UBISTVO SA BEVERLI HILSA REŠAVAJU MECI?! Nastavlja se suđenje Darku Mitiću, nađen DNK, odbrana tvrdi DA NEMA DOKAZA

Autor:

Hronika

27.05.2022

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Viši su u Nišu izdao je danas naredbu Odseku za operativnu forenziku MUP –a da izvrši veštačenje dva projektila iz tela Nišlije Miloša Radojkovića (25) ubijenog 20. novembra 2019. godine za šta se sudi njegovom sugrađaninu Darku Mitiću (35)

UBISTVO SA BEVERLI HILSA REŠAVAJU MECI?! Nastavlja se suđenje Darku Mitiću, nađen DNK, odbrana tvrdi DA NEMA DOKAZA

Foto: ST/N. MANDIĆ/facebook.com/printscreen

- Meci su bili u Zavodu za sudsku medicinu, izvađeni su tokom obdukcije pokojnog Radojkovića, ali nisu bili dostavljeni na veštačenje balističaru Siniši Anđelkoviću koji je obavio analizu ostalih projektila pronađenih na licu mesta.

Veštak će utvrditi kog su kalibra ta dva zrna, kojoj vrsti municije pripadaju, iz koje vrste i modela oružja su ispaljeni, da li se radi o istom oružju, odnosno da li se poklapaju sa projektilima koji su prethodno veštačeni – objasnio je sudija Višeg suda Mirko Drašković.

Zora Dobričanin Nikodinović, iz advokatskog tima koji brani Mitića, ističe da smatra da će se dopunskim veštačenjem potpunije utvrditi činjenično stanje.

- Prilikom ispitivanja veštaka balističara na prethodnom glavnom pretresu, on nam je otkrio ono što je nama bilo sumnjivo iz spisa, a to je da mu nisu dostavljena dva projektila koji su pronađena u telu pokojnog, što je prilično neuobičajeno. Naime, postoji procedura po kojoj se odmah nakon što se projektili izvade iz tela pokojnog, dostavljaju policiji na veštačenje.

Republika

Foto: Ilustracija: Republika.rs, ST/Nebojša Mandić

Ubistvo

Sam veštak je osetio potrebu da to istakne. Nakon što se ta činjenica pojavila kao nerazjašnjena, ja sam predložila da se pribave ta dva projektila i da se odluči o njihovom veštačenju. Tokom celog postupka predlažem dokaze koji idu na utvrđenju potpunih činjenica i rasvetljavanje ovog ubistva jer sam apsolutna ubeđena da u istražnom postupku to nije rasvetljeno, da se nije učinilo sve kako bi bio otkriven pravi ubica već se krenulo sa predubeđenjem da je to Mitić Darko.

Ovo iz razloga jer je navodno on imao motiv pošto je pokojni optužen da je zapalio auto njegovoj supruzi. Morate priznati da je to prilično tanak motiv za takvo krivično delo, da vam neko zapali auto a da ga posle toga ubijete a pritom ste prijatelji. To "ne biva", što bi se reklo ovde u Nišu – kazala je

Dodala je da je do sada izvedeni dokazi nisu ubedili da je Mitić ubica.

- Sve vreme predlažem ne samo one dokaze koji su u korist mog klijenta, ponekad i rizikujem ali se ispostavlja da su svi ipak u Mitićevu korist. Jednostavno ne može da bude drugačije jer on nije učinio krivično delo koje mu se stavlja na teret. Dopunskim veštačenjem očekujem da se utvrde činjenice koje bi u potpunosti rasvetlile  delo – rekla je Mitićeva braniteljka.

Republika

Foto: Đ. Kojadinović

Zora Dobričanin

Na pitanje novinara, da li bi ti meci mogli pokazati da je za Radojkovićevo ubistvo upotrebljeno drugo oružje a ne ono na koje ukazuju meci pronađeni na mestu zločina, Dobričanin Nikodinović je kazala da to nije isključeno.

Mitić se tereti da je  sačekao Radojkovića ispred njegove kuće u niškom naselju Beverli Hils i u njega ispalio dvanaest hitaca od kojih ga je pogodilo deset. Motiv zločina, kako tvrdi tužilaštvo je bezobzirna osveta jer mu je Radojković nekoliko meseci pre ubistva zapalio vozilo i to na dan svadbe. Iz tog razloga Darko se tereti za teško ubistvo za koje je zaprećena maksimalna kazna zatvora od deset godina do doživotne robije u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih materija.

Ključni dokaz protiv optuženog je njegov DNK pronađen na jednoj od čaura na mestu zločina koji je Mitićeva odbrana isporila, izrazivši sumnju u validnost nalaza s obzirom da je, kako su istakli, polimeru korišćenom u analizi bioloških tragova, istekao rok.

Drugi veoma važan dokaz je video zapis sa objekata u blizini mesta zločina koji, kako tvrdi tužilaštvo, nesporno dokazuju da je Mitić tu bio u vreme kada je Radojković likvidiran. Dok Mitić nastavlja da se brani ćutanjem, njegovi branioci, advokati Zora Dobričanin i Milan Petrović, tvrde da osoba koja se vidi na snimcima, nije njihov branjenik.

Suđenje će biti nastavljeno 8. jula kada se očekuju rezultati veštačenja zrna pronađenih u Radojkovićevom telu a planirano je i iznošenje završnih reči tužilaštva i odbrane.

(Republika/Informer)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading