DEVET ŽENA OD POČETKA GODINE UBIJENO! Ogroman broj žrtava nasilja: Tukli ih, sipali kiselinu u oči, davili!

Autor:

Hronika

29.04.2022

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povećan broj žrtava nasilja u porodici zabeležen je u aprilu, i to brutalnije nego ikada.

DEVET ŽENA OD POČETKA GODINE UBIJENO! Ogroman broj žrtava nasilja: Tukli ih, sipali kiselinu u oči, davili!

Foto: Shutterstock

Nasilnici, mahom muškarci, partneri ili bivši muževi, ljubavnici, sinovi, ali i komšije, od početka ovog meseca na strašne načine obračunavali su se sa ženama. Sipali su sonu kiselinu u oči, boli nožem, pesničili ih, šutirali...

Od sedam žena čije su strašne sudbine došle do medija, čak tri su nastradale. Ponovo, po ko zna koji put poslednjih godina, njihove smrti opominju sve, a posebno nadležne institucije, Centar za socijalni rad, tužilaštva, policiju, da reaguju, zaštite žene i nasilnike adekvatno kazne.

Foto: Shuttestock

 

- Od početka godine u Srbiji je ubijeno devet žena - pet u porodično partnerskim odnosima, a četiri od strane drugih učinilaca - da nije partner ili rođak. Primetno je da se nasilje intenzivira u aprilu, maju. Zbog toga smo 18. maj proglasile kao Dan sećanja na žrtve femicida jer je u maju 2017. u roku od tri dana ubijeno sedam žena od strane člana porodice ili partnera. Ne bih rekla da postoji porast nasilja, već da je istog intenziteta, ali da se više govori o njemu - priča za "Blic" Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra.

Prema njenim rečima, važno je da institucije reaguju kada im se obrati žrtva i pruže joj neophodnu zaštitu, podršku i pomoć. Na pitanje šta raditi kada je veliki broj primera žena koje su u javnosti ispričale svoje priče i kako nisu našle na razumevanje institucija, ona naglašava da institucije moraju da deluju i da ako to ne učine žena može da uloži prijavu za nepostupanje.

Foto: Ilustracija: Republika. rs, Pixabay

 

- Mi na godišnjem nivou imamo preko 20.000 prijava za nasilje u porodici. Najveći rizik od femicida su žene od 46 do 55 godina, ako su učinioci partneri. Iskustvo nam pokazuje da su u periodima praznika nasilnici kod kuće, pa se nasilje češće događa - naglašava Lacmanović.

Milica Ljubičić, tužiteljka iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije kaže da mehanizmi zaštite postoje, te poziva sve žrtve da prijave nasilje.

- Prepoznavanje nasilja od strane žrtve je jedan od ključnih faktora za intervenciju institucija sa jedne strane, a sa druge za pružanje adekvatne podrške i pomoći žrtvama. Ono što praksa pokazuje najčešće je da žrtve na samom početku ispoljavanja nekih vidova nasilja isto ne prepoznaju, kao i da vrlo često teško prihvataju činjenicu da su žrtve nasilja - rekla je Ljubičić za Blic.

Foto: Shutterstock

 

Pored toga postoje i žrtve koje su svesne ove činjenice, ali iz različitih razloga ostaju u nasilju, koje tada postaje teško prepoznatljivo i u kojim slučajevima institucije nisu u mogućnosti da reaguju adekvatno, a što u praksi često dovodi do fatalnih ishoda. Sa druge strane možemo govoriti o prepoznavanju nasilja ili opasnosti od nasilja od strane državnih organa, Centara za socijni rad , ustanova i organizacija koji su obavezni da neodložno prijave policili ili javnom tužiocu svako saznanje o nasilju ili njegovoj neposrednoj opasnosti - naglašava.

Na pitanje da li sve počinje psihičkim nasiljem, odgovora da ono ne mora uvek da prethodi pojavi drugih oblika nasilja. Ono može da se javi samostalno, može i da prethodi i/ili da se pojavljuje zajedno sa drugim oblicima nasilja. Kaže i da je psihičko nasilje narušavanje spokojstva žrtve usled ponašanja, pretnji i primena metoda zastrašivanja sa ili bez upotrebe oruđa i oružja kojima se mogu izazvati telesne povrede.

