gde god idu brodovi iz Ekvadora ja mogu poslati. Da li ima kontrole u nekoj luci da mogu da izvade bezbedno pošiljku robe. Ja radim trenutno Roterdam... Trenutno samo radimo Roterdam - napisao je Milović u jednoj dekodiranoj poruci Lazoviću.

- Imaju oni za Roterdam, oni tamo rade i sad hoće da odrade posao, a ovo ako ti završiš i to će... A sad rade nezavisno od ovog što sam ja tebe pitao. Sad hoće Ekvador, Roterdam, a to, ako završiš ti, to je bonus, top, kažu. A sad bratski zovu, dali mesto za ovaj posao - napisao je Lazović, podrazumevajući da Milović zna ko su drugi akteri koji su "dali mesto za ovaj posao".

Oni su veliki igrači - kaže Lanijel. Da su se meksički karteli već dobro umrežili i u pravosudnom sistemu Holandije, dokaz je puštanje na slobodu nekoliko meksičkih državljana koji su uhvaćeni u proizvodnji metamfetamina jer je na suđenju utvrđeno, razočarano podseća Lanijel, "da su bili 'prevareni' da prihvate putovanje u Holandiju, gde su bili 'primorani' da rade u laboratoriji za metamfetamin".

Republika

Foto: MUP Srbije

Kokain, ilustracija

Za jednog od glavnih evropskih partnera meksički karteli su odabrali Radoja Zvicera, koji je, osim poslovno, za njih i sentimentalno vezan.

- Zvicerovu dekodiranu Skaj poruku bandi Veljka Belivuka, koja mu je poslala slike monstruozno ubijenih žrtava u Ritopeku, ne smemo zaboraviti. Zadivljen jezivim fotografijama čestitao im je: "Ovo nismo videli ni u Meksiku" - zaključuje naš sagovornik.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading