SPLIĆANI OTVORILI DUŠU REPORTERIMA REPUBLIKE: Drugovi kriju tajnu Matejeve smrti

Autor:

Hronika

24.05.2022

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Naši sagovornici veruju da slučaj tragične pogibije Periša nikad neće biti rasvetljen jer ključni svedoci ćute.

SPLIĆANI OTVORILI DUŠU REPORTERIMA REPUBLIKE: Drugovi kriju tajnu Matejeve smrti

Foto: Printskrin/Facebook/Večernji list

Reporteri Republike proveli su dva dana u Splitu povodom poslednjeg ispraćaja stradalog Mateja Periša, ali i zbog razgovora s njegovim sugrađanima, koji su nem rekli da, iako je mladićevo telo pronađeno posle skoro pet meseci, to nikako nije rasvetlilo ovaj slučaj, koji je potresao ceo region. Naime, oni smatraju da njegovi prijatelji nikada neće otkriti zašto je nesrećni Splićanin stradao u Dunavu.

Matejevo telo pronašli su brodari prošle srede na obali Ade Huje, nakon punih 139 dana od njegovog nestanka, kada je 31. decembra istrčao iz noćnog kluba "Gotik" i trčeći došao do Savske promenade, gde je, pod nerazjašnjenim okolnostima, upao u Savu i utopio se. U našu prestonicu došao je da bi proveo novogodišnje praznike s petoricom drugova, ali oni nikada policiji nisu ispričali sve detalje tragične večeri koji bi razjasnili zašto je Matej naprasno istrčao iz kluba.

republika.rs

Drugovi Mateja Periša sa ocem Nenadom

Poslednji pozdrav

Nenad Periš je sve vreme očajno gledao u sanduk i grlio mlađu ćerku, ljubeći je u glavu. Međutim, kada je u blizini ugledao Matejevog prijatelja koji je s njim bio u Beogradu kako neutešno grca u suzama, odmah mu je prišao i snažno ga zagrlio.

republika.rs

Povorka

Tako zagrljeni nastavili su da plaču uz Oliverove stihove. Isti mladić je s Periševim drugovima s kojima je bio u našoj prestonici sačekao i da Nenad ode s groblja s porodicom da bi oni bili poslednji koji su se pozdravili s Matejem, baš kao što je bilo i 31. decembra u Beogradu.

OGROMNA TUGA

- Sve skupa o toj večeri u Beogradu je previše tajanstveno. Bar smo dočekali ovo čudo da ga nađu. Kada se to desilo, ceo grad je pričao o tome. Prvo smo bili šokirani, a onda su počele razne verzije. Ja svakako smatram da je sve o toj večeri jedna tajna koja je ostala među njegovim prijateljima. Oni znaju zašto je jadan momak stradao i svi koji kažu suprotno govore besmislice - istakao je za Republiku Splićanin Lambe Stojanoski.

S njim je saglasna i sugrađanka Dragica Borojević:

- Ne mogu da vam opišem koliko me to boli. Ja sam njihova stara komšinica, živeli su blizu mene do Matejeve četvrte godine. Njegov otac Neno je dobar čovek i nije zaslužio ovako strašnu sudbinu. Cela priča oko njegovog sina je velika zagonetka. Svih pet meseci i ja i građani Splita nadali smo se da će Matej biti pronađen živ. Ogromna tuga se sručila na naš grad - naglasila je Dragica.

S druge strane, Željan Rajić kaže da je, uprkos pronalaženju Matejevog tela, u istom šoku kao i kada je mladić nestao.

republika.rs

Sahrana Matej Periša

- Ceo slučaj je prava misterija. Matejevo telo je pronađeno, a ne znamo kako i zašto je tamo završio, pa me stanje šoka još nije prošlo. Nisam bio siguran da će ikada biti pronađen, a bilo je i svakakvih nagađanja. Veoma mi je žao tog momka, bio je vrlo mlad - rekao je Rajić.

ZAPLAKAO I SVEŠTENIK

Naši reporteri bili su jedina novinarska ekipa na Matejevoj sahrani. Nenad Periš je na groblje Lovrinac stigao u ponedeljak u 10 sati, držeći pod ruku dve ćerke, a iza njih je slomljeno koračala njegova prva supruga i Matejeva majka Dženi. Ušli su u kapelu i stali pored kovčega, a na ulazu je stotine njih formiralo kolonu i strpljivo čekalo da dođe na red da ih zagrli i uputi reči podrške.

- Dugo je trajalo vreme neizvesnosti i vreme nade, skoro pet meseci. Najteže je bilo čekati sve to vreme u toj nadi, a onda je i ona nestala jer je vaš sin otišao nebeskom ocu. Ipak je sada malo lakše jer se pokojnik predao zemlji. Odgovore na pitanja kako i zašto je otišao verovatno nikada nećemo saznati. Matej je sada kod kuće, među svojima. Mnogi su se svih pet meseci molili da se porodici vrati živ, ali je njega velika reka krila sve vreme i tek sada ga je pustila kući - rekao je sveštenik tokom opela.

Nakon toga tiho su zasvirale gitare, a kovčeg je iznesen iz kapele na put ka večnoj kući. Nesrećni mladić je na poslednji put ispraćen uz pesme Olivera Dragojevića "Moj lepi anđele" i "Pre sna", koje su izmamile suze i svešteniku.

Bonus video:

 

 

Komentari (1)

Loading
Farsa

25.05.2022 01:07

Sigurno nije samoubistvo. Nesto se veliko krije .