- Specifičan oblik psihičkog nasilja je kontrolisanje žrtve praćenjem, uhođenjem, gde se ponavlja uznemiravnje i zastrašivanje - objašnjava tužiteljka.

Foto: Pixabay

 

Kako dodaje, po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici za sprečavanje nasilja i pružanje zaštite i podrške žrtvama nadležni policija, javna tužilaštva, sudovi, Centri za socijalni rad.

- Podršku žrtvama nasilja i krivičnih dela mogu da pruže i druga pravna i fizička lica i udruženja. Svaka prijava nasilja zahteva od svih, pre svega od policije, da preduzmu sve na šta zakon obavezuje, u smislu procene svih rizika od nasilja, provere verodostojnosti izjava, obezbeđivanja tragova i dokaza, provere prethodnih intervencija u porodici, te da nakon toga to potpuno i verno prenesu javnom tužiocu. Kad postoji neposredna opasnost od ponavaljanja nasilja policiji može da izrekne hitne mere kao bi se nasilje zaustavilo i pružila pomoć i podrška žrtva - naglašava sagovornica.

Brutalna nasilja poslednjih mesec dana

 

5. april

D. R. (36) iz okoline Doljevca nožem je izbo nevenčanu suprugu R. A. (37), samo nedelju dana nakon što je izašao iz zatvora u kojem je bio zbog kršenja mere zabrane prilaska nevenčanoj ženi. Kako je ispričala R. A. nevenčani suprug ju je godinama tukao i pretio da će je ubiti, a nakon što ju je izbo pred policajcima poručio joj je "kad izađem iz zatvora, otkinuću ti glavu".

5. april

Samanta V. (31), mlada majka dvoje dece, pronađena je mrtva u lokvi krvi i prekrivena ćebetom u iznajmljenom stanu u Vlasotincu, a policija je odmah krenula u potragu za njenim dečkom Dejanom R. inače državljaninom Severne Makedonije.

7. april

Nadu S. (48) iz Pančeva dve nedelje je zlostavljao emotivni partner Zoran K. (53), a zatim je vezao za krevet, pa joj sipao sonu kiselinu u oči! Iz straha za svoj i život njene dve ćerke nije ga odmah prijavila policiji.

Napadač je, navodno, pre 20 godina ubio taštu zbog čega je bio osuđen na 15 godina zatvora.

8. april

Samo mesec dana nakon što je izašao sa lečenja iz psihijatrijske bolnice u Čačku, Ilija G. (21) je ubio svoju rođenu majku, Snežanu G. (49), ali i oca i dedu. Kako su ispričale komšije majka i otac su Iliju prijavljivali više puta za nasilje u porodici.

15. april

Snežanu P. (59) iz vatrenog oružja ubio je Petar B. (60) iz Loka, kod Titela, njen bivši partner. Nesrećna žena radila je kao konobarica u lokalnoj kafani u Loku. Osumnjičeni se prvo potukao sa Snežaninim sadašnjim partnerom, nakon čega se ona umešala kako bi smirila strasti. Međutim, ubica je tada otišao besan do svoje kuće po pištolj, nekako uspeo da namami bivšu partnerku da izađe ispred kafane, a onda pucao u nju.

16. april

Sredovečni muškarac iz Zemuna brutalno je na ulici pretukao ženu S.V. i njenog psa labradora, a snimak napada osvanuo je na društvenim mrežama. Na snimku se vidi kako na podu leži žena, a zatim i muškarac koji vidno iznerviran počinje da šutira prvo životinju, a nakon toga i da udara ženu.

23. april

Beograđanku N. G. (27) u vikendici na Divčibarima minulog vikenda brutalno je pretukao njen momak, 21-godišnji S. M. Kako je ispričala za "Blic", ona je godinu dana trpela psihičko zlostavljanje, da bi onda za Vaskrs bila fizički napadnuta, pošto ju je momak prvo davio, zatim joj slomio rebra, a onda je takvu izbacio po mrklom mraku iz automobila u nedođiji, piše Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading