ZELENAŠIMA ODUZELI 29 AUTOMOBILA: Sedmočlana banda uhapšena u Nišu i Novom Sadu

Autor:

Hronika

26.05.2022

19:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokumente overene kod "svojih" javnih beležnika i advokata koristili da bi prisvojili stanove i kuće dužnika

ZELENAŠIMA ODUZELI 29 AUTOMOBILA: Sedmočlana banda uhapšena u Nišu i Novom Sadu

Foto: pixabay.com

U Novom sadu i Nišu uhapšeno je sedam osoba, S. C. (44), Z. B. (50), D. B. (32), V. B. (29), R. D. (68), M. D. (37) i N. G. (54), zbog zelenašenja, pranja novca i nedozvoljene trgovine, dok se za još jednom osobom traga. Oni se terete da su protivpravno prisvojili čak 184.738.455 dinara.

Prilikom pretresa stanova i drugih prostorija koje su uhapšeni koristili privremeno je oduzeta imovina u vrednosti blizu milion evra, tačnije radi se o oko 970.000 evra.

- Od uhapšenih je oduzeto 5.268.000 dinara u kešu, a pored toga, zaplenjen im je i čitav vozni park: čamac sa kabinom, 29 automobila, dva kvada, skuter i vanbrodski motor. Osumnjičeni za zelenašenje i ilegalnu trgovinu imali su u stanovima i mnogo nakita i satova, koji su im takođe oduzeti, a njihova vrednost je procenjena na oko 111.420.000 dinara - otkriva izvor iz policije.

Republika

Foto: Uprava carina

Zaplenjen novac, ilustracija

Dvoje u pritvoru odranije

Protiv S. N. (63) i V. D. (40), koji se odranije nalaze u pritvoru zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca, u okviru akcije hapšenja ove sedmorke podnete su dopune krivičnih prijava.

Na osnovu naredbi nadležnih tužilaštava, svim osumnjičenima je zabranjeno raspolaganje novčanim sredstvima, nepokretnostima i pokretnom imovinom i određeno im je zadržavanje do 48 časova, u okviru kojih će biti saslušani u tužilaštvu.

Istragom je utvrđeno da su pohapšena lica u dužem vremenskom periodu neovlašćeno preprodavala automobile, teretna i plovna vozila i pozajmljivali novac uz visoke kamate, a uz to su od njih uzimali u zalog kola, stanove i druge nepokretnosti.

- Sa dužnicima zelenaši su pravili ugovore o zajmu i izdavali priznanice koje su overavali kod "svojih" javnih beležnika i advokata i kasnije te dokumente koristili da bi prisvojili nepokretnosti dužnika. Sačinjavali su lažne kupoprodajne ugovore s oštećenima i tako na prevaru postajali vlasnici njihovih stanova i kuća - objasnio je izvor Republike.

Inače, veliko hapšenje dogodilo se u nastavku sprovođenja akcije "Gnev", koju, pored regularne policije, vode i UKP, odeljenje za borbu protiv korupcije, jedinica za finansijske istrage SBPOK i služba za suzbijanje kriminala, a sve je urađeno po nalozima posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije Viših javnih tužilaštava u Novom Sadu i Nišu.

Bonus video:

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